អាហារដែលសម្បូរទៅដោយផ្លែឈើ បន្លែ ប្រេងអូលីវ អង្កសំរូប និងត្រីផ្តល់នូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើន ដែលធ្វើឲ្យបេះដូងមានសុខភាពល្អ។ ប៉ុន្តែរបបអាហារទាំងនេះក៏អាចផ្តល់នូវប្រយោជន៍ដល់ខួរក្បាលរបស់អ្នកផងដែរ។
(អាន:ថ្នាំងងុយគេង ពេលអ្នកគួរប្រើ)
ការសិក្សាបានបង្ហាញថា មនុស្សដែលចូលចិត្តញ៉ាំអាហារទាំងនេះហាក់បីដូចជាមិនសូវជាវិវត្តក្នុងការបាត់បង់សមត្ថភាពខួរក្បាលនោះទេ បើប្រៀបធៀបនឹងមនុស្សដែលមិនអនុវត្តតាមរបបអាហារទាំងនេះបាន។
(អាន:ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?)
ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថា របបអាហារទាំងនេះអាច ៖
• កាត់បន្ថយការថយចុះនូវភាពវាងវៃនៃខួរក្បាលសម្រាប់មនុស្សវ័យចំណាស់
• កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការចុះខ្សោយសមត្ថភាពខួរក្បាលកម្រិតស្រាល ដែលបង្កឡើងដោយជំងឺចាស់វង្វេង ឬជំងឺអាល់សៃមែ។
វាជាភាពមិនច្បាស់លាស់ទេដែលថាហេតុអ្វីបានជារបបអាហារទាំងនេះអាចការពារមុខងាររបស់ខួរក្បាល។ ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវបានសន្និដ្ឋានថា ការធ្វើជម្រើសអាហារដែលមានសុខភាពល្អធ្វើឲ្យប្រសើរឡើងនូវកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូល ជាតិស្ករក្នុងឈាម និងសុខភាពសរសៃឈាមជារួម។
កត្តាទាំងអស់ដែលអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការកើត ជំងឺចាស់វង្វេង។ ការស្រាវជ្រាវបន្ថែមទៀតគឺត្រូវការ ដើម្បីដឹងថាអ្វីដែលរបបអាហារអាចការពារជំងឺបាត់បង់ការចងចាំ ឬបន្ថយការវិវត្តនៃការថយចុះការយល់ដឹងទាំងអស់នេះ។ ដោយឡែក ការបរិភោគរបបអាហារដែលមានសុខភាពល្អ គឺមានសារៈសំខាន់ក្នុងការធ្វើឲ្យស័ក្តសមគ្នារវាងរាងកាយ និងបញ្ញាស្មារតី៕