មិនមានភស្តុតាងគ្រប់គ្រាន់ ដើម្បីបង្ហាញថា ការញ៉ាំជាតិខ្លាញ់ច្រើនពេកនឹងបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកនោះទេ។ របាយការណ៍ដែលធ្វើឡើងដោយមូលនិធិស្រាវជ្រាវមហារីកសកលឆ្នាំ ២០០៧ បានរកឃើញភស្តុតាងដែលមានការតផ្សារភ្ជាប់គ្នារវាងការបរិភោគអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់សត្វ និងជំងឺមហារីកពោះវៀន តែភស្តុតាងនេះនៅមានកំណត់នៅឡើយ។

(អាន:ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?)

ដូចគ្នានេះផងដែរ មានភស្តុតាងខ្លះបានបង្ហាញពីការផ្សារភ្ជាប់គ្នារវាងការទទួលទានជាតិខ្លាញ់ និងជំងឺមហារីកសុដន់ ចំពោះស្ត្រីដែលបានអស់រដូវ ប៉ុន្តែ ភស្តុតាងក៏នៅមានកំណត់ផងដែរ។

(អាន:ថ្នាំងងុយគេង ពេលអ្នកគួរប្រើ)

ទោះជាយ៉ាងណា ការបរិភោគអាហារដែលមានខ្លាញ់ខ្ពស់ទៀងទាត់អាចធ្វើឲ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពរបស់អ្នកតាមវិធីផ្សេងទៀតដែលអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក។

ឧទាហរណ៍ ប្រសិនបើអ្នកបរិភោគអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់នៅក្នុងនោះលោកអ្នកអាចបរិភោគអាហារដែលមានកាឡូរីច្រើននោះអ្នកនឹងអាចមានការលើទម្ងន់ជាមិនខាន។

ការលើសទម្ងន់ ឬធាត់ខ្លាំងអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកមួយចំនួន ដែលក្នុងនោះមានដូចជា ៖
• ជំងឺមហារីកពោះវៀន
• ជំងឺមហារីកលំពែង
• ជំងឺមហារីកបំពង់អាហារ
• ជំងឺមហារីកសុដន់ ប្រសិនបើអ្នកជាស្ត្រីម្នាក់ដែលអស់រដូវ
• ជំងឺមហារីកស្បូន
• ជំងឺមហារីកតំរងនោម។

ការបរិភោគរបបអាហារដែលមានសុខភាពល្អជាមួយកម្រិតខ្លាញ់ទាបអាចជួយអ្នករក្សាបាននូវទម្ងន់ដែលមានសុខភាពល្អ ហើយមហារីកក៏អាចនៅឆ្ងាយពីអ្នកផងដែរ៕