សម្រាប់អ្នកជំងឺរលាកក្រពះពោះវៀន ការជ្រើសរើសអាហារត្រឹមត្រូវគឺពិតជាសំខាន់ណាស់ ដើម្បីកុំឱ្យអាការៈកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ ។ គោលការណ៍សំខាន់ គឺត្រូវជៀសវាងអាហារដែលបង្កើនជាតិអាស៊ីត និងអាហារដែលពិបាករំលាយ ។
ខាងក្រោមនេះ ជាអាហារដែលអ្នកជំងឺរលាកក្រពះពោះវៀនគួរទទួលទាន និងអាហារដែលគួរជៀសវាង ៖
អាហារដែលគួរទទួលទាន
បន្លែស្លឹកបៃតង និងបន្លែទន់ៗ៖ ដូចជា ស្ពៃក្ដោប ផ្កាខាត់ណាខៀវ ការ៉ុត និងត្រសក់ ព្រោះវាសម្បូរជាតិសរសៃ និងងាយស្រួលរំលាយ។
ផ្លែឈើដែលគ្មានជាតិជូរ៖ ដូចជា ចេក ល្ហុង ឪឡឹក និងផ្លែប៉ោម។ ផ្លែឈើទាំងនេះមានជាតិអាស៊ីតទាប ហើយអាចជួយការពារស្រទាប់ក្រពះ។
អាហារមានជាតិសរសៃខ្ពស់៖ ដូចជា អង្ករសម្រូប នំបុ័ងអូសប៊ឺត ឬគ្រាប់ធញ្ញជាតិទាំងមូល ព្រោះវាជួយសម្រួលដល់ការរំលាយអាហារ។
សាច់គ្មានខ្លាញ់៖ ដូចជា សាច់ត្រី សាច់មាន់គ្មានស្បែក និងស៊ុត ព្រោះវាផ្ទុកប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ និងងាយរំលាយជាងសាច់ក្រហម។
ផលិតផលទឹកដោះគោដែលមានជាតិខ្លាញ់ទាប៖ ដូចជា ទឹកដោះគោយ៉ាអួ និងទឹកដោះគោជូរ ព្រោះវាមានផ្ទុកបាក់តេរីល្អ (probiotics) ដែលជួយដល់សុខភាពពោះវៀន។
ភេសជ្ជៈ៖ ទឹកស្អាត តែខ្ញី តែជីរអង្កាម ឬតែបៃតង។ ភេសជ្ជៈទាំងនេះជួយកាត់បន្ថយការរលាក និងធ្វើឱ្យក្រពះធូរស្រាល។
អាហារដែលគួរជៀសវាង
អាហារហឹរ ជូរ និងប្រៃខ្លាំង៖ ដូចជា ម្ទេស ក្រូចឆ្មា ម្កាក់ ម្ជូរ ឬអាហារកែច្នៃដែលប្រៃខ្លាំង។ អាហារទាំងនេះបង្កើនជាតិអាស៊ីតក្នុងក្រពះ។
អាហារមានជាតិខ្លាញ់ និងចៀន៖ ដូចជា សាច់ជាប់ខ្លាញ់ អាហារបំពង និងអាហារកែច្នៃ ព្រោះវាពិបាករំលាយ និងធ្វើឱ្យក្រពះធ្វើការច្រើន។
ភេសជ្ជៈមានជាតិកាហ្វេអ៊ីន និងអាល់កុល៖ ដូចជា កាហ្វេ តែ និងស្រា ព្រោះវាអាចធ្វើឱ្យអាការៈរលាកក្រពះកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។
អាហារដែលបណ្ដាលឱ្យហើមពោះ៖ ដូចជា សណ្ដែក បន្លែឆៅមួយចំនួន និងអាហារដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់ ព្រោះវាអាចធ្វើឱ្យក្រពះមិនស្រួល។
បន្លែ និងផ្លែឈើដែលមានជាតិអាស៊ីតខ្ពស់៖ ដូចជា ប៉េងប៉ោះ ក្រូច ក្រូចថ្លុង និងម្នាស់។
ក្រៅពីការតមអាហារ អ្នកក៏គួរញ៉ាំអាហារតិចៗ និងញឹកញាប់ (ប្រហែល ៥-៦ ពេលក្នុងមួយថ្ងៃ) ដើម្បីកុំឱ្យក្រពះទទេរ ឬផ្ទុកអាហារច្រើនពេក ។ គួរតែញ៉ាំឱ្យទៀងពេល និងជៀសវាងការញ៉ាំយប់ជ្រៅពេក ។
ប្រសិនបើអ្នកមានរោគសញ្ញារលាកក្រពះធ្ងន់ធ្ងរ សូមប្រញាប់ទៅពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យ ដើម្បីទទួលបានការព្យាបាលត្រឹមត្រូវ៕