ការទទួលទានផ្លែឈើឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់ គឺជាផ្នែកមួយដ៏សំខាន់នៃរបបអាហារដែលមានសុខភាពល្អ ដែលអាចជួយទប់ស្កាត់ជំងឺរ៉ាំរ៉ៃជាច្រើន រួមទាំងជំងឺបេះដូង និងជំងឺមហារីកផងដែរ ។
ផ្លែឈើទាំងនេះសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម (antioxidants) ជាតិសរសៃ (fiber) វីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ ដែលជួយការពារកោសិកា គ្រប់គ្រងកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុល និងកាត់បន្ថយការរលាក។
ខាងក្រោមនេះ គឺជាផ្លែឈើមួយចំនួនដែលត្រូវបានណែនាំសម្រាប់ការការពារជំងឺបេះដូង និងជំងឺមហារីក ៖
ផ្លែប៊ឺរី (Berries): រួមមាន ប្លូបឺរី (blueberries), ស្ត្របឺរី (strawberries), រ៉ាស់បឺរី (raspberries), ប្ល៊ែកបឺរី (blackberries)។ ផ្លែឈើទាំងនេះ សម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់ ជាពិសេស anthocyanins ដែលជួយប្រឆាំងនឹងរ៉ាឌីកាល់សេរី ការពារកោសិកាពីការខូចខាត DNA និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក និងជំងឺបេះដូង ។ ជាតិសរសៃដែលមានក្នុងផ្លែប៊ឺរី ក៏ជួយបន្ថយកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលផងដែរ។
ផ្លែប៉ោម (Apples): សម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃរលាយ (soluble fiber) ដូចជា pectin ដែលជួយបន្ថយកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ (LDL) និងគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម ។ ផ្លែប៉ោមក៏មានផ្ទុកសារធាតុ flavonoids ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជួយការពារបេះដូង និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកមួយចំនួន។
ផ្លែក្រូចថ្លុង (Grapefruit): ផ្ទុកទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដូចជា lycopene និង flavonoids ដែលអាចជួយកាត់បន្ថយការរលាក និងការពារកោសិកាពីការខូចខាត ។ សារធាតុទាំងនេះក៏ជួយបន្ថយកម្រិតកូលេស្តេរ៉ុល និងសម្ពាធឈាមផងដែរ។
ផ្លែទទឹម (Pomegranate): មានផ្ទុកសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពល ជាពិសេស polyphenols ដែលជួយការពារសរសៃឈាម កាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម និងអាចទប់ស្កាត់ការលូតលាស់នៃកោសិកាមហារីក។
ទំពាំងបាយជូរ (Grapes): ជាពិសេសទំពាំងបាយជូរពណ៌ក្រហម និងស្វាយ សម្បូរទៅដោយសារធាតុ resveratrol ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏ល្បីល្បាញជួយការពារបេះដូងដោយកាត់បន្ថយការរលាក និងការពារសរសៃឈាម ។ វាក៏ត្រូវបានគេសិក្សាឃើញថាមានឥទ្ធិពលប្រឆាំងមហារីកផងដែរ។
ប៉េងប៉ោះ (Tomatoes): ទោះបីជាគេចាត់ទុកជាបន្លែក៏ដោយ តាមលក្ខណៈវិទ្យាសាស្ត្រវាគឺជាផ្លែឈើ។ ប៉េងប៉ោះសម្បូរទៅដោយសារធាតុ Lycopene ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពល ជាពិសេសជួយការពារជំងឺមហារីកក្រពេញប្រូស្តាត សួត និងក្រពះ។ Lycopene ក៏ជួយដល់សុខភាពបេះដូងផងដែរ។
ផ្លែបឺរ (Avocado): សម្បូរទៅដោយខ្លាញ់ mono-unsaturated ដែលជាខ្លាញ់ល្អសម្រាប់បេះដូង ជួយបន្ថយកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ (LDL) និងបង្កើនកូលេស្តេរ៉ុលល្អ (HDL)។ វាក៏មានផ្ទុកជាតិសរសៃ និងប៉ូតាស្យូម ដែលជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម។
ផ្លែក្រូច (Oranges) និងផ្លែឈើមានជាតិអាស៊ីតផ្សេងទៀត (Citrus fruits): ដូចជា ក្រូចឃ្វិច និងក្រូចឆ្មារ សម្បូរទៅដោយវីតាមីន C និងសារធាតុ flavonoids ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជួយការពារកោសិកា និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងមហារីកមួយចំនួន ៕