របបអាហារអាចជះឥទ្ធិពលយ៉ាងខ្លាំងទៅលើសម្ពាធឈាមរបស់អ្នក។ អាហារមានជាតិប្រៃ និងស្ករ និងអាហារដែលមានខ្លាញ់ឆ្អែតអាចបង្កើនសម្ពាធឈាម។ ចៀសវាងប្រភេទអាហារទាំងនេះ អាចជួយឱ្យអ្នកទទួលបាន និងរក្សាសម្ពាធឈាមឱ្យមានសុខភាពល្អ។
![](https://www.health.com.kh/wp-content/uploads/2023/04/Upload-Web-750x420-6.jpg)
ប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺលើសឈាម គួរញ៉ាំបន្លែ ផ្លែឈើ ប្រូតេអ៊ីន និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិឱ្យបានច្រើន។
ក្នុងពេលជាមួយគ្នានេះដែរ អ្នកគួរជៀសវាងសាច់ក្រហម អំបិល (សូដ្យូម) និងអាហារ និងភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករបន្ថែម។ អាហារទាំងនេះអាចធ្វើឱ្យសម្ពាធឈាមរបស់អ្នកកើនឡើង។
![](https://www.health.com.kh/wp-content/uploads/2023/04/causes-of-high-blood-pressure-1024x682-1024x682-1.jpg)
សម្ពាធឈាមខ្ពស់ ឬលើសឈាម អាចបណ្តាលឱ្យមានបញ្ហាសុខភាពគ្រប់ពេលវេលា រួមទាំងជំងឺបេះដូង និងជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។
ដូច្នេះ តើអាហារអ្វីខ្លះ ដែលគួរជៀសវាង ឬកំណត់ប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺលើសឈាម? អាហារទាំងនោះ មានដូចជា៖
.អំបិល ឬសូដ្យូម
.សាច់ចំអិនស្រាប់ ឫកែច្នៃ
.ភីហ្សាត្រជាក់
.ជ្រក់
.ស៊ុបកំប៉ុង
.ផលិតផលប៉េងប៉ោះកំប៉ុង
.ស្ករ
.អាហារកែច្នៃដែលមានជាតិខ្លាញ់ឆ្លងកាត់ ឬខ្លាញ់ឆ្អែត
.សុរា៕