មនុស្សមួយចំនួនឈឺក្បាលបន្ទាប់ពីផឹកស្រា ដូច្នេះពួកគេបានប្រើថ្នាំបំបាត់ការឈឺចាប់ ប៉ារ៉ាសេតាមុល (Paracetamol) ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកជំនាញព្រមានថា អាកប្បកិរិយានេះមិនត្រឹមត្រូវទេ។

គ្រឿងស្រវឹង គឺជាភេសជ្ជៈដែលមនុស្សសម័យនេះជាច្រើននាក់មិនអាចខ្វះបាន ។ នៅពេលទទួលទានអាហារជួបជុំគ្រួសារ ឬមិត្តភក្តិ ពួកគេតែងតែប្រើស្រា និងស្រាបៀរ ដើម្បីស្វាគមន៍គ្នា ។
មនុស្សជាច្រើនឈឺក្បាលបន្ទាប់ពីផឹកស្រា ។ មូលហេតុគឺដោយសារអេតាណុលក្នុងជាតិអាល់កុលធ្វើឱ្យរាងកាយបង្កើនទិន្នផលទឹកនោម ដោយរារាំងអ័រម៉ូន antidiuretic ធ្វើឱ្យរាងកាយបាត់បង់ជាតិទឹក អាសេតាល់ដេអ៊ីត (acetaldehyde ) កើនឡើង សម្ពាធឈាមថយចុះ ដោយសារសរសៃឈាមដែលផ្គត់ផ្គង់ខួរក្បាលរីកធំ ។
អេតាណុលក្នុងគ្រឿងស្រវឹងធ្វើឱ្យអ្នកប្រើនោមច្រើនជាងធម្មតា ធ្វើឱ្យរាងកាយបាត់បង់ជាតិទឹកច្រើន កាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម ។ ដូច្នេះហើយ អ្នកដែលពិសាគ្រឿងស្រវឹងច្រើនតែមានអារម្មណ៍ស្រេកទឹក ដែលអាចនឹងមានការវិលមុខ និងឈឺក្បាលស្រាល ។ ក្រៅពីនេះ ស្រាក៏ជាមូលហេតុធ្វើឱ្យសរសៃឈាមរីកធំ រួមទាំងសារធាតុដែលចិញ្ចឹមខួរក្បាល និងធ្វើឱ្យឈឺក្បាល ។

ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា ដរាបណាវាត្រូវបានស្រូបចូលទៅក្នុងចរន្តឈាម រាងកាយចាប់ផ្តើមធ្វើការដើម្បីបំបាត់ជាតិអាល់កុល និងស្រាបៀរចេញ ។ ប្រហែល 10% ត្រូវបានបញ្ចេញតាមរយៈញើស ទឹកនោម ខ្យល់ដង្ហើម នៅសល់ 90% នឹងត្រូវបានស្រូប និងរំលាយនៅក្នុងថ្លើម។ ប៉ុន្តែថ្លើមអាចដំណើរការបានតែបរិមាណជាក់លាក់នៃជាតិអាល់កុលក្នុងមួយម៉ោងប៉ុណ្ណោះ។
ជាធម្មតាបន្ទាប់ពីផឹកស្រា មនុស្សជាច្រើនមានអារម្មណ៍ងងុយគេង ចង់ចូលគេងភ្លាមៗ ប៉ុន្តែគេងមិនលក់ស្រួល ហើយងាយភ្ញាក់កណ្តាលយប់ ហើយមានអារម្មណ៍អស់កម្លាំង ឈឺក្បាលពេលភ្ញាក់។
បាតុភូតនេះច្រើនតែមិនស្រួល ហើយជាពិសេសប៉ះពាល់ដល់ការងារ ដូច្នេះមនុស្សជាច្រើនចង់ប្រើថ្នាំបំបាត់ការឈឺចាប់ដើម្បីគ្រប់គ្រងស្ថានភាពនេះ។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកជំនាញបានព្រមានថា នៅពេលដែលអ្នកឈឺក្បាលដែលបណ្តាលមកពីការផឹកស្រា អ្នកមិនគួរប្រើថ្នាំបំបាត់ការឈឺចាប់ដូចជា ប៉ារ៉ាសេតាមុល (អាសេតាមីណូហ្វេន) ជាដាច់ខាតព្រោះវានឹងធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់ថ្លើមទ្វេដង។
បរិមាណនៃជាតិអាល់កុល និងស្រាបៀរដែលស្រូបលើសពីធម្មតា ធ្វើឱ្យថ្លើមមិនអាចផលិតអង់ស៊ីមគ្រប់គ្រាន់សម្រាប់រំលាយជាតិអាល់កុលបានទេ។ នៅពេលនេះ ជាតិពុលដែលបង្កើតចេញពីស្រា និងស្រាបៀរនឹងនៅទ្រឹងក្នុងរាងកាយ បំផ្លាញកោសិកាថ្លើមដោយផ្ទាល់ និងពុលដល់សរីរាង្គខាងក្នុងជាច្រើន ធ្វើឱ្យអស់កម្លាំង ឈឺក្បាល ចង្អោរ… សូម្បីតែអ្នកក៏អាចចូលមន្ទីរពេទ្យបានដែរ ដោយសារតែអង់ស៊ីមថ្លើមខ្ពស់, ជំងឺរលាកថ្លើមស្រួចស្រាវ ខ្សោយថ្លើម…។ ជាងនេះទៅទៀត នៅក្នុងគ្រឿងផ្សំថ្នាំបំបាត់ការឈឺចាប់ ប៉ារ៉ាសេតាម៉ុល មានហានិភ័យនៃជំងឺរលាកថ្លើមធ្ងន់ធ្ងរ ឬរ៉ាំរ៉ៃ ប្រសិនបើបំពាន។
អ្នកជំនាញព្រមានថា សម្រាប់អ្នកដែលឧស្សាហ៍ពិសាគ្រឿងស្រវឹង គ្រាន់តែប្រើកម្រិតធម្មតាក៏អាចប៉ះពាល់ដល់ថ្លើមដែរ។ ដូច្នេះហើយ ពេលឈឺក្បាលដែលបណ្តាលមកពីគ្រឿងស្រវឹង ឬស្រាបៀរ អ្នកគួរតែរកវិធីផ្សេងទៀតដើម្បីបំបាត់ការឈឺចាប់ ដូចជាការផឹកទឹកច្រើន។ អ្នកអាចផឹកទឹកពេញមួយកែវបន្ទាប់ពីផឹកស្រា។ លើសពីនេះ អ្នកអាចផឹកទឹកទំពាំងបាយជូរ ហុតបបររាវៗ ស៊ុប … ដើម្បីបន្ថយកំហាប់ជាតិអាល់កុលក្នុងឈាម។ ជៀសវាងការផឹកភេសជ្ជៈហ្គាស ព្រោះវានឹងពន្លឿនការស្រូបយកជាតិអាល់កុលចូលទៅក្នុងរាងកាយ; ទទួលទានបបររាវៗ ឬស៊ុបក្តៅៗ ដើម្បីបន្ថែមអំបិលសូដ្យូម និងប៉ូតាស្យូម ដើម្បីជួយឱ្យរាងកាយឆាប់ជាសះស្បើយ។
ក្នុងករណីដែលការឈឺចាប់ខ្លាំងពេក អ្នកអាចទៅពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យដើម្បីរកវេជ្ជបញ្ជា។ ថ្នាំបំបាត់ការឈឺចាប់មួយចំនួនអាចជាជម្រើសនៅក្នុងករណីទាំងនេះ។ ដាច់ខាតមិនត្រូវប្រើប្រាស់ដោយខ្លួនឯងឡើយ ប្រសិនបើអ្នកប្រើប្រាស់ថ្នាំខុស កម្រិតថ្នាំខុស ខណៈពេលដែលអ្នកបានពិសាគ្រឿងស្រវឹងច្រើនពេក វានឹងប៉ះពាល់ដល់សុខភាព ខូចថ្លើម និងសរីរាង្គផ្សេងៗជាច្រើនក្នុងរាងកាយ៕