Join with Health.com.kh on Telegram

មនុស្ស​មួយ​ចំនួន​ឈឺក្បាល​បន្ទាប់​ពី​ផឹកស្រា ដូច្នេះ​ពួក​គេ​បាន​ប្រើ​ថ្នាំ​បំបាត់​ការ​ឈឺចាប់ ប៉ា​រ៉ា​សេ​តា​មុ​ល (Paracetamol) ។ ទោះជា​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ អ្នកជំនាញ​ព្រមាន​ថា អាកប្បកិរិយា​នេះ​មិន​ត្រឹមត្រូវ​ទេ​។

គ្រឿង​ស្រវឹង គឺជា​ភេសជ្ជៈ​ដែល​មនុស្ស​សម័យនេះ​ជា​ច្រើន​នាក់​មិន​អាច​ខ្វះ​បាន ។ នៅ​ពេល​ទទួលទាន​អាហារ​ជួបជុំ​គ្រួសារ ឬ​មិត្តភក្តិ ពួក​គេ​តែងតែ​ប្រើ​ស្រា និង​ស្រា​បៀរ ដើម្បី​ស្វាគមន៍​គ្នា ។

មនុស្ស​ជា​ច្រើន​ឈឺក្បាល​បន្ទាប់​ពី​ផឹកស្រា ។ មូលហេតុ​គឺ​ដោយសារ​អេតាណុល​ក្នុង​ជាតិ​អាល់កុល​ធ្វើ​ឱ្យ​រាង​កាយ​បង្កើន​ទិន្នផល​ទឹកនោម ដោយ​រារាំង​អ័រម៉ូន antidiuretic ធ្វើ​ឱ្យ​រាង​កាយ​បាត់បង់​ជាតិ​ទឹក អា​សេ​តា​ល់​ដេ​អ៊ី​ត (acetaldehyde ) កើនឡើង សម្ពាធ​ឈាម​ថយ​ចុះ ដោយសារ​សរសៃឈាម​ដែល​ផ្គត់ផ្គង់​ខួរក្បាល​រីក​ធំ ។

អេតាណុល​ក្នុង​គ្រឿង​ស្រវឹង​ធ្វើ​ឱ្យ​អ្នក​ប្រើ​នោម​ច្រើន​ជាង​ធម្មតា ធ្វើ​ឱ្យ​រាង​កាយ​បាត់បង់​ជាតិ​ទឹក​ច្រើន កាត់​បន្ថយ​សម្ពាធ​ឈាម ។ ដូច្នេះ​ហើយ អ្នក​ដែល​ពិសា​គ្រឿង​ស្រវឹង​ច្រើន​តែ​មាន​អារម្មណ៍​ស្រេកទឹក ដែល​អាច​នឹង​មានការ​វិលមុខ និង​ឈឺក្បាល​ស្រាល ។ ក្រៅពី​នេះ ស្រា​ក៏​ជា​មូលហេតុ​ធ្វើ​ឱ្យ​សរសៃឈាម​រីក​ធំ រួម​ទាំង​សារធាតុ​ដែល​ចិញ្ចឹម​ខួរក្បាល និង​ធ្វើ​ឱ្យ​ឈឺក្បាល ។

ការ​ស្រាវជ្រាវ​បង្ហាញ​ថា ដរាបណា​វា​ត្រូវ​បាន​ស្រូប​ចូល​ទៅ​ក្នុង​ចរន្តឈាម រាង​កាយ​ចាប់ផ្តើម​ធ្វើការ​ដើម្បី​បំបាត់​ជាតិ​អាល់កុល និង​ស្រា​បៀរ​ចេញ ។ ប្រហែល 10% ត្រូវ​បាន​បញ្ចេញ​តាម​រយៈ​ញើស ទឹកនោម ខ្យល់​ដង្ហើម នៅ​សល់ 90% នឹង​ត្រូវ​បាន​ស្រូប និង​រំលាយ​នៅ​ក្នុង​ថ្លើម​។ ប៉ុន្តែ​ថ្លើម​អាច​ដំណើរការ​បាន​តែ​បរិមាណ​ជាក់លាក់​នៃ​ជាតិ​អាល់កុល​ក្នុង​មួយ​ម៉ោង​ប៉ុណ្ណោះ​។

ជា​ធម្មតា​បន្ទាប់​ពី​ផឹកស្រា មនុស្ស​ជា​ច្រើន​មាន​អារម្មណ៍​ងងុយគេង ចង់​ចូល​គេង​ភ្លាម​ៗ ប៉ុន្តែ​គេង​មិន​លក់​ស្រួល ហើយ​ងាយ​ភ្ញាក់​កណ្តាល​យប់ ហើយ​មាន​អារម្មណ៍​អស់កម្លាំង ឈឺក្បាល​ពេល​ភ្ញាក់​។

បាតុភូត​នេះ​ច្រើន​តែ​មិន​ស្រួល ហើយ​ជា​ពិសេស​ប៉ះពាល់​ដល់​ការងារ ដូច្នេះ​មនុស្ស​ជា​ច្រើន​ចង់​ប្រើ​ថ្នាំ​បំបាត់​ការ​ឈឺចាប់​ដើម្បី​គ្រប់គ្រង​ស្ថានភាព​នេះ​។
ទោះជា​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ អ្នកជំនាញ​បាន​ព្រមាន​ថា នៅ​ពេល​ដែល​អ្នក​ឈឺក្បាល​ដែល​បណ្តាល​មក​ពី​ការ​ផឹកស្រា អ្នក​មិន​គួរ​ប្រើ​ថ្នាំ​បំបាត់​ការ​ឈឺចាប់​ដូច​ជា ប៉ា​រ៉ា​សេ​តា​មុ​ល (​អា​សេ​តា​មី​ណូ​ហ្វេ​ន​) ជា​ដាច់ខាត​ព្រោះ​វា​នឹង​ធ្វើ​ឱ្យ​ប៉ះពាល់​ដល់​ថ្លើម​ទ្វេ​ដង​។

បរិមាណ​នៃ​ជាតិ​អាល់កុល និង​ស្រា​បៀរ​ដែល​ស្រូប​លើស​ពី​ធម្មតា ធ្វើ​ឱ្យ​ថ្លើម​មិន​អាច​ផលិត​អង់ស៊ីម​គ្រប់គ្រាន់​សម្រាប់​រំលាយ​ជាតិ​អាល់កុល​បាន​ទេ​។ នៅ​ពេល​នេះ ជាតិពុល​ដែល​បង្កើត​ចេញពី​ស្រា និង​ស្រា​បៀរ​នឹង​នៅ​ទ្រឹង​ក្នុង​រាង​កាយ បំផ្លាញ​កោសិកា​ថ្លើម​ដោយ​ផ្ទាល់ និង​ពុល​ដល់​សរីរាង្គ​ខាងក្នុង​ជា​ច្រើន ធ្វើ​ឱ្យ​អស់កម្លាំង ឈឺក្បាល ចង្អោរ​… សូ​ម្បី​តែ​អ្នក​ក៏​អាច​ចូល​មន្ទីរពេទ្យ​បាន​ដែរ ដោយសារ​តែ​អង់ស៊ីម​ថ្លើម​ខ្ពស់​, ជំងឺ​រលាក​ថ្លើម​ស្រួច​ស្រាវ ខ្សោយ​ថ្លើម​…​។ ជាង​នេះ​ទៅ​ទៀត នៅ​ក្នុង​គ្រឿងផ្សំ​ថ្នាំ​បំបាត់​ការ​ឈឺចាប់ ប៉ា​រ៉ា​សេ​តា​ម៉ុ​ល មាន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​រលាក​ថ្លើម​ធ្ងន់ធ្ងរ ឬ​រ៉ាំរ៉ៃ ប្រសិនបើ​បំពាន​។

អ្នកជំនាញ​ព្រមាន​ថា សម្រាប់​អ្នក​ដែល​ឧស្សាហ៍​ពិសា​គ្រឿង​ស្រវឹង គ្រាន់តែ​ប្រើ​កម្រិត​ធម្មតា​ក៏​អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​ថ្លើម​ដែរ​។ ដូច្នេះ​ហើយ ពេល​ឈឺក្បាល​ដែល​បណ្តាល​មក​ពី​គ្រឿង​ស្រវឹង ឬ​ស្រា​បៀរ អ្នក​គួរតែ​រក​វិធី​ផ្សេង​ទៀត​ដើម្បី​បំបាត់​ការ​ឈឺចាប់ ដូច​ជា​ការ​ផឹកទឹក​ច្រើន​។ អ្នក​អាច​ផឹកទឹក​ពេញ​មួយ​កែវ​បន្ទាប់​ពី​ផឹកស្រា​។ លើស​ពី​នេះ អ្នក​អាច​ផឹកទឹក​ទំពាំងបាយជូរ ហុត​បបរ​រាវ​ៗ ស៊ុប … ដើម្បី​បន្ថយ​កំហាប់​ជាតិ​អាល់កុល​ក្នុង​ឈាម​។ ជៀសវាង​ការ​ផឹក​ភេសជ្ជៈ​ហ្គា​ស ព្រោះ​វា​នឹង​ព​ន្លឿ​ន​ការ​ស្រូប​យកជាតិ​អាល់កុល​ចូល​ទៅ​ក្នុង​រាង​កាយ​; ទទួលទាន​បបរ​រាវ​ៗ ឬ​ស៊ុប​ក្តៅ​ៗ ដើម្បី​បន្ថែម​អំបិល​សូ​ដ្យូ​ម និង​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម ដើម្បី​ជួយ​ឱ្យ​រាង​កាយ​ឆាប់​ជា​សះស្បើយ​។

ក្នុង​ករណី​ដែល​ការ​ឈឺចាប់​ខ្លាំង​ពេក អ្នក​អាច​ទៅ​ពិគ្រោះ​ជាមួយ​គ្រូពេទ្យ​ដើម្បី​រក​វេជ្ជបញ្ជា​។ ថ្នាំ​បំបាត់​ការ​ឈឺចាប់​មួយ​ចំនួន​អាច​ជា​ជម្រើស​នៅ​ក្នុង​ករណី​ទាំងនេះ​។ ដាច់ខាត​មិន​ត្រូវ​ប្រើប្រាស់​ដោយ​ខ្លួនឯង​ឡើយ ប្រសិនបើ​អ្នក​ប្រើប្រាស់​ថ្នាំ​ខុស កម្រិត​ថ្នាំ​ខុស ខណៈ​ពេល​ដែល​អ្នក​បាន​ពិសា​គ្រឿង​ស្រវឹង​ច្រើន​ពេក វា​នឹង​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព ខូច​ថ្លើម និង​សរីរាង្គ​ផ្សេង​ៗ​ជា​ច្រើន​ក្នុង​រាង​កាយ​៕