នៅ​ពេល​ដែល​អ្នកមាន​ជំងឺហឺត មាន​ន័យ​ថា ផ្លូវដង្ហើម​របស់​អ្នក​ទៅ​ជា​តូច​ង្អៀ​ត និង​មាន​សភាព​ហើម ។ ប្រការ​បែប​នេះ​ធ្វើ​អោយ​មានការ​ផលិត​សំបោរ​បន្ថែម​ច្រើន ហើយ​ការ​ដកដង្ហើម​មានការ​ពិបាក ។ រោគ​សញ្ញា​ដែល​ច្រើន​តែ​កើត​មាន​ចំពោះ​ជំងឺហឺត​មាន ពិបាក​ដកដង្ហើម ក្អក ដកដង្ហើម​ឮ​សូរដូច​ហួច និង​ដង្ហក់ ។

មនុស្ស​ខ្លះ​ទៀត មាន​រោគ​សញ្ញា​មិនសូវ​ធ្វើ​អោយ​មានការ​ប៉ះពាល់​ដល់​ការងារ​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​របស់​គេ​នោះ​ទេ ។ ចំនែក​អ្នក​ផ្សេង​ទៀត បែរជា​មាន​បញ្ហា​ខ្លាំង ហើយ​មានការ​រំខាន​ដល់​ការងារ​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​របស់​គេ​ទៅ​វិញ ។ ប្រសិនបើ​អ្នកមាន​ជំងឺហឺត​ធ្ងន់ធ្ងរ អ្នក​ប្រហែលជា​ប្រឈម​មុខ​នឹង​ការ​គំរាម​គំ​ហែង​ដល់​ជីវិត​ដោយសារ ការ​ហឺត​ម្តង​ៗ ។

អ្នក​កើត​ហឺត គួរ​រក្សា​សុខភាព​ឲ្យ​បាន​ល្អ សូ​ម្បី​តែ​អាហារ​ខ្លះ ក៏​ប៉ះពាល់​សុខភាព​យើង​ដែរ ដូច្នេះ​អ្នក​កុំ​ញ៉ាំ​អាហារ​ទាំងនេះ ។

១- អាហារ​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ស្ពាន់ធ័រ
សារធាតុ​ស្ពាន់ធ័រ (Sulfurs) ដូច​ជា ឌីអុកស៊ីត​ស៊ុ​ល​ផួ​រិច ត្រូវ​បាន​ប្រើប្រាស់ ដើម្បី​បង្ការ​ផ្លែ​ឈើ​ក្រៀម កុំ​ឲ្យ​បាត់បង់​ពណ៌ ជួយ​កាត់​បន្ថយ​ការ​កកើត​បាក់តេរី និង​ធ្វើ​ឲ្យ​មាន​ភាព​ទន់ ងាយស្រួល​ញ៉ាំ​។ គ្នា​យើង​មួយ​ចំនួន អាច​មាន​ប្រតិកម្ម​ស្រាល ដូច​ជា ឡើង​កន្ទួល​រមាស់ និង​ខ្លះ​ទៀត មាន​អាកា​រៈ​ធ្ងន់ធ្ងរ ដូច​ជា ពិបាក​ដកដង្ហើម សន្លប់ សម្ពាធ​ឈាម​ធ្លាក់​ចុះ ឈឺពោះ ឬ​រាករូស​។ សម្រាប់​អ្នក​កើត​ហឺត បើ​ញ៉ាំ​ផ្លែ​ឈើ​ក្រៀម មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​ស្ពាន់ធ័រ​នេះ តែង​មាន​ប្រតិកម្ម​អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​អាយុជីវិត​ទៀត​ផង​។

សារធាតុ​ស្ពាន់ធ័រ មាន​ផ្ទុក​នៅ​ក្នុង​ផ្លែ​ឈើ​ក្រៀម ដូច​ជា ទំពាំងបាយជូរ​ក្រៀម ម្នាស់​ក្រៀម ដំឡូងបារាំង​វិច​ខ្ចប់ ស្រាក្រហម ស្រា​បៀរ តែ ដំណាប់​ផ្លែ​ឈើ ទឹក​ផ្លែ​ឈើ គ្រឿង​ស៊ុប​ក្រៀម និង​បង្គារ​ក្រៀម​ជាដើម​។ ហេតុនេះ គ្នា​យើង​មាន​ជំងឺហឺត គួរ​មើល​ស្លាក​សញ្ញា​សិន មុន​ទិញ​យក​មក​ញ៉ាំ​។

២- ផលិតផល​ទឹកដោះគោ
ផលិតផល​ទឹកដោះគោ ដូច​ជា ឈី​ស និង​ទឹកដោះគោ​ជូរ សុទ្ធតែ​ជា​អាហារ​មាន​សារធាតុ​ច្រើន​ធ្វើ​ឲ្យ​ជំងឺហឺត​រើ​ឡើង ព្រោះ​សកម្មភាព​របស់​វា អាច​ធ្វើ​ឲ្យ​កកស្ទះ​ផ្លូវដង្ហើម និង​បង្កើន​ស្លេស្ម​។ ម្យ៉ាងទៀត ផលិតផល​ពី​ទឹកដោះគោ មាន​សារធាតុ​ខ្លាញ់​ខ្ពស់​ងាយ​បង្ក​ការ​រលាក​បាន​។ ប៉ុន្តែ​បើ​ផឹក​ក្នុង​បរិមាណ​ត្រឹមត្រូវ មិន​ហួស​កម្រិត ផលិតផល​នេះ​អាច​ជួយ​ដល់​សុខភាព ឬ​ពិគ្រោះ​យោបល់​ជាមួយ​គ្រូពេទ្យ​ជា​មុន ថា​តើ​ផលិតផល​ទឹកដោះគោ​ណា​សក្ដិ​សម​នឹង​យើង​។

៣- សាច់​កិន
តាម​ការ​សិក្សា​ជា​ច្រើន​បង្ហាញ​ថា ញ៉ាំ​អាហារ​សាច់​កិន ដូច​ជា សាច់ក្រក សាច់​ហេម និង​ឈី​ស អាច​ធ្វើ​ឲ្យ​ជំងឺហឺត​មាន​បញ្ហា​កាន់តែ​អាក្រក់​ឡើង ព្រោះ​អាហារ​រក្សា​ទុក​ទាំងនេះ មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​នីទ្រិច ធ្វើ​ឲ្យ​ពិបាក​ដកដង្ហើម​។ ម្យ៉ាងទៀត អាហារ​ខ្លះ ជួនកាល​ផ្ទុក​នូវ​សារជាតិ​ខ្លាញ់​មិនល្អ និង​សូ​ដ្យូ​ម ធ្វើ​ឲ្យ​ប៉ះពាល់​ដល់​ស្ថានភាព​ជំងឺហឺត​។ ដើម្បី​ទទួល​បាន​ប្រូតេអ៊ីន និង​មាន​សុខភាព​ល្អ​វិញ គួរ​ញ៉ាំ​សាច់​ត្រី ឬ​សាច់​មាន់​គ្មាន​ស្បែក​។

៤- អាហារ​ប្រៃ
អំបិល ឬ​សូ​ដ្យូ​ម ត្រូវ​បាន​ប្រើ​សម្រាប់​បង្កើន​រសជាតិ​អាហារ រក្សា​សោភ័ណ​ភាព និង​ទុក​បាន​យូរ​។ ប៉ុន្ដែ ញ៉ាំ​ជាតិ​ប្រៃ​ច្រើន​លើស​កម្រិត អាច​ធ្វើ​ឲ្យ​ស្ថានភាព​ជំងឺ​កាន់តែ​អាក្រក់ និង​ធ្វើ​ឲ្យ​មានការ​រើ​ឡើង ដោយ​ពេទ្យ​ណែនាំ​ញ៉ាំ​អំបិល​ត្រឹម ២៣០០ មិ​ល្លី​ក្រាម ឬ​តិច​ជាង​នេះ​។ គួរ​រើស​យក​អាហារ​ណា​មាន​ដាក់​ស្លាក​សញ្ញា “​គ្មាន​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម ឬ​កម្រិត​សូ​ដ្យូ​ម​ទាប​” និង​គួរ​ចៀសវាង​អាហារ​សម្បូរ​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម ដូច​ជា នំ​បុ័ង​មាន​រសជាតិ​ប្រៃ ឈី​ស អាហារ​កំប៉ុង នំ​ដំឡូងបារាំង និង​នំ​ធុង​។

គួរ​បន្ថយ​ការ​ញ៉ាំ​ជាតិ​ប្រៃ ដើម្បី​កាត់​បន្ថយ​ឱកាស​កើត​ជំងឺ​លើស​សម្ពាធ​ឈាម ជំងឺ​បេះដូង ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល ជំងឺ​ឆ្អឹង ជំងឺ​តម្រងនោម និង​បញ្ហា​សុខភាព​ផ្សេង​ទៀត​។

ជំងឺហឺត អាច​កើត​មាន​ឡើង​ដោយសារ​តែ​របប​អាហារ​មួយ​ចំនួន តែ​កុំ​បារម្ភ​ពេក​អី ព្រោះ​យើង​នៅ​តែ​អាច​គ្រប់គ្រង​ស្ថានភាព​នេះ​បាន​។ ប្រឹក្សា​យោបល់​ពី​អាហារ​អាច​ធ្វើ​ឲ្យ​ជំងឺ​យើង​រើ​ឡើងជា​មួយ​គ្រូពេទ្យ និង​កត់​ត្រាទុក​ឲ្យ​បាន​ច្បាស់លាស់​។ ហើយ​បើ​ជំងឺហឺត​រើ​ឡើង ក្រោយ​ញ៉ាំ​អាហារ​អ្វីមួយ គួរតែ​កត់ចំណាំ​អាហារ​នោះ​ទុក និង​អាកា​រៈ​ជំងឺ​ផង​។

ទំនាក់ទំនងផ្សាយពាណិជ្ជកម្មសូមទូរស័ព្ទមកលេខ 011688855
អត្ថបទទាក់ទង