របបអាហារអាចជះឥទ្ធិពលយ៉ាងខ្លាំងទៅលើសម្ពាធឈាមរបស់អ្នក ។ អាហារមានជាតិប្រៃ និងស្ករ និងអាហារដែលមានខ្លាញ់ឆ្អែតអាចបង្កើនសម្ពាធឈាម។ ចៀសវាងប្រភេទអាហារទាំងនេះ អាចជួយឱ្យអ្នកទទួលបាន និងរក្សាសម្ពាធឈាមឱ្យមានសុខភាពល្អ។ ប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺលើសឈាម គួរញ៉ាំបន្លែ ផ្លែឈើ ប្រូតេអ៊ីន និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិឱ្យបានច្រើន ។
ក្នុងពេលជាមួយគ្នានេះដែរ អ្នកគួរជៀសវាងសាច់ក្រហម អំបិល (សូដ្យូម) និងអាហារ និងភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករបន្ថែម ។ អាហារទាំងនេះអាចធ្វើឱ្យសម្ពាធឈាមរបស់អ្នកកើនឡើង។
សម្ពាធឈាមខ្ពស់ ឬលើសឈាម អាចបណ្តាលឱ្យមានបញ្ហាសុខភាពគ្រប់ពេលវេលា រួមទាំងជំងឺបេះដូង និងជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។
ដូច្នេះ តើអាហារអ្វីខ្លះ ដែលគួរជៀសវាង ឬកំណត់ ប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺលើសឈាម ? អាហារទាំងនោះដែលអ្នកគួរចៀសវាង មានដូចជា៖
.អំបិល ឬសូដ្យូម
.សាច់ចំអិនស្រាប់ ឫកែច្នៃ
.ភីហ្សាត្រជាក់
.ជ្រក់
.ស៊ុបកំប៉ុង
.ផលិតផលប៉េងប៉ោះកំប៉ុង
.ស្ករ
.អាហារកែច្នៃដែលមានជាតិខ្លាញ់ឆ្លងកាត់ ឬខ្លាញ់ឆ្អែត
.សុរា ៕