ដោយ វេជ្ជ ងួន សេរ័ត្ន
វាត្រូវបានកំណត់អត្តសញ្ញាណដំបូងបង្អស់នៅចក្រភពអង់គ្លេសនៅរដូវស្លឹកឈើជ្រុះឆ្នាំ ២០២០។ បន្ទាប់មកវាត្រូវបានបញ្ជូនបន្តយ៉ាងឆាប់រហ័សហើយក្លាយជាការគំរាមកំហែងដ៏ខ្លាំងសម្រាប់ពិភពលោក។
មេរោគប្រភេទថ្មីនេះត្រូវបានគេរកឃើញនៅក្នុងប្រទេសយ៉ាងតិចចំនួន ៨០ ជុំវិញពិភពលោក រួមទាំងសហរដ្ឋអាមេរិកផងដែរ។
តើវាខុសគេយ៉ាងដូចម្តេច?
មេរោគប្រភេទថ្មី B.1.1.7 មានការផ្លាស់ប្តូរជាច្រើនដែលប៉ះពាល់ដល់ប្រូតេអ៊ីន។ ប្រូតេអ៊ីននេះ ត្រូវបានរកឃើញនៅលើផ្ទៃនៃវីរុស។ វាជាអ្វីដែលវីរុសប្រើដើម្បីភ្ជាប់និងចូលទៅក្នុង កោសិការនៅក្នុង ខ្លួនរបស់មនុស្ស។
មេរោគប្រភេទថ្មីនេះចម្លងកាន់តែលឿនពីមនុស្សម្នាក់ទៅមនុស្សម្នាក់ទៀត។ មន្រ្តី សុខភាព សាធារណៈ នៅសហរដ្ឋអាមេរិកកត់សម្គាល់ថា មេរោគប្រភេទថ្មីនេះ គឺមានការឆ្លងខ្លាំងប្រហែលជា ៥០ ភាគរយច្រើន ជាងមេរោគដើម។
គេមិនទាន់ដឹងច្បាស់នៅឡើយទេហេតុអ្វីបានជារឿងនេះកើតឡើងយ៉ាងដូច្នេះ។ ប៉ុន្តែវាអាចទៅរួចដែល ថាការបម្រែបម្រួលប្រូតេអ៊ីន ជួយមេរោគ B.1.1.7 ក្នុងការភ្ជាប់ខ្លួនទៅនឹងកោសិការបស់មនុស្ស។
លើសពីនេះទៀតការស្រាវជ្រាវមួយចំនួនបានរកឃើញថាមេរោគកូវីដ១៩ប្រភេទ B.1.1.7 ត្រូវបាន ផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងបរិមាណវីរុសខ្ពស់។ ការកើនឡើងនូវចំនួនវីរុសចំពោះមនុស្ស ដែលបាន ឆ្លង វីរុសនេះក៏អាចផ្តល់ភាពងាយស្រួលក្នុងការចម្លងទៅបុគ្គលផ្សេងទៀតដែរ។
ការចម្លងលឿនអាចមានផលប៉ះពាល់ធ្ងន់ធ្ងរ ព្រោះនៅពេលដែលវីរុសចម្លងលឿន ពេលនោះ មនុស្សកាន់តែច្រើន អាចធ្លាក់ខ្លួនឈឺ។ នេះអាចនាំឱ្យមានការសម្រាកព្យាបាលនៅមន្ទីរពេទ្យ និងការស្លាប់កាន់តែច្រើន ដែលដាក់បន្ទុកធ្ងន់ លើប្រព័ន្ធថែទាំសុខភាព។
របាយការណ៍របស់អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រនៅសហរដ្ឋអាមេរិកក៏បានបង្ហាញផងដែរថាអ្នកដែលឆ្លងមេរោគកូវីដ១៩ប្រភេទ B.1.1.7 មានការកើនឡើងហានិភ័យនៃការស្លាប់។ ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយ ត្រូវការការស្រាវ ជ្រាវបន្ថែមដើម្បីស៊ើបអង្កេតការស្រាវជ្រាវនេះ។