របបអាហារដែលមានជាតិប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់មានចំណែកនៃគុណប្រយោជន៍ និងគុណវិបត្តិ។
គុណប្រយោជន៍
- បង្កើនសាច់ដុំ
- ដុតកាឡូរីបន្ថែម
- ធ្វើឱ្យរបបអាហារប្រសើរឡើង
- ការបំពេញបន្ថែមទៅលើអាហារធម្មតា។
(អាន:ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?)
គុណវិបត្តិ
- អាចនាំឱ្យមានកង្វះសារធាតុចិញ្ចឹម
- អាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់តម្រងនោម
- អាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង
- ប្រូតេអ៊ីនប្រែទៅជាជាតិគ្លុយកូសនៅក្នុងខ្លួន។
(អាន:ថ្នាំងងុយគេង ពេលអ្នកគួរប្រើ)
អត្ថប្រយោជន៍នៃការញ៉ាំប្រូតេអ៊ីនច្រើន
ការបរិភោគរបបអាហារដែលរួមបញ្ចូលទាំងប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ផ្តល់នូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើន ជាពិសេសនៅពេលអ្នកកំពុងព្យាយាមបញ្ចុះទម្ងន់។
ការបន្ថែមជាតិប្រូតេអ៊ីននៅក្នុងអាហារ និងអាហារសម្រន់របស់អ្នកអាចជួយឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ថាឆ្អែត និងរីករាយ បន្ទាប់ពីអ្នកបានញ៉ាំរួច។ អារម្មណ៍នៃភាពពេញលេញនេះអាចជួយអ្នកឱ្យញ៉ាំតិចពេញមួយថ្ងៃ។ ប្រូតេអ៊ីន ក៏ជួយអ្នកបង្កើត និងថែរក្សាម៉ាសសាច់ដុំផងដែរ។ រាងកាយរឹងមាំមិនត្រឹមតែអនុវត្តបានល្អជាងរាល់សកម្មភាពប្រចាំថ្ងៃប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែសាច់ដុំដែលមានរូបរាងគួរឱ្យទាក់ទាញក៏អាចដុតបំផ្លាញកាឡូរីបានច្រើនជាងខ្លាញ់ សូម្បីតែពេលសំរាកក៏ដោយ។
នៅពេលដែលអ្នករៀបចំផែនការអាហារនៅជុំវិញប្រភពប្រូតេអ៊ីនគ្មានខ្លាញ់ អ្នកទំនងជាមានកន្លែងទំនេរតិចជាងមុនសម្រាប់អាហារដែលមិនមានសុខភាពល្អ។ ហើយការរៀនញ៉ាំប្រភេទប្រូតេអ៊ីនផ្សេងៗគ្នាក៏អាចជួយបង្កើនរបបអាហាររបស់អ្នកផងដែរ។ ឧទាហរណ៍ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំត្រីធូណា អ្នកមិនត្រឹមតែទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ពីប្រូតេអ៊ីននៅក្នុងត្រីប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែអ្នកក៏ទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ពីខ្លាញ់ដែលផ្តល់ឱ្យផងដែរ។
អ្នកដុតបំផ្លាញកាឡូរីបន្ថែមទៀតនៅពេលអ្នកញ៉ាំប្រូតេអ៊ីន ពីព្រោះរាងកាយរបស់អ្នកត្រូវខំប្រឹងទំពារ និងរំលាយអាហារ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ត្រូវចងចាំថាចំនួនកាឡូរីបន្ថែមគឺតូច ដូច្នេះអ្នកមិនគួរបង្កើតកម្មវិធីសម្រកទម្ងន់ទាំងស្រុងដោយផ្អែកលើអត្ថប្រយោជន៍នេះទេ។
របបអាហារដែលមានជាតិប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់អាចជាយុទ្ធសាស្ត្រដ៏មានប្រសិទ្ធភាពមួយសម្រាប់ការសម្រកទម្ងន់ ប៉ុន្តែផែនការប្រភេទនេះច្រើនតែកាត់ចេញនូវក្រុមអាហារសំខាន់ៗផ្សេងទៀត ដូចជាផ្លែឈើនិងគ្រាប់ធញ្ញជាតិ ហើយវាពិតជាមិនផ្តល់របបអាហារដែលល្អនោះទេ។
គុណវិបត្តិនៃផែនការអាហារប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់
ទោះបីជារបបអាហារមានជាតិប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់អាចមានគុណប្រយោជន៍ច្រើនក៏ដោយ ក៏វាអាចមានផលអវិជ្ជមានខ្លះដែរ។
ឧទាហរណ៍របបអាហារប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ខ្លះរឹតត្បិតកាបូអ៊ីដ្រាតយ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរ ហើយអាចបណ្តាលឱ្យមានកង្វះអាហារូបត្ថម្ភ និងកង្វះជាតិសរសៃដែលអាចនាំឱ្យមានការទល់លាមក។ លើសពីនេះទៅទៀតរបបអាហារដែលមានជាតិប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់អាចនាំឱ្យមានខ្យល់ដង្ហើមអាក្រក់។ របបអាហារដែលមានជាតិប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ក៏ជួយគាំទ្រដល់ការញ៉ាំអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់ផងដែរ។ របបអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង។ អ្នកដែលមានជំងឺតម្រងនោមមិនគួរធ្វើតាមរបបអាហារដែលមានជាតិប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ដោយមិនបាននិយាយជាមួយគ្រូពេទ្យនោះទេ។ ប្រូតេអ៊ីនលើសត្រូវបានបញ្ចេញតាមរយៈតម្រងនោមដែលអាចធ្វើឱ្យមុខងារតម្រងនោមកាន់តែអាក្រក់ទៅៗ៕