នៅពេលអ្នកគិតពីកូលេស្តេរ៉ុល អ្នកប្រហែលជាគិតថាកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ ហើយបារម្ភអំពីការកើនឡើងកូលេស្តេរ៉ុល។ ប៉ុន្តែ តើអ្នកមានដឹងទេថា វាក៏មានប្រភេទកូឡេស្តេរ៉ុលល្អផងដែរដែលរាងកាយអ្នកត្រូវការ។
High-density lipoprotein (HDL) គឺជាប្រភេទកូលេស្តេរ៉ុលល្អ និងជាប្រភេទដែលអ្នកចង់បាន។ Low-density lipoprotein (LDL) គឺជាប្រភេទកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ និងប្រភេទដែលអ្នកចង់រក្សាឲ្យនៅមានកម្រិតទាប។
HDL, LDL, និងទ្រីគ្លីសេរីដ ដែលជាប្រភេទជាតិខ្លាញ់ដែលមាននៅក្នុងឈាមធ្វើឲ្យមានកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលសរុប។
ជម្រើសម្ហូបអាហារត្រឹមត្រូវអាចបន្ថយកម្រិត LDL របស់អ្នក ហើយធ្វើឲ្យប្រសើរឡើងនូវ HDL របស់អ្នកទៅវិញ។ ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថា វាត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងកូឡេស្តេរ៉ុលល្អនិងសុខភាពទូទៅ។
ចូរចាប់ផ្តើមបញ្ចូលម្ហូបអាហារដូចខាងក្រោមទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។
1. ប្រេងអូលីវ
2. សណ្តែក និងដំឡូង
3. គ្រាប់ធញ្ញជាតិទាំងមូល
4. ផ្លែឈើដែលមានជាតិសរសៃខ្ពស់
5. ត្រីមានខ្លាញ់
6. គ្រាប់ផ្លែឈើ
7. ផ្លែបឺរ
8. សណ្តែកសៀង
9. ស្រាក្រហម៕