Join with Health.com.kh on Telegram

ភាគច្រើននៃពួកយើងសុទ្ធតែបានដឹងហើយថាការទទួលទានផ្លែឈើស្រស់ៗជាប្រចាំល្អសម្រាប់សុខភាពរាងកាយ ក៏ដូចជាសម្រស់។ (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?) ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយអ្នកមិនគួររួមបញ្ចូលផ្លែឈើមិនទាន់ទុំ ឬខ្ចីក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃឡើយ! នោះក៏ព្រោះតែវាអាចបង្កបញ្ហាសុខភាពគួរឱ្យព្រួយបារម្ភមួយចំនួន។ យោងទៅតាមអ្នកឯកទេសចំណីអាហារបានឱ្យដឹងថាការទទួលទានផ្លែឈើខ្ចីជាមួយទឹក ក៏ដូចជាអាហារដទៃទៀតដែលអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ចំពោះបំពង់អាហារ ឬនៅពេលពោះទទេរមិនទាន់ទទួលទានអ្វី អាចបង្កបញ្ហាសុខភាពច្រើនទ្វេដង! ថ្ងៃនេះវេបសាយសុខភាព 
Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីមូលហេតុដែលអ្នកមិនគួរទទួលទានផ្លែឈើខ្ចី ឬមិនទាន់ទុំល្អ ៖

១. ផ្លែឈើមួយចំនួនពិបាកក្នុងការរំលាយ

ផ្លែឈើខ្ចីមួយចំនួនមិនត្រឹមតែពិបាកក្នុងការកាត់ ឬចិត ហើយទំពារប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏ធ្វើឱ្យក្រពះពិបាកក្នុងការរំលាយផងដែរ។

២. ផ្លែឈើខ្លះទៀតអាចបណ្ដាលឱ្យរលាកស្រទាប់នៃបំពង់អាហារ

ផ្លែឈើខ្ចីភាគច្រើនមានរសជាតិខ្លាំងដែលបង្កឡើងដោយសារធាតុ tannins អាចធ្វើឱ្យរលាកជាលិកាទន់ៗនៃមាត់ និងប្រព័ន្ធរំលាយអាហារទាំងមូលតែម្ដង។

៣. មួយចំនួនទៀតអាចមានផ្ទុកជាតិពុលតិចតួច

តើអ្នកធ្លាប់ដឹងទេថាប៉េងប៉ោះ និងផ្លែម្នាស់មិនទាន់ទុំមានផ្ទុកជាតិពុលកម្រិតស្រាល ឬតិចតួច? នោះហើយទើបការទទួលទានប៉េងប៉ោះ និងម្នាស់ខ្ចីច្រើនមិនត្រូវបានណែនាំ!

៤. ស្រៀវធ្មេញ

ការខាំ និងទំពារផ្លែឈើខ្ចីបង្កផលប៉ះពាល់ដល់កាចាធ្មេញ និងសសៃប្រសាទជាដែលជាលទ្ធផលនៃបញ្ហាស្រៀវធ្មេញ។ ផ្លែឈើមិនទាន់ទុំមានផ្ទុកជាតិអាស៊ីត និងសារធាតុ tannins ច្រើនដែលមិនល្អចំពោះកាចាធ្មេញ។

៥. ឈឺពោះ

នោះក៏ព្រោះតែផ្លែឈើខ្ចីភាគច្រើនមានសាច់រឹងដែលធ្វើឱ្យក្រពះពិបាកនឹងរំលាយ។ ជាលទ្ធផលអ្នកអាចនឹងប្រទះបញ្ហាឈឺពោះ។

៦. ចង្អោរចង់ក្អួត

ជាពិសេសប្រសិនបើអ្នកក្រពះរបស់អ្នកឆាប់មានបញ្ហានោះអ្នកងាយនឹងជួបប្រទះអាការៈចង្អោរចង់ក្អួត ដោយសារក្រពះទទួលបន្ទុកធ្ងន់ក្នុងការរំលាយអាហាររឹង។ ពេលខ្លះផ្លែឈើខ្ចីក៏អាចបណ្ដាលឱ្យអ្នកក្អួតតែម្ដង។

៧. រាគ ឬទល់លាមក

ការទទួលទានផ្លែឈើខ្ចីអាចបណ្ដាលឱ្យអ្នករាគរូស ឬទល់លាមកបាន! នោះក៏ព្រោះតែបរិមាណនៃជាតិសសៃដែលផ្លែឈើខ្ចីមានផ្ទុក។

ប្រយ័ត្ន ៖ ប្រសិនបើអ្នកកំពុងមានផ្ទៃពោះ ឬជួបប្រទះបញ្ហាណាមួយទាក់ទងនឹងប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ ដើម្បីជាការប្រសើរជៀសវាងបញ្ហាមិនល្អណាមួយកើតឡើងចូរជ្រើសរើសទទួលទានផ្លែឈើដែលទុំល្អ៕