មនុស្សជាច្រើននឹងនិយាយថា ភាពវ័យឆ្លាតគឺជាហ្សែនដែលឪពុកម្តាយផ្តល់ឲ្យ ហើយអ្នកមិនអាចធ្វើអ្វីចំពោះរឿងនេះច្រើនបានឡើយ។ (អាន:ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?)រឿងនេះខ្ញុំមិនមែននិយាយអំពីការបែងចែកភាពឆ្លាតវៃរបស់ក្មេងម្នាក់ឡើយ តែជាការនិយាយអំពីការលូតលាស់ធម្មតារបស់ខួរក្បាលប៉ុណ្ណោះ ហើយវាក៏អាស្រ័យទៅលើជីវជាតិដែលម្តាយញ៉ាំច្រើនប៉ុណ្ណាដែរ។ អ្វីដែឡម្តាយញ៉ាំ ជាពិសេសក្នុងដំណាក់កាលដំបូង និងចុងក្រោយនៃការមានផ្ទៃពោះគឺមានឥទ្ធិពលទៅលើការលូតលាស់ខួរក្បាល និងសរសៃប្រសាទរបស់ក្មេង។ របបអាហាររបស់ម្តាយពិតណាស់គឺដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការលូតលាស់ខួរក្បាលរបស់ទារកក្នុងផ្ទៃ។ ការបញ្ចូលជាអាហារសម្បូរប្រូតេអ៊ីន និងអូមេហ្គាបីអាចជួយដល់ការលូតលាស់របស់ក្មេងបាន។ 

តាមពិត មានការសិក្សាច្រើនក៏បញ្ជាក់អំពីរឿងដូចគ្នានេះដែរ។ ការសិក្សាមួយដែលចុះផ្សាយក្នុងសារព័ត៌មាន Obstetrics and Gynaecology បានបញ្ជាក់ថា ការញ៉ាំប្រូតេអ៊ីន និងអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គាបីក្នុងពេលមានផ្ទៃពោះ នឹងដើរតួនាទីដ៏សំខាន់ក្នុងការបង្កើតប្លុកជាច្រើនសម្រាប់ខួរក្បាល និងបាតភ្នែករបស់ទារកក្នុងផ្ទៃ។ ការលូតលាស់ខួរក្បាលទារកនឹងធ្វើឡើងខ្លាំងក្នុងពាក់នៃត្រីមាសទីពីរ ហើយការលូតលាស់នេះនៅតែខ្ពស់ក្នុងរយៈពេលមួយឆ្នាំដំបូងនៃជីវិត ព្រមទាំងបន្តទៅថ្ងៃអនាគតច្រើនឆ្នាំទៀត។ ក្នុងពេលមានផ្ទៃពោះ របបអាហាររបស់ម្តាគួរតែមានប្រូតេអ៊ីន និងអូមេហ្គាបីកាន់តែច្រើន ដោយគ្រាន់តែញ៉ាំត្រីសម្បូរខ្លាញ់ ២ដងក្នុងមួយថ្ងៃអាចគ្រប់គ្រាន់ទៅហើយ។ យ៉ាងណាមិញ បើសិនជាអ្នកមិនចូលចិត្តញ៉ាំត្រីទេ អ្នកគួរតែប្រើថ្នាំបំប៉នដែលមានជាតិខ្លាញ់អូមេហ្គាបីនេះទៅ។ 

ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អត្ថប្រយោជន៍នៃការញ៉ាំអាហារមានប្រូតេអ៊ីន និងអូមេហ្គាបីខ្ពស់គឺមិនមានការហាមឃាត់លើការមានផ្ទៃពោះនៅដំណាក់កាលណាមួយឡើយ។ (អាន:ថ្នាំងងុយគេង ពេលអ្នកគួរប្រើ)តាមពិត តម្រូវការជីវជាតិទាំងនេះនៅតែខ្ពស់ទៀតក្នុងពេលបំបៅដោះកូន៕