ភាគច្រើននៃពួកយើងសុទ្ធតែធ្លាប់ស្គាល់ផ្លែម្ទេស ប៉ុន្តែប្រហែលជាមិនចាប់អារម្មណ៍អំពីអត្ថប្រយោជន៍នៃការទទួលទានម្ទេសនេះចំពោះសុខភាពរាងកាយ ឡើយ! ម្ទេសត្រូវបានយកមកបន្ថែមក្នុងអាហារផ្សេងៗដើម្បីបង្កើនរសជាតិ រួមទាំងធ្វើជាទឹកជ្រលក់ផងដែរ។ បើទោះជាមិនចេះ ឬចូលចិត្តម្ទេសក៏ដោយ ក្រោយពីអានអត្ថបទនេះរួចអ្នកប្រាកដជាអាចនឹងផ្លាស់ចិត្តរៀនទទួលទានតិចៗមិនខាន។ ខាងក្រោមវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីអត្ថប្រយោជន៍នៃការទទួលទានម្ទេសក្នុងកម្រិតសមល្មម ៖
១. ទប់ស្កាត់ជំងឺមហារីក
ម្ទេសមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជាច្រើនប្រភេទ រួមទាំងសារធាតុ capsaicin ដែលអាចជួយការពាររាងកាយប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងរ៉ាឌីកាល់សេរីទប់ស្កាត់ជំងឺមហារីក។ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មទាំងនោះក៏ជួយពន្យឺតដំណើរការនៃភាពចាស់តាមវ័យផងដែរ។
២. ប្រយុទ្ធប្រឆាំងការរលាក
ម្ទេសមានផ្ទុកសារធាតុ capsaicin ដែលប្រយុទ្ធប្រឆាំងការរលាកផ្សេងៗក្នុងរាងកាយជួយទប់ស្កាត់បញ្ហាឈឺសន្លាក់បានយ៉ាងប្រសើរ។
៣. បង្កើនការរំលាយអាហារ
ម្ទេសជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃជាតិសសៃ dietary fiber ជួយរក្សាចលនាប្រក្រតីនៃពោះវៀន រួមទាំងជួយក្នុងការសម្អាតពោះវៀនធំផងដែរ។ ជាតិសសៃមានប្រសិទ្ធិភាពខ្ពស់បំផុតក្នុងការទប់ស្កាត់អាការៈទល់លាមក។
៤. សុខភាពភ្នែក
ម្ទេសក៏មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយវីតាមីន A ជួយបង្កើនសុខភាពភ្នែកមើលឃើញបានកាន់តែច្បាស់ និងជៀសផុតពីជំងឺភ្នែកផ្សេងៗផងដែរ។
៤. ប្រភពដ៏ប្រសើរនៃជាតិដែក
ជាតិដែកជាសារធាតុចិញ្ចឹមចាំបាច់ជួយបង្កើនកម្រិតនៃអេម៉ូក្លូប៊ីនដែលដឹកនាំអុកស៊ីសែនទៅផ្គត់ផ្គង់រាល់គ្រប់កោសិការាងកាយ និងប្រយុទ្ធប្រឆាំងទប់ស្កាត់ជំងឺខ្វះគ្រាប់ឈាមក្រហមផងដែរ។
៥. ប្រភពដ៏ប្រសើរនៃជាតិរ៉ែចាំបាច់
ម្ទេសក៏មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិរ៉ែចាំបាច់ជួយរក្សាសុខភាពរាងកាយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម និងចង្វាក់បេះដូងដូចជាម៉ាញ៉េស្យូម ប៉ូតាស្យូម ជាតិដែក និងម៉ង់កាណែស។
៦. ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរាងកាយ
ម្ទេសខៀវ ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃវីតាមីន C ដែលមានប្រសិទ្ធិភាពជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរាងកាយទប់ស្កាត់ជំងឺផ្សេងៗ៕