Join with Health.com.kh on Telegram

តាមការសិក្សាបានរកឃើញថា អាហារភាគច្រើនអាចជួយកាត់បន្ថយការភ្លេចភ្លាំងដោយសារការចាស់ទៅតាមអាយុ និងជំងឺភ្លេចភ្លាំងរវង្វេងស្មារតីនៅពេលចាស់ជរាបាន។ តើអ្នកមានអ្វីញ៉ាំសម្រាប់អាហារពេលព្រឹក ថ្ងៃត្រង់ និងពេលយប់ទៅដើម្បីបង្កើនសមត្ថភាពខួរក្បាលកាន់តែពូកែនោះ? (អាន:ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?)មែនហើយ អ្នកជំនាញនិយាយថា ជាធម្មតា អ្វីដែលល្អចំពោះបេះដូង វាក៏ល្អចំពោះខួរក្បាលដែរ។ ដូច្នេះខួរក្បាលរបស់អ្នកត្រូវការឈាមដែលច្របាច់ចេញពីបេះដូងរហូតដល់ ២០ភាគរយឯណោះដើម្បីទទួលបានអុកស៊ីសែន និងជីវជាតិគ្រប់គ្រាន់ដើម្បីរក្សាមុខងាររបស់ខួរក្បាលបានល្អបំផុត។ 

ហេតុដូច្នេះហើយ ដើម្បីចញ្ចឹម ក៏ដូចជាប៉ូវខួរក្បាលកាន់តែខ្លាំងក្លានោះ អ្នកគួរតែបញ្ចូលអាហារដូចខាងក្រោមនេះទៅក្នុងរបបអាហារអ្នករាល់ថ្ងៃហើយ។ 

ត្រីសម្បូរខ្លាញ់

អាហារសមុទ្រយ៉ាងហោចណាស់ក៏ផ្តល់ជីវជាតិពីរប្រភេទដើម្បីរក្សាខួរក្បាលដែរនោះគឺ ខ្លាញ់អូមេហ្គាបី និងវីតាមីន D។ ត្រីសម្បូរខ្លាញ់ដែលមានប្រភពមកពីអាហារសមុទ្រនោះមានដូចជា ត្រីសាលម៉ុង ឬធូណា ដែលអ្នកគួរតែទទួលទានបីដងក្នុងមួយសប្តាហ៍ដើម្បីបន្ថយការប្រឈមនឹងជំងឺភ្លេចភ្លាំងពេលចាស់ជរាបានរហូតដល់ ៤០ភាគរយ។ អាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គាបីដែលមាន DHA និង EPA គឺសម្បូរខ្លាំងណាស់ក្នុងខួរក្បាល ហើយវាក៏ជាប្រភពដ៏សំខាន់ដើម្បីខួរក្បាលបំពេញមុខងារបានល្អបំផុតដែឬ។ ចំពោះវីតាមីន D របស់អាហារមួយនេះវិញ ត្រូវបានគេរកឃើញថា អាចជួយការពារខួរក្បាលបានយ៉ាងល្អ។ 

បន្លែពណ៌បៃតង

បន្លែពណ៌បៃតងដូចជាស្ពៃស្ពីណាចគឺសម្បូរវីតាមីន K ហើយក៏ត្រូវបានគេរកឃើញថាជួយបន្ថយការចុះខ្សោយនៃបញ្ញាវាងវៃរបស់មនុស្សបានដែរ។ អ្នកដែលញ៉ាំបន្លែពណ៌បៃតងម្តងទៅពីរដងក្នុងមួយថ្ងៃឃើញថា សមត្ថភាពនៃភាពឈ្លាសវៃរបស់ពួកគេនៅតែរក្សាបានយ៉ាងល្អជាងអ្នកដែលមិនបានញ៉ាំ។ 

ប្រេងអូលីវ

ប្រេងអូលីវជាប្រភពដ៏អស្ចារ្យមួយនៃសារធាតុ Polyphenols ដែលជាអង់ទីអុកស៊ីដង់ដ៏ខ្លាំងក្លាអាចជួយបង្ការ និងដោះស្រាយបញ្ហា និងជំងឺទាក់ទងនឹងការចងចាំរបស់មនុស្សបាន។ ប្រេងនេះនឹងជួយពង្រឹងដល់ការចងចាំ លុបបំបាត់ជាតិខ្លាញ់អាក្រក់ (Saturated Fats) និងមានជាតិខ្លាញ់ល្អ Polyunsaturated Fats ដែលអាចកាត់បន្ថយជំងឺភ្លេចភ្លាំងពេលចាស់ជរាបាន។ 

បឺរីពណ៌ខៀវ

ផ្លែឈើប្រភេទបឺរីដ៏អស្ចារ្យមួយនេះមានអង់ទីអុកស៊ីដង់មួយប្រភេទឈ្មោះថា Anthocyanin ដែលផ្តល់សុខភាពជាពិសេសដល់ខួរក្បាលតែម្តង។ (អាន:ថ្នាំងងុយគេង ពេលអ្នកគួរប្រើ)តាមការស្រាវជ្រាវរកឃើញថា សារធាតុមួយនេះអាចឆ្លងចូលទៅក្នុងខួរក្បាលដើម្បីការពារកោសិកាខួរក្បាលពីការធ្វើអុកស៊ីតកម្មបានផង និងជួយបង្កើនសមត្ថភាពទំនាក់ទំនងសរសៃប្រសាទមួយៗបានយ៉ាងល្អ៕