ទឹកឃ្មុំ និងទឹកដោះគោត្រូវបានគេស្គាល់ថាមានប្រយោជន៍របស់វារៀងៗខ្លួន។ ប៉ុន្តែនៅពេលញ៉ាំវាក្នុងពេលតែមួយ វាអាចផ្តល់ជាប្រយោជន៍ដល់សុខភាពយ៉ាងអស្ចារ្យ។ (អាន:ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?)ទឹកឃ្មុំត្រូវបានគេប្រើប្រាស់សម្រាប់ប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាពដោយសារតែ វាមានសមត្ថភាពសម្លាប់បាក់តេរី ជាអង់ទីអុកស៊ីដង់ និងសម្លាប់មេរោគផ្សិតបាន ប្រឆាំងការរលាក និងល្អសម្រាប់បញ្ហាផ្លូវដង្ហើម។ ម៉្យាងវិញទៀត ទឹកឃ្មុំត្រូវបានគេរកឃើញថាមានជាតិរ៉ែ និងវីតាមីន ដែលអាចជួយឲ្យមានប្រយោជន៍យ៉ាងខ្លាំង។ យ៉ាងណាមិញ ការញ៉ាំទឹកឃ្មុំជាមួយគ្នានឹងទឹកឃ្មុំ អាចផ្តល់ជាប្រយោជន៍ដូចខាងក្រោមនេះ៖

សម្លាប់បាក់តេរី

ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថា ទឹកឃ្មុំ និងទឹកដោះគោមានប្រយោជន៍យ៉ាងខ្លាំងទៅលើការសម្លាប់បាក់តេរី Stapylococcus។ វាក៏ត្រូវបានគេជឿថា ការបន្ថែមទឹកឃ្មុំជាមួយទឹកដោះគោក្តៅៗ អាចព្យាបាលការទល់លាមក ផោមច្រើន និងបញ្ហាក្នុងពោះវៀនដែរ។ អ្វីដែលល្អទៀតនោះគឺព្យាបាលបញ្ហាផ្លូវដង្ហើមដូចជា ក្អក និងផ្តាសាយ។ 

ប្រឆាំងភាពចាស់

ការប្រើប្រាស់ទឹកឃ្មុំ និងទឹកដោះគោលើស្បែកជាទៀងទាត់ អាចបន្ថយភាពចាស់ ខណៈពេលដែលវាអាចបន្ថយភាពជ្រួញលើស្បែកដែរ។ ការធ្វើម៉ាសបិតមុខដោយប្រើទឹកឃ្មុំនិងទឹកដោះគោគឺមានប្រសិទ្ធភាពយ៉ាងល្អសម្រាប់សុខភាពស្បែកខាងក្រៅ។ នេះដោយសារតែអង់ទីអុកស៊ីដង់របស់វាអាចបន្សាបរ៉ាឌីកាលសេរីលើស្បែកបាន ជាពិសេសបំបាត់ភាពជ្រួញ និងការចាស់របស់ស្បែកតែម្តង។ 

សុខភាពឆ្អឹង

ការស្រាវជ្រាវបាននិយាយថា ទឹកឃ្មុំដើរតួនាទីជាអ្នកដឹកជញ្ជូនជីវជាតិពីចំណាយអាហារចូលចរន្តឈាមបាន។ ទឹកឃ្មុំខ្លួនឯងអាចជួយបឺតស្រូបជាតិកាលស្យូមពីទឹកដោះចូលទៅក្នុងចរន្តឈាមកាន់តែល្អ។ ហេតុដូច្នេះហើយនៅពេលញ៉ាំចូលគ្នា អ្នកនឹងទទួលបានសុខភាពឆ្អឹងកាន់តែល្អប្រសើរ ព្រមទាំងបន្ថយការពុកឆ្អឹង និងរលាកសន្លាក់ថែមទៀត។ 

បង្កើនថាមពលក្នុងខ្លួន

ការញ៉ាំទឹកដោះគោលាយទឹកឃ្មុំរាល់ព្រឹកត្រូវបានគេជឿថា អាចពង្រឹងដល់ថាមពលរបស់មនុស្សបាន។ ទឹកដោះគោផ្ទុកទៅដោយជាតិប្រូតេអ៊ីន ខណៈពេលដែលទឹកឃ្មុំមានកាបូអ៊ីដ្រាតសំខាន់ៗ ដែលជាតម្រូវការក្នុងការរំលាយអាហារឲ្យមានប្រសិទ្ធភាព។ ប្រូតេអ៊ីនដែលបានមកពីទឹកដោះគោនឹងរំលាយក្លាយទៅជា អាស៊ីតអាមីណេ ដើម្បីរាងកាយប្រើប្រាស់បង្កើតទៅជាថាមពល។ 

ជួយដល់ការរំលាយអាហារ 

ទឹកឃ្មុំដើរតួនាទីក្នុងការចិញ្ចឹមបាក់តេរីល្អៗក្នុងពោះវៀន។ នៅពេលទឹកដោះគោត្រូវបានញ៉ាំរាល់ថ្ងៃជាមួយនឹងទឹកឃ្មុំពីរបីដំណក់បន្ថែមទៀត វានឹងជួយស្តារបាក់តេរីល្អៗនេះឡើងវិញ ដើម្បីជួយដល់ការរំលាយអាហារកាន់តែល្អឡើងវិញ។ ដូច្នេះហើយ ការញ៉ាំភេសជ្ជៈទាំងនេះចូលគ្នាទៀងទាត់ នឹងជួយថែរក្សាសុខភាពក្រពះពោះវៀន បានតាមរយៈការលុបបំបាត់ការហើមពោះ ទល់លាមក និងការឈឺពោះបែបរមួលៗបាន។ 

តើទឹកឃ្មុំអាចបង្កជាការពុលទេនៅពេលលាយញ៉ាំជាមួយទឹកដោះគោក្តៅឧណ្ហៗ?

ទឹកឃ្មុំមិនអាចធ្វើឲ្យពុលឡើងនៅពេលលាយជាមួយនឹងទឹកដោះគោក្តៅឧណ្ហៗ។(អាន:ថ្នាំងងុយគេង ពេលអ្នកគួរប្រើ) ប៉ុន្តែ ទឹកឃ្មុំមិនគួរណាកម្តៅជាង ៦០អង្សារឡើយ ព្រោះកាលណាក្តៅដល់កម្រិតនេះ វានឹងបង្កើតជាជាតិពុលមួយប្រភេទឈ្មោះថា Hydroxymethyl Furfuraldenhyde (HMF) បាន។ អ្នកអាចបន្ថែមទឹកឃ្មុំច្រើនទៅតាមអ្នកចង់បាន ទៅក្នុងទឹកដោះគោក្តៅឧណ្ហៗ៕