Join with Health.com.kh on Telegram

នៅពេលអ្នកមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី២ រាងកាយនឹងបាត់បង់សមត្ថភាពក្នុងការប្រើប្រាស់ជាតិស្ករក្នុងឈាម។ កាលណាបញ្ហានេះកើតឡើងកាន់តែយូរ ជាតិស្ករក្នុងឈាមមិនអាចគ្រប់គ្រងបាន ដែលអាចនាំឲ្យខូចខាតដល់សរសៃប្រសាទ ខូចតម្រងនោម ខ្វាក់ភ្នែក និងជំងឺបេះដូង។ (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?) សម្រាប់អ្នកមានបញ្ហាជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ត្រូវប្រុងប្រយ័ត្នខ្ពស់ចំពោះអ្វីដែលគួរទទួលទាន និងមិនគួរដើម្បីជៀសវាងបញ្ហាធ្ងន់ធ្ងរកើតឡើង។​ ប៉ុន្តែទោះជាអ្នកចាំបាច់ត្រូវជៀសវាងអាហារខ្លះក៏ដោយ ក៏នៅមានអាហារមួយចំនួនទៀតដែលអ្នកគួរទទួលទានដើម្បីគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមល្អប្រសើរ។ ថាតើអាហារទាំងនោះមានអ្វីខ្លះទៅ? ខាងក្រោមវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីអាហារដែលចាំបាច់មានប្រសិទ្ធិភាពជួយក្នុងការគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម ៖

១. សូកូឡាខ្មៅ

ភ្ញាក់ផ្អើលណាស់មែនទេ? ប៉ុន្តែការទទួលទានសូកូឡាខ្មៅ គឺពិតជាល្អសម្រាប់អ្នក ជាងសូកូឡាលាយទឹកដោះគោ។ សូកូឡាជួយបង្កើនភាពប្រែប្រួលនៃអាំងស៊ុយលីនដែលធ្វើឱ្យរាងកាយអាចផ្លាស់ទីជាតិស្ករទាំងអស់ចេញពីកោសិកាឈាម ដូច្នេះអ្នកនឹងមានថាមពលកាន់តែប្រសើរពេញមួយថ្ងៃ។ ទោះជាយ៉ាងណាសូកូឡាខ្មៅដែលអ្នកជ្រើសរើសមានផ្ទុកជាតិកាកាវ ៧០ ភាគរយ។

២. ខ្ទឹមបារាំងនិងខ្ទឹមស

ខ្ទឹមទាំងពីរនេះមានផ្ទុកសារធាតុដែលមានប្រសិទ្ធិភាពខ្ពស់ជួយបញ្ចុះជាតិស្ករក្នុងឈាមនិងទប់ស្កាត់ជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២។ ដូច្នេះហើយទើបការទទួលទានខ្ទឹមសនិងខ្ទឹមបារាំងឱ្យបានញឹកញាប់ ឬរួមបញ្ចូលវាក្នុងអាហារ គឺប្រសើរបំផុត។

៣. តែបៃតង

តែបៃតងមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម​ រួមទាំងសមាសធាតុដ៏មានឥទ្ធិពលផ្សេងទៀតដែលធ្វើឱ្យវាក្លាយជាជម្រើសនៃភេសជ្ជៈដ៏ប្រសើរសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២។ សារធាតុ polyphenols ដែលមានផ្ទុកក្នុងតែបៃតងក៏មានអត្ថប្រយោជន៍ជួយក្នុងការបំលែងគ្លុយកូសទៅជាថាមពលផងដែរ។

៤. កាហ្វេបៃតង

ការទទួលទានកាហ្វេជាអ្វីដែលមនុស្សភាគច្រើនធ្វើមុនគេនៅពេលព្រឹក។ ប៉ុន្តែសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២ វិញ ការជ្រើសរើសទទួលទានកាហ្វេបៃតង គឺប្រសើរជាង។ ជាញឹកញយកាហ្វេបៃតងសំដៅលើគ្រាប់កាហ្វេដែលមិនទាន់លីងដែលមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយអាស៊ីត chlorogenic ធម្មជាតិដែលផ្ដល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាព។ ការសិក្សាស្រាវជ្រាវជាច្រើនបង្ហាញថា កាហ្វេបៃតង អាចកាត់បន្ថយការស្រូបយកជាតិស្ករក្នុងឈាមដែលជួយបញ្ចុះកម្រិតជាតិស្ករ ក៏ដូចជាកាត់បន្ថយការឡើងខ្ពស់នៃកម្រិតអាំងស៊ុយលីនផងដែរ។

៥. គ្រាប់ជី

ជាតិអន្ធិលនៃគ្រាប់ជីជួយពន្យឺតការរំលាយជាតិស្ករ ដោយបង្កើតរបាំងការពាររវាងជាតិកាបូអ៊ីដ្រាត និងអង់ស៊ីមរំលាយអាហារ។ ជាលទ្ធផលក្នុងការបញ្ចេញថាមពលប្រកបដោយស្ថេរភាពជំនួសការបញ្ចេញជាតិស្ករខ្ពស់ទៅក្នុងឈាមដែលល្អសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម។

៦. ត្រីសម្បូរខ្លាញ់

ត្រីសាលម៉ុន ត្រីធូណា និងត្រីសាឌីនជាដើមសុទ្ធតែជាប្រភេទនៃត្រីដែលមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា ៣ ជួយកាត់បន្ថយភាពធន់នឹងអាំងស៊ុយលីនចំពោះអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម ក៏ដូចជាអ្នកកំពុងប្រឈមមុខនឹងហានិភ័យនៃជំងឺនេះ។ លើសពីនេះទៅទៀត​អាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា ៣ ក៏ល្អសម្រាប់សុខភាពសន្លាក់ឆ្អឹង បេះដូង និងខួរក្បាលផងដែរ។ ដូច្នេះដើម្បីជាការប្រសើរ ចូរទទួលទានត្រីសម្បូរខ្លាញ់ឳ្យបាន ២ ដងក្នុងមួយសប្តាហ៍។