តើអ្នកធ្លាប់ដឹងទេថាអាហារដែលអ្នកបរិភោគរៀងរាល់ថ្ងៃមួយចំនួនមានផ្ទុកសំបូរទៅដោយសារធាតុ carcinogens ដែលបង្កជំងឺមហារីកគួរអោយព្រួួយបារម្ភ? ហើយសកម្មភាពប្រចាំថ្ងៃខ្លះអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក?​ (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?) ក្នុងមួយឆ្នាំៗមនុស្សរាប់លាននាក់ត្រូវបានគេរកឃើញថាកើតជំងឺមហារីកប្រភេទផ្សេងៗគ្នា។​ ដូច្នេះដើម្បីជាការប្រសើរអ្នកចាំបាច់ត្រូវដឹងនូវប្រភេទអាហារ និងសកម្មភាពបែបណាដែលអ្នកមិនគួរទទួលទាន​​ ឬធ្វើប្រសិនបើចង់ជៀសផុតពីជំងឺមហារីក។​ ខាងក្រោមវេបសាយសុខភាព​​ Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីទម្លាប់ រួមជាមួយអាហារដែលអ្នកគួរចៀសវាងប្រសិនបើមិនចង់កើតជំងឺមហារីក​ ៖

  • ទម្លាប់គួរបញ្ឈប់ ៖

១. ជក់បារី

កុំគិតថាការជក់បារីនឹងគ្រាន់តែធ្វើអោយអ្នកកើតជំងឺមហារីកសួតតែមួយមុខ! ការសិក្សាស្រាវជ្រាវជាច្រើនបានបង្ហាញថា ទម្លាប់នៃការជក់បារីក៏ផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងជំងឺមហារីកសុដន់គួរអោយព្រួយបារម្ភផងដែរ ជាពិសេសចំពោះក្មេងវ័យជំទង់ និងស្ត្រីអស់រដូវ។ នោះក៏ព្រោះតែបារីមានផ្ទុកជាតិនីកូទីនដែលជាសារធាតុគីមីគ្រោះថ្នាក់បំផុតមួយចំពោះសុខភាពក្នុងចំណោមសារធាតុគីមីច្រើនជាង ៤ ពាន់ប្រភេទទៀតក្នុងបារី។ ការស្រូបយកនូវសារធាតុនេះ​នឹងបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺជាច្រើន រួមបញ្ចូលទាំងជំងឺមហារីក។ 

២. ទទួលទានគ្រឿងស្រវឹងច្រើនពេក

ការទទួលទានគ្រឿងស្រវឹងច្រើនហួសប្រមាណមិនត្រឹមតែបង្កបញ្ហាសុខភាពផ្សេងៗជាច្រើនប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏មានទំនាក់ទំនងទៅនឹងហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកផងដែរ។ ប្រសិនបើអ្នកមិនអាចបញ្ឈប់ការទទួលទានគ្រឿងស្រវឹងបានទេនោះ ចូរកាត់បន្ថយមកត្រឹមកម្រិតមធ្យម។

៣. កង្វះលំហាត់ប្រាណ

ការមិនធ្វើលំហាត់ប្រាណសោះអាចបង្កើនហានិភ័យនៃបញ្ហាសុខភាពគួរអោយព្រួយបារម្ភ រួមបញ្ចូលទាំងជំងឺមហារីក។ ដើម្បីជៀសផុតពីជំងឺសាហាវនេះអ្នកជំនាញផ្នែកសុខភាពជាច្រើនបានណែនាំអោយអ្នកធ្វើលំហាត់ប្រាណក្នុងកម្រិតមធ្យមពី ៤ ទៅ ៧ ម៉ោងក្នុងមួយសប្តាហ៍ គឺប្រហែលជា ៣០ នាទី ទៅ ១ ម៉ោងក្នុងមួយថ្ងៃ។

៤. មិនត្រូវពន្លឺថ្ងៃសោះ

ពិតណាស់ការត្រូវកំដៅថ្ងៃច្រើនហួសពេកពេក គឹអាចធ្វើឱ្យអ្នកប្រឈមមុខខ្ពស់នឹងហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកស្បែក។ ប៉ុន្តែតើអ្នកធ្លាប់ដឹងទេថាការមិនត្រូវពន្លឺថ្ងៃសោះក៏អាចជាមូលហេតុចម្បងបំផុតមួយនៃការកើតជំងឺមហារីកដែរ? យោងតាមការសិក្សាស្រាវជ្រាវបែបវិទ្យាសាស្ត្រជាច្រើនបានឱ្យដឹងថា វីតាមីន D នៃកំដៅថ្ងៃជាសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏ចាំបាច់ដែលមានតួនាទីជួយការពារអ្នកពីបញ្ហានៃជម្ងឺមហារីកមួយចំនួនបាន។

  • អាហារគួរចៀសវាង ៖

១. ជាតិផ្អែមសិប្បនិម្មិត

ថ្វីត្បិតតែពាណិជ្ជកម្មផ្សព្វផ្សាយថា ជាតិផ្អែមបែបនេះប្រសើរសម្រាប់សុខភាព ប៉ុន្តែវានៅតែផ្ដល់ផល
ប៉ះពាល់ច្រើនជាង។ វាអាចបង្កឲ្យកើនទម្ងន់ និងមិនអាចផ្ដល់ផលល្អអ្វីចំពោះអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមឡើយ។ Aspartame ជាសារធាតុដែលមានផ្ទុកក្នុងជាតិផ្អែមសិប្បនិម្មិត ហើយជាញឹកញយសារធាតុនេះបង្កផលអវិជ្ជមានជាច្រើនចំពោះសុខភាព រួមទាំងជំងឺមហារីក។

២. អាហារកំប៉ុង

អាហារកំប៉ុងភាគច្រើនបានលាយបញ្ជូលនូវសារធាតុ bistophenol-A ឫ BPA ដែលគេស្គាល់ថាជាសារធាតុអាចបង្កផលប៉ះពាល់ដល់ហ្សែននៃកោសិកាបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក។ ដូច្នេះកុំឧស្សាហ៍ទទួលទានអាហារកំប៉ុងច្រើនពេក​ ឬជៀសវាងមិនទទួលទានតែម្ដងក៏ប្រសើរ។

៣. ត្រីចិញ្ចឹម

ត្រីចិញ្ចឹម​មួយចំនួនធំ​សុទ្ធតែត្រូវបានគេចិញ្ចឹមដោយមានដាក់នូវសារធាតុគីមី រួមបញ្ចូលទាំងថ្នាំសម្លាប់មេរោគ ថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិត​​ និងសារធាតុគីមី Carcinogenic​ ដែលបង្កជំងឺមហារីក​ ដើម្បីទប់ស្កាត់ ក៏ដូចជាគ្រប់គ្រងពពួកវីរុស បាក់តេរី និងប៉ារ៉ាស៊ីត។ លើសពីនេះទៅទៀត​ ត្រីចិញ្ចឹមក៏មិនមានផ្ទុកអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា​ ៣​ ច្រើនដូចត្រីធម្មជាតិដែរ។

៤. អាហារមានផ្ទុកសារធាតុ GMOs 

អាហារមានផ្ទុកសារធាតុ GMOs អាចនឹងបង្កផលប៉ះពាល់ចំពោះសុខភាពគួរឱ្យព្រួយបារម្ភ រួមទាំងបញ្ហាពាក់ព័ន្ធនឹងជំងឺមហារីក។ ដូច្នេះដើម្បីជាការប្រសើរ ចូរព្យាយាមទទួលទានអាហារប្រភេទនេះក្នុងកម្រិតមធ្យម។

៥. សាច់ក្រហម

ថ្វីត្បិតតែសាច់ក្រហមអាំងមានរសជាតិឆ្ងាញ់ក៏ពិតមែន ប៉ុន្តែអ្នកវិទ្យាសាស្រ្តជាច្រើនបានរកឃើញថា ការយកសាច់ក្រហម​ ជាពិសេសសាច់កែច្នៃដូចជាសាច់ក្រកទៅចំអិនរបៀបនេះ​ គឺវានឹងបញ្ចេញនូវសារធាតុម្យ៉ាងហៅថា heterocyclic aromatic amines ដែលបង្កជំងឺមហារីក។ ហើយប្រសិន
បើអ្នកយកប្រភេទសាច់ក្រហមទៅអាំងរហូតដល់ឆ្អិនខ្លាំង​ (ខ្លោច) ទៀតនោះវានឹងបំលែងមូលេគុល ហើយនិងសារធាតុគីមីផ្សេងៗនៃសាច់។ ដូច្នេះអ្នកគួរតែយកវាទៅស្ងោរ ដុត​ ឬចម្អិនក្នុងខ្ទះប្រសើរជាងអាំងលើចង្អើរ។

៦. ភេសជ្ជៈសូដា​និងភេសជ្ជៈកាបូណាត

ភេសជ្ជៈសូដា ឬភេសជ្ជៈកាបូណាតត្រូវបានគេលាយបញ្ជូលនូវសារធាតុពណ៌​ ជាតិស្ករខ្ពស់ និងសារធាតុគីមីផ្សេងៗទៀតដែលជះឥទ្ធិពលគួរអោយព្រួយបារម្ភចំពោះសុខភាព។ ភេសជ្ជៈប្រភេទនេះមិនត្រឹមតែមិនផ្តល់នូវសារធាតុចិញ្ចឹមល្អៗប៉ុណ្ណោះទេ​ ប៉ុន្តែថែមទាំងបំផ្លាញសារធាតុចិញ្ចឹមមួយចំនួនដែលមានស្រាប់ក្នុងរាងកាយ​ ក្រោយពីអ្នកទទួលទានអាហារផ្សេងៗទៀតផង។

៧. អាហារត្រាំ

អាហារប្រភេទនេះមានផ្ទុកសារធាតុនីត្រាត (nitrate) ហើយសារធាតុនេះនឹងប្រែទៅជា N-nitroso ក្នុងរាងកាយដែលធ្វើអោយរាងកាយងាយនឹងកើតជំងឺមហារីក។ ភាគច្រើនអាហារប្រភេទនេះផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងជំងឺមហារីកក្រពះ និងមហារីកពោះវៀនធំ៕