ទទឹម ជាផ្លែឈើពណ៌ក្រហមមួយប្រភេទដែលមានរសជាតិជូរអែមនិងសម្បូរណាស់ដែរក្នុងប្រទេស
កម្ពុជា។ (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?) ទោះបីភាគច្រើននៃពួកយើងសុទ្ធតែស្គាល់និងឧស្សាហ៍ទទួលទានផ្លែទទឹម ប៉ុន្តែប្រហែលជាមិនធ្លាប់ដឹងពីអត្ថប្រយោជន៍ដ៏អស្ចារ្យរបស់វាចំពោះសុខភាពទប់ស្កាត់ជំងឺសាហាវផ្សេងៗឡើយ។ ខាងក្រោមវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីមូលហេតុដែលអ្នកគួររួមបញ្ចូលទទឹមក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ ៖ 

១. ទប់ស្កាត់ជំងឺខ្វះគ្រាប់ឈាមក្រហម

នោះក៏ព្រោះតែទទឹមមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិដែក រួមទាំងជាតិរ៉ែសំខាន់ៗផ្សេងទៀតដែលចាំបាច់សម្រាប់បង្កើនការផលិតកោសិកាឈាមក្រហមកាន់តែច្រើនក្នុងរាងកាយ។ លើសពីនេះទៅទៀតទទឹមក៏ជាប្រភពដ៏ល្អបំផុតមួយនៃវីតាមីន C ដែលជួយបង្កើនសមត្ថភាពរាងកាយក្នុងការស្រូបយកជាតិដែក។ 

២. កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកសួត

ទឹកផ្លែទទឹមជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម រួមទាំងអាស៊ីត ellagic ដែលមានប្រសិទ្ធិភាពជួយពន្យឺតការលូតលាស់នៃដុំសាច់​​និងទប់ស្កាត់ការរីករាលដាលនៃកោសិកាមហារីកសួត។

៣. កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង

ទទឹមជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម រួមបញ្ចូលទាំងសារធាតុ anthocyanins និង polyphenols ដែលជួយការពារសសៃឈាមពីការបំផ្លាញ ឬខូចខាត និងរក្សាសុខភាពសសៃឈាម
បេះដូង។ ទទឹមក៏ជួយកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ដែលប្រមូលផ្ដុំនៅក្នុងសសៃឈាមអាកទែផងដែរ។ លើសពីនេះទៅទៀត ផ្លែទទឺមជម្រុញការផលិតអុកស៊ីតនីទ្រិកនៅក្នុងរាងកាយដើម្បីរក្សាសសៃឈាមពីការស្ទះធ្វើអោយឈាមហូរបានស្រួល។ ដូច្នេះចូរព្យាយាមទទួលទានផ្លែទទឺមជាប្រចាំ ដើម្បីទប់ស្កាត់បញ្ហាស្ទះសសៃឈាម។

៤. ប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក

ក្រៅពីជំងឺសសៃឈាមបេះដូងហើយនោះ ទទឹមក៏អាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកជាច្រើនប្រភេទផងដែរ។ នោះព្រោះតែវាមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយវីតាមីន C វីតាមីន A ជាតិដែក ជាតិសសៃនិងសារធាតុ anthocyanins ដែលជួយកម្ចាត់រ៉ាឌីកាល់សេរីការពារកោសិកាចៀសផុតពីជំងឺមហារីកសុដន់ ជំងឺមហារីកក្រពេញប្រូស្តាត ជំងឺមហារីកសួត និងជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ។

៥. កាត់បន្ថយការរលាកសន្លាក់

នោះក៏ព្រោះតែផ្លែទទឹមជាប្រភពនៃសារធាតុ flavonoids និង polyphenols។ លើសពីនេះទៅ
ទៀតផ្លែឈើពណ៌ក្រហមនេះក៏មានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងការរលាកដែលជួយទប់ស្កាត់បញ្ហាសុខភាពផ្សេងទៀតដូចជាជំងឺហឺតនិងជំងឺទឹកនោមផ្អែមផងដែរ៕