ម្ទេសប្លោកគឺជាបន្លែដ៏ពេញនិយមមួយប្រភេទដែលប្រជាជនខ្មែរយើងចូលចិត្តធ្វើជាម្ហូបទទួលទាន។ ម្ទេសប្លោកអាចញ៉ាំបានទាំងឆ្អិន និងឆៅដែរ។ យ៉ាងណាមិញ វាមានកាឡូរីទាបមែន តែសម្បូរវីតាមីន C និងអង់ទីអុកស៊ីដង់ផ្សេងៗទៀត ដែលជាហេតុធ្វើឲ្យបន្លែមួយនេះក្លាយជាបន្លែដែលផ្តល់សុខភាពដល់អ្នកទទួលទានគ្រប់គ្នា។ (អាន:ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?)ការញ៉ាំបន្លែ និងផ្លែឈើច្រើនត្រូវបានគេរកឃើញថា ជួយបន្ថយការប្រឈមនឹងជំងឺរ៉ាំរ៉ៃជាច្រើនដូចជា មហារីក និងជំងឺបេះដូងជាដើម។ លើសពីនេះទៅទៀត ម្ទេសប្លោកប្រហែលជាមានប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាពយើងជាពិសេស ពីរយ៉ាង៖
សុខភាពភ្នែក
ការខូចភ្នែកដែលកើតឡើងញឹកញាប់បំផុតនោះគឺ Macular Degeneration និងភ្នែកឡើងបាយ ហើយមូលហេតុចំបងរបស់ជំងឺនេះគឺការចាស់ទៅតាមអាយុ និងការបង្ករោគ។ ប៉ុន្តែជីវជាតិក៏ប្រហែលជាដើរតួនាទីសំខាន់ក្នុងការកើតជំងឺទាំងនេះដែរ។ សារធាតុ Lutein និង Zeaxanthin គឺជា Carotenoids ដែលមានច្រើនក្នុងម្ទេសប្លោក ហើយវាក៏ជួយការពារសុខភាពភ្នែកបានដែរនៅពេលញ៉ាំបានគ្រប់គ្រាន់។ តាមពិតទៅ វាជួយការពារបាតភ្នែកពីការខូចខាតរបស់អុកស៊ីតកម្មដែរ។
ការសិក្សាមួយចំនួនបានបញ្ជាក់ថា ការញ៉ាំអាហារសម្បូរ Carotenoids ទាំងនេះជាទៀងតាត់ ប្រហែលជាជួយកាត់បន្ថយការប្រឈមនឹងជំងឺភ្នែកឡើងបាយ និងជំងឺ Macular Degeneration បាន។ ដូច្នេះហើយការបញ្ចូលម្ទេសប្លោកទៅក្នុងរបបអាហារប្រហែលជាជួយបន្ថយការប្រឈមនឹងការខូចភ្នែកបាន។
បង្ការជំងឺខ្វះគ្រាប់ឈាម
ជំងឺខ្វះគ្រាប់ឈាមគឺជាជំងឺញឹកញាប់មួយប្រភេទដែលសម្គាល់ដឹងតាមរយៈការ ថយចុះសមត្ថភាពរបស់ឈាមក្នុងការដឹកនាំអុកស៊ីសែនដើម្បីចិញ្ចឹមរាងកាយ។ មូលហេតុញឹកញ៉ាប់បំផុតនៃជំងឺខ្វះគ្រាប់ឈាមគឺកង្វះជាតិដែកតែម្តង ហើយអាការៈសំខាន់របស់ជំងឺនេះគឺ ខ្សោយ និងអស់កម្លាំងតែម្តង។ ម្ទេសប្លោកមិនត្រឹមតែជាប្រភពដ៏ល្អនៃជាតិដែកទេ តែវាក៏សម្បូរវីតាមីន C ដែលជាភ្នាក់ងារដ៏សំខាន់ក្នុងការបង្កើនការបឺតស្រូបជាតិដែកពីក្នុងពោះវៀនផងដែរ។ តាមពិតទៅ ម្ទេសប្លោកក្រហមទំហំមធ្យមមួយផ្លែ ផ្ទុកវីតាមីន C ស្មើនឹងតម្រូវការប្រចាំថ្ងៃ ១៦៩ភាគរយឯណោះ។
ការបឺតស្រូបជាតិដែលពីរបបអាហារនឹងកើនឡើងយ៉ាងគួរឲ្យកត់សម្គាល់នៅពេលអ្នកញ៉ាំបន្លែនិងផ្លែឈើណាដែលសម្បូរវីតាមីន C។ (អាន:ថ្នាំងងុយគេង ពេលអ្នកគួរប្រើ)ហេតុដូច្នេះហើយ ការញ៉ាំម្ទេសប្លោកឆៅជាមួយនឹងអាហារសម្បូរជាតិដែកផ្សេងៗទៀតដូចជា សាច់ ឬស្ពៃស្ពីណាច ប្រហែលជាជួយបង្កើនការរក្សាទុកជាតិដែកក្នុងខ្លួន ដើម្បីបន្ថយការកើតជំងឺកង្វះគ្រាប់ឈាមបាន៕