ភាគច្រើននៃពួកយើងប្រហែលជាមិនធ្លាប់ដឹងទេថា មានអាហារចំនួនអាចបង្កបញ្ហាឈឺក្បាលប្រកាំងគួរអោយបារម្ភ។ (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?) ថាតើអាហារទាំងនោះមានអ្វីខ្លះទៅ? កុំបារម្ភ! ខាងក្រោមវេប
សាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីអាហារដែលអ្នកគួរជៀសវាងនៅពេលកំពុងទទួលរងបញ្ហាឈឺក្បាលប្រកាំង ឬប្រសិនបើមិនចង់ជួបប្រទះបញ្ហានេះ ៖ 

១. សូកូឡា

នោះក៏ព្រោះតែសូកូឡាមានផ្ទុកជាតិកាហ្វេអ៊ីននិងសារធាតុ beta-phenylethylamine ដែលបង្កបញ្ហាឈឺក្បាលប្រកាំង។ 

២. អាហារដែលមានផ្ទុកសារធាតុ MSG ឬប៊ីចេ

ប៊ីចេង គឺជាសារធាតុបន្ថែមដែលត្រូវបានប្រើដើម្បីបង្កើនរសជាតិអាហារ។ ទោះបីជាក្រុមអ្នកវិទ្យា
សាស្ត្រអះអាងថា MSG មានលក្ខណៈសមស្របសម្រាប់ការទទួលទានក៏ដោយ ក៏វានៅតែជាអ្វីដែលផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងអាការៈឈឺក្បាលប្រកាំងដែរ។ យោងតាមអ្នកជំនាញជាច្រើនបានអោយដឹងថា 
ប្រហែលពី ១០ ទៅ ១៥ ភាគរយនៃអ្នកដែលឈឺក្បាលប្រកាំងនឹងមានស្ថានភាព ឬអាការៈកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរក្រោយពីទទួលទានអ្វីដែលមានផ្ទុកសារធាតុ MSG ឬប៊ីចេង។ នោះក៏ព្រោះតែសារធាតុនេះជះឥទ្ធិពលអវិជ្ជមានលើដំណើរការមុខងារនៃខួរក្បាលនិងសសៃប្រសាទ។  

៣. សាច់កែច្នៃ

សាច់ប្រភេទនេះភាគច្រើនមានផ្ទុកសារធាតុនីត្រាតដែលអាចបង្កអាការៈឈឺក្បាលប្រកាំងតាមរយៈការធ្វើអោយសសៃឈាមរីកធំ។

៤. អាហារមានផ្ទុកសារធាតុ Tyramine

សារធាតុ Tyramine ភាគច្រើនមានក្នុងអាហារផ្អាប់ដូចជា ត្រសក់ត្រាំ និងគីមឈី។ ដូច្នេះដើម្បីជាការប្រសើរចូរចៀសវាងអាហារប្រភេទនេះ។

៥. ភេសជ្ជៈកាហ្វេអ៊ីន

ពិតណាស់ការទទួលទានភេសជ្ជៈកាហ្វេអ៊ីនដូចជា កាហ្វេ និងតែត្រឹមមួយពែងអាចសម្រាលអាការៈឈឺក្បាលបានយ៉ាងប្រសើរ។ ទោះជាយ៉ាងណាអ្នកអាចនឹងជួបប្រទះបញ្ហាឈឺក្បាលប្រកាំងជាមិនខាន 
ប្រសិនបើទទួលទានលើសកម្រិត ឬច្រើនពេក។ 

៦. គ្រឿងស្រវឹង

ការសិក្សាស្រាវជ្រាវជាច្រើនបានបង្ហាញអោយដឹងថា ប្រមាណ ២៥ ភាគរយនៃអ្នកដែលឈឺក្បាលប្រកាំងមានអាការៈធ្ងន់ធ្ងរជាងមុននៅរាល់ពេលទទួលទានស្រាបៀរនិងស្រាក្រហម។ ទោះជាយ៉ាង
ណាក៏ដោយ អ្នកក៏អាចប្រឈមមុខនឹងបញ្ហាឈឺក្បាលប្រកាំងផងដែរក្រោយទទួលទានគ្រឿងស្រវឹង។ នោះក៏ព្រោះតែគ្រឿងស្រវឹងបង្កបញ្ហាខ្សោះជាតិទឹកក្នុងរាងកាយដែលនឹងនាំអោយអាការៈឈឺក្បាលលេចឡើង៕