តើអ្នកធ្លាប់ដឹងទេថា អាហារដែលអ្នកបរិភោគរៀងរាល់ថ្ងៃមួយចំនួនមានផ្ទុកសំបូរទៅដោយសារធាតុ carcinogens ដែលបង្កជំងឺមហារីកគួរអោយព្រួួយបារម្ភ?​ (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?) ក្នុងមួយឆ្នាំៗមនុស្សរាប់លាននាក់ត្រូវបានគេរកឃើញថាកើតជំងឺមហារីកប្រភេទផ្សេងៗគ្នា។​ ដូច្នេះដើម្បីជាការប្រសើរអ្នកចាំបាច់ត្រូវដឹងនូវប្រភេទអាហារបែបណាដែលអ្នកមិនគួរទទួលទាន​​ ប្រសិនបើចង់ជៀស
ផុតពីជំងឺមហារីក។​ ខាងក្រោមវេបសាយសុខភាព​​ Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីប្រភេទនៃអាហារដែលបង្កហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកខ្ពស់បំផុត​ ៖

១. អាហារកំប៉ុង

អាហារកំប៉ុងភាគច្រើនបានលាយបញ្ជូលនូវសារធាតុ bistophenol-A ឫ BPA ដែលគេស្គាល់ថាជាសារធាតុអាចបង្កផលប៉ះពាល់ដល់ហ្សែននៃកោសិកាបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក។ ដូច្នេះកុំឧស្សាហ៍ទទួលទានអាហារកំប៉ុងច្រើនពេក​ ឬជៀសវាងមិនទទួលទានតែម្ដងក៏ប្រសើរ។

២. ត្រីចិញ្ចឹម

ត្រីចិញ្ចឹម​មួយចំនួនធំ​សុទ្ធតែត្រូវបានគេចិញ្ចឹមដោយមានដាក់នូវសារធាតុគីមី រួមបញ្ចូលទាំងថ្នាំសម្លាប់មេរោគ ថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិត​​ និងសារធាតុគីមី Carcinogenic​ ដែលបង្កជំងឺមហារីក​ ដើម្បីទប់ស្កាត់ ក៏ដូចជាគ្រប់គ្រងពពួកវីរុស បាក់តេរី និងប៉ារ៉ាស៊ីត។ លើសពីនេះទៅទៀត​ ត្រីចិញ្ចឹមក៏មិនមានផ្ទុកអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា​ ៣​ ច្រើនដូចត្រីធម្មជាតិដែរ។

៣. អាហារមានផ្ទុកសារធាតុ GMOs 

អាហារមានផ្ទុកសារធាតុ GMOs អាចនឹងបង្កផលប៉ះពាល់ចំពោះសុខភាពគួរឱ្យព្រួយបារម្ភ រួមទាំងបញ្ហាពាក់ព័ន្ធនឹងជំងឺមហារីក។ ដូច្នេះដើម្បីជាការប្រសើរ ចូរព្យាយាមទទួលទានអាហារប្រភេទនេះក្នុងកម្រិតមធ្យម។

៤. សាច់ក្រហមអាំង

ថ្វីត្បិតតែសាច់ក្រហមអាំងមានរសជាតិឆ្ងាញ់ក៏ពិតមែន ប៉ុន្តែអ្នកវិទ្យាសាស្រ្តជាច្រើនបានរកឃើញថា ការយកសាច់ក្រហម​ ជាពិសេសសាច់កែច្នៃដូចជាសាច់ក្រកទៅចំអិនរបៀបនេះ​ គឺវានឹងបញ្ចេញនូវសារធាតុម្យ៉ាងហៅថា heterocyclic aromatic amines ដែលបង្កជំងឺមហារីក។ ហើយប្រសិន
បើអ្នកយកប្រភេទសាច់ក្រហមទៅអាំងរហូតដល់ឆ្អិនខ្លាំង​ (ខ្លោច) ទៀតនោះវានឹងបំលែងមូលេគុល ហើយនិងសារធាតុគីមីផ្សេងៗនៃសាច់។ ដូច្នេះអ្នកគួរតែយកវាទៅស្ងោរ ដុត​ ឬចម្អិនក្នុងខ្ទះប្រសើរជាងអាំងលើចង្អើរ។

៥. ភេសជ្ជៈសូដា​ ឬភេសជ្ជៈកំប៉ុងនិងភេសជ្ជៈកាបូណាត

ភេសជ្ជៈសូដា ឬភេសជ្ជៈកាបូណាតត្រូវបានគេលាយបញ្ជូលនូវសារធាតុពណ៌​ ជាតិស្ករខ្ពស់ និងសារធាតុគីមីផ្សេងៗទៀតដែលជះឥទ្ធិពលគួរអោយព្រួយបារម្ភចំពោះសុខភាព។ ភេសជ្ជៈប្រភេទនេះមិនត្រឹម
តែមិនផ្តល់នូវសារធាតុចិញ្ចឹមល្អៗប៉ុណ្ណោះទេ​ ប៉ុន្តែថែមទាំងបំផ្លាញសារធាតុចិញ្ចឹមមួយចំនួនដែលមានស្រាប់ក្នុងរាងកាយ​ ក្រោយពីអ្នកទទួលទានអាហារផ្សេងៗទៀតផង៕