អ្នកប្រហែលជាធ្លាប់ត្រូវបានគ្រូពេទ្យជាច្រើនដាក់បម្រាម និងណែនាំរួចហើយអំពីការញ៉ាំសាច់ក្រហមច្រើន ជាពិសេស សាច់គោ សាច់ជ្រូក ធ្វើឲ្យប្រឈមខ្ពស់នឹងជំងឺរយៈពេលយូរដូចជា ជំងឺបេះដូងសរសៃឈាមហើយ ប៉ុន្តែរឿងនេះក៏ត្រូវការការស្រាវជ្រាវកាន់តែច្រើនបន្ថែមទៀតដែរ។ (អាន:ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?)យ៉ាងណាមិញ តើអ្នកមានដឹងទេថា ការញ៉ាំសាច់ក្រហមធ្វើឲ្យកើតមហារីកដែរ។ 

មុនពេលយើងនិយាយចូលសាច់រឿងជុំវិញទំនាក់ទំនងរវាងសាច់ក្រហមនិងជំងឺមហារីក យកល្អគួរតែស្វែងយល់អំពីប្រភេទខុសៗគ្នានៃសាច់ក្រហមសិន។ 

សាច់មិនកៃឆ្នៃ

សាច់ក្រហមដែលមិនកៃឆ្នៃគឺមិនមានអ្វីបន្ថែមគ្រឿង ឬប្តូរស្ថានភាពរបស់វាអ្វីទាំងអស់ដូចជា៖ 

  • សាច់គោកាប់ភ្លាមៗ
  • សាច់ជ្រូកកាប់ភ្លាមៗ
  • សាច់សម្លកធម្មតា

តាមពិតទៅ សាច់ក្រហមដែលគ្មានការកៃឆ្នៃគឺមានជីវិជាតិរបស់វា។ វាច្រើនតែផ្ទុកទៅដោយប្រូតេអ៊ីន វីតាមីន ជាតិរ៉ែ និងជីវជាតិសំខាន់ផ្សេងៗទៀត។ សាច់ក្រហមនឹងបាត់បង់តម្លៃរបស់វាវិញនៅពេលយកទៅកៃឆ្នៃ។ 

សាច់កៃឆ្នៃ

សាច់កៃឆ្នៃចង់សម្តៅទៅលើសាច់ដែលគេយកទៅផ្លាស់ប្តូរ ដូចជា ប្តូររសជាតិ សភាពខាងក្រៅ ឬលក្ខណៈអ្វីផ្សេង។ វាអាចជាការបន្ថែមជាតិប្រៃ គ្រឿងផ្សំអ្វីផ្សេង ឬអាំងជាដើម។ សាច់ក្រហមកៃឆ្នៃអាចជា៖

  • ហតដក
  • សាច់ជ្រូកបៃជាន់ និងសាច់ហេម
  • សាច់ក្រក
  • សាច់កំប៉ុងជាដើម។ 

បើយើងប្រៀបធៀបជាមួយនឹងសាច់មិនកៃឆ្នៃវិញ សាច់កៃឆ្នៃជាទូទៅមានមិនសូវមានប្រយោជន៍ទេ តែមានជាតិខ្លាញ់ និងប្រៃខ្ពស់។ (អាន:ថ្នាំងងុយគេង ពេលអ្នកគួរប្រើ)អ្នកជំនាញជាច្រើនបានចាត់ចំណាត់ថ្នាក់សាច់ក្រហមថា ជាមូលហេតុអាចធ្វើឲ្យកើតមហារីកបាននៅពេលញ៉ាំវាក្នុងចំនួនច្រើនៗ។ អ្វីដែលជាទំនាក់ទំនងខ្លាំងជាងគេនោះគឺ សាច់កៃឆ្នៃជាអ្នកធ្វើឲ្យកើតមហារីក ដោយសារតែវាមានសារធាតុជាភ្នាក់ងារបង្កមហារីកតែម្តង៕