ភាគច្រើននៃពួកយើងសុទ្ធតែលឺអំពីអាហារដែលអាចធ្វើអោយធាត់, ទល់លាមក, បង្កបញ្ហាស្ទះសសៃឈាម ឬបញ្ហាសុខភាពផ្សេងៗ។ (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?)ប៉ុន្តែទោះជាយ៉ាងណា អ្នកប្រហែលជាមិនធ្លាប់ចាប់អារម្មណ៍ដឹងពីអាហារដែលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពខូរក្បាលឡើយ! ថាតើអាហារអ្វីខ្លះទៅដែលអាចធ្វើអោយអ្នកមិនឆ្លាតវៃដូចមនុស្សមួយចំនួន? ថ្ងៃនេះវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីអាហារដែលអ្នកមិនគួរទទួលទានច្រើនពេក ប្រសិនបើចង់រក្សាបាននូវសុខភាពខួរក្បាលល្អប្រសើរ ៖
១. អាហារផ្អែម
ការទទួលទានអាហារមានផ្ទុកជាតិស្ករកែច្នៃ ឬចម្រាញ់ច្រើនពេក គឺមិនត្រឹមតែមិនល្អចំពោះរូបរាងរបស់អ្នកប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏ប៉ះពាល់ដល់ខួរក្បាល ឬការចងចាំ និងសមត្ថភាពចាប់យករៀនអ្វីថ្មីៗផងដែរ។ អ្នកជំនាញជាច្រើននិយាយថា ការទទួលទានអាហារកញ្ចប់ផ្អែម ឬអាហារមានផ្ទុកជាតិស្ករចម្រាញ់រយៈពេលយូរអាចជះឥទ្ធិពលអវិជ្ជមានគួរឱ្យព្រួយបារម្ភលើកោសិកាខួរក្បាល។
២. ជាតិផ្អែមសិប្បនិម្មិត
ក៏មិនខុសពីស្ករចម្រាញ់ដែរ ជាតិផ្អែមសិប្បនិម្មិត គឺមិនល្អចំពោះសុខភាពខួរក្បាលឡើយ។ ការសិក្សាស្រាវជ្រាវជាច្រើនបង្ហាញថា ការទទួលទានជាតិផ្អែមសិប្បនិម្មិតច្រើនពេកនឹងបង្កផលប៉ះពាល់ដល់សមត្ថភាព ឬមុខងារនៃការយល់ដឹងចងចាំ ហើយអាចឈានដល់ថ្នាក់ធ្វើអោយខួរក្បាលទទួលរងការបំផ្លាញផងដែរ។
៣. សូដ្យូម
ការទទួលទានសូដ្យូមច្រើនពេក គឺមិនល្អសម្រាប់សុខភាពសម្ពាធឈាម និងបេះដូងឡើយ។ លើសពីនេះទៅទៀត ការទទួលទានអាហារមានជាតិសូដ្យូមច្រើនអាចបង្កផលប៉ះពាល់ដល់មុខងារនៃភាពយល់ដឹងរបស់ខួរក្បាលគួរអោយព្រួយបារម្ភ។ ដូច្នេះប្រសិនបើអ្នកចង់រក្សាបាននូវសុខភាពខួរក្បាល ក៏ដូចជាបេះដូងល្អប្រសើរ ចូរកាត់បន្ថយ ឬបញ្ឈប់ការទទួលទានអាហារដែលមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិសូដ្យូម។
៤. សាច់កែច្នៃ
ពិតណាស់ ជាតិប្រូតេអ៊ីន គឺចាំបាច់សម្រាប់រក្សាសុខភាពកោសិកាខួរក្បាល ប៉ុន្តែមិនល្អសោះឡើយប្រសិនបើវាមានប្រភពចេញពីអាហារ ឬសាច់កែច្នៃ។ អាហារកែច្នៃច្រើនតែមានផ្ទុកនូវសារធាតុគីមីដែលអាចបង្កការរលាក និងបំផ្លាញដល់កោសិកាខួរក្បាល។ ដូច្នេះដើម្បីជាការប្រសើរ ចូរទទួលទានជាតិប្រូតេអ៊ីនដែលមានប្រភពចេញពី ត្រី, មាន់, ស៊ុត, សណ្ដែក, គ្រាប់ធញ្ញជាតិ និងគ្រាប់ពូជ ជាដើម។
៥. អាហារ Fast Foods
ការទទួលទានអាហារបែប Fast Foods ច្រើន គឺមិនត្រឹមតែបង្កបញ្ហាសុខភាពបេះដូង និងសម្ពាធឈាមប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏ប៉ះពាល់ដល់សុខភាពខួរក្បាលដោយរាំងស្ទះដល់ការផលិតអ័រម៉ូន dopamine ដែលគាំទ្រការចង់ចាំ, រៀន ឬចាប់យកនូវអ្វីថ្មីៗ និងការលើកទឹកចិត្ត។ អ្វីដែលសំខាន់ទៀតនោះ គឺការទទួលទានអាហារ fast foods ជាប្រចាំបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺថប់បារម្ភ និងជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត។
៦. គ្រឿងស្រវឹង
ក្រៅពីសុខភាពថ្លើមហើយនោះ ការទទួលទានគ្រឿងស្រវឹងច្រើនជាប្រចាំ គឺកាត់បន្ថយមុខងារនៃការយល់ដឹង, ការចងចាំ ឬសុខភាពរបស់ខួរក្បាលគួរអោយព្រួយបារម្ភ។ ដូច្នេះដើម្បីរក្សាបាននូវសុខភាពខួរក្បាលល្អប្រសើរ ចូរបញ្ឈប់ ឬកាត់បន្ថយការទទួលទានគ្រឿងស្រវឹង៕