បង្គា គឺជាប្រភពនៃសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏ល្អមួយដែលមនុស្សភាគច្រើនមិនបានចាប់អារម្មណ៍ដឹង ទោះបីជាឧស្សាហ៍ទទួលទានយ៉ាងណាក៏ដោយ។ (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?) ក្រៅពីមានរសជាតិឆ្ងាញ់ហើយនោះ បង្គាក៏ជាប្រភេទនៃអាហារគ្រឿងសមុទ្រដែលមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយវីតាមីន ក៏ដូចជាជាតិរ់ែ និងអាស៊ីតខ្លាញ់ចាំបាច់សម្រាប់រក្សាបាននូវសុខភាពល្អប្រសើរផងដែរ។ ថ្ងៃនេះវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីអត្ថប្រយោជន៍គួរឱ្យភ្ញាក់ផ្អើលនៃការទទួលទានបង្គា ៖

១. បញ្ឈប់បញ្ហាសក់ជ្រុះ

នោះក៏ព្រោះតែបង្គាជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃជាតិស័ង្កសី ហើយកង្វះនៃជាតិស័ង្កសីជាកត្តាចម្បងបំផុតមួយដែរនៃបញ្ហាជ្រុះសក់។ ដូច្នេះចូរបន្ថែមបង្គាក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ ឬបង្កើនការទទួលទានបង្គា ដើម្បីទទួលបាននូវជាតិស័ង្កសីគ្រប់គ្រាន់។

២. បង្កើនបរិមាណកោសិកាឈាមក្រហម

បង្គា គឺមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិរ៉ែ និងសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗ ក៏ដូចជាប្រូតេអ៊ីន, វីតាមីន, អាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា ៣ រួមទាំងជាតិដែកដែលធ្វើឲ្យការទទួលទានគ្រឿងសមុទ្រនេះ អាចជួយរាងកាយក្នុងការបង្កើនការផលិតកោសិកាគ្រាប់ឈាមក្រហម។ ហើយកោសិកាឈាមក្រហមដើរតួនាទីចាំបាច់ណាស់ក្នុងរាងកាយមនុស្សដោយដឹកនាំអុកស៊ីសែនទៅកាន់គ្រប់សរីរាង្គ។

៣. បង្កើនមុខងារក្រពេញទីរ៉ូអ៊ីត

បង្គា ក៏ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃសារធាតុ iodine ដែលជួយរក្សា និងបង្កើនមុខងារនៃក្រពេញទីរ៉ូអ៊ីត។ ហើយក្រពេញទីរ៉ូអ៊ីតដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងដំណើរការនៃការដុតរំលាយអាហារទាំងមូលក្នុងរាងកាយ។

៤. រក្សាសុខភាពឆ្អឹងល្អរឹងមាំ

បង្គា មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមចាំបាច់ រួមបញ្ចូលទាំងកាល់ស្យូម, ម៉ាញ៉េស្យូម, ស័ង្កសី, ផូស្វ័រ​ និងវីតាមីន D ដែលឆ្អឹងត្រូវការដើម្បីរក្សាបាននូវភាពរឹងមាំ ជៀសផុតពីជំងឺពុកឆ្អឹង ក៏ដូចជាទប់ស្កាត់ការបាត់បង់ម៉ាសនៃឆ្អឹងផងដែរ។

៥. កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សសៃឈាមខួរក្បាល និងគាំងបេះដូង

បង្គា មានផ្ទុកនូវអង់ស៊ីមដ៏កម្រមួយហៅថា fibrinolytic ដែលជួយទប់ស្កាត់ការកកឈាម ឬស្ទះសសៃឈាមបានយ៉ាងប្រសើរ។ ដូច្នេះការទទួលទានបង្គាអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺគាំងបេះដូង និងដាច់សសៃឈាមក្នុងខួរក្បាលគួរឱ្យកត់សម្គាល់។ លើសពីនេះទៅទៀត បង្គា ក៏ជាប្រភពដ៏ល្អបំផុតមួយនៃជាតិប៉ូតាស្យូមដែលមានប្រសិទ្ធិភាពបង្កើនសុខភាពបេះដូង, រក្សាអត្រានៃចង្វាក់បេះដូង និងជួយកាត់បន្ថយសម្ពាធឈាមផងដែរ។

៦. កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក

បង្គា ក៏មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងជាតិរ៉ែជាច្រើនប្រភេទដែលជួយប្រយុទ្ធប្រឆាំងរ៉ាឌីកាល់សេរី ក៏ដូចជាកាត់បន្ថយការលូតលាស់នៃដុំសាច់មហារីកផងដែរ៕