នៅពេលអ្នកមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី២ រាងកាយនឹងបាត់បង់សមត្ថភាពក្នុងការប្រើប្រាស់ជាតិស្ករក្នុងឈាម។ កាលណាបញ្ហានេះកើតឡើងកាន់តែយូរ ជាតិស្ករក្នុងឈាមមិនអាចគ្រប់គ្រងបាន ដែលអាចនាំឲ្យខូចខាតដល់សរសៃប្រសាទ ខូចតម្រងនោម ខ្វាក់ភ្នែក និងជំងឺបេះដូង។ (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?) សម្រាប់អ្នកមានបញ្ហាជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ត្រូវប្រុងប្រយ័ត្នខ្ពស់ចំពោះអ្វីដែលគួរទទួលទាន និងមិនគួរ ដើម្បីជៀសវាងបញ្ហាធ្ងន់ធ្ងរកើតឡើង។​ ប៉ុន្តែទោះជាអ្នកចាំបាច់ត្រូវជៀសវាងអាហារខ្លះក៏ដោយ ក៏នៅមានអាហារមួយចំនួនទៀតដែលអ្នកគួរទទួលទានដើម្បីគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមល្អប្រសើរ។ ថាតើអាហារទាំងនោះមានអ្វីខ្លះទៅ? ខាងក្រោមវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីអាហារដែលចាំបាច់មានប្រសិទ្ធិភាពជួយក្នុងការគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម ៖

១. សូកូឡាខ្មៅ

ភ្ញាក់ផ្អើលណាស់មែនទេ? ប៉ុន្តែការទទួលទានសូកូឡាខ្មៅ គឺពិតជាល្អសម្រាប់អ្នក ជាងសូកូឡាលាយទឹកដោះគោ។ សូកូឡាជួយបង្កើនភាពប្រែប្រួលនៃអាំងស៊ុយលីនដែលធ្វើឱ្យរាងកាយអាចផ្លាស់ទីជាតិស្ករទាំងអស់ចេញពីកោសិកាឈាម ដូច្នេះអ្នកនឹងមានថាមពលកាន់តែប្រសើរពេញមួយថ្ងៃ។ ទោះជាយ៉ាងណា សូកូឡាខ្មៅដែលអ្នកជ្រើសរើសមានផ្ទុកជាតិកាកាវ ៧០ ភាគរយ។

២. ទឹកខ្មេះផ្លែប៉ោម

ទឹកខ្មេះផ្លែប៉ោមមានប្រសិទ្ធិភាពជួយកាត់បន្ថយការស្រូបយកជាតិស្ករក្នុងសសៃឈាមប្រមាណដល់ទៅ ៣៤ %។ ការទទួលទានទឹកខ្មេះផ្លែប៉ោមបង្កើនភាពប្រែប្រួលនៃអាំងស៊ុយលីនបានយ៉ាងប្រសើរ ហើយក៏ជួយកាត់បន្ថយការកើនឡើងនូវអាំងស៊ុយលីន និងជាតិស្ករគ្លុយកូសផងដែរ។

៣. តែបៃតង

តែបៃតងមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម​ រួមទាំងសមាសធាតុដ៏មានឥទ្ធិពលផ្សេងទៀតដែលធ្វើឱ្យវាក្លាយជាជម្រើសនៃភេសជ្ជៈដ៏ប្រសើរសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២។ សារធាតុ polyphenols ដែលមានផ្ទុកក្នុងតែបៃតងក៏មានអត្ថប្រយោជន៍ជួយក្នុងការបំលែងគ្លុយកូសទៅជាថាមពលផងដែរ។

៤. កាហ្វេបៃតង

ការទទួលទានកាហ្វេជាអ្វីដែលមនុស្សភាគច្រើនធ្វើមុនគេនៅពេលព្រឹក។ ប៉ុន្តែសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២ វិញ ការជ្រើសរើសទទួលទានកាហ្វេបៃតង គឺប្រសើរជាង។ ជាញឹកញយកាហ្វេបៃតងសំដៅលើគ្រាប់កាហ្វេដែលមិនទាន់លីងដែលមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយអាស៊ីត chlorogenic ធម្មជាតិដែលផ្ដល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាព។ ការសិក្សាស្រាវជ្រាវជាច្រើនបង្ហាញថា កាហ្វេបៃតង អាចកាត់បន្ថយការស្រូបយកជាតិស្ករក្នុងឈាមដែលជួយបញ្ចុះកម្រិតជាតិស្ករ ក៏ដូចជាកាត់បន្ថយការឡើងខ្ពស់នៃកម្រិតអាំងស៊ុយលីនផងដែរ។

៥. គ្រាប់អាល់ម៉ុន

ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃជាតិម៉ាញ៉េស្យូមដែលជួយបញ្ចុះកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម។ ដូច្នេះចូរបន្ថែមគ្រាប់ធញ្ញជាតិអាល់ម៉ុនក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។

៦. ត្រីសម្បូរខ្លាញ់

ត្រីសាលម៉ុន, ត្រីធូណា, ត្រីសាឌីន, ត្រី Halibut និង ត្រី mackerel សុទ្ធតែជាប្រភេទនៃត្រីដែលមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា ៣ ជួយកាត់បន្ថយភាពធន់នឹងអាំងស៊ុយលីនចំពោះអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម ក៏ដូចជាអ្នកកំពុងប្រឈមមុខនឹងហានិភ័យនៃជំងឺនេះ។ លើសពីនេះទៅទៀត​ អាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា ៣ ក៏ល្អសម្រាប់សុខភាពសន្លាក់ឆ្អឹង, បេះដូង និងខួរក្បាលផងដែរ។