ដំឡូងជ្វាគឺជាដំឡូងដែលផ្អែម ហើយក៏មានដាំដុះច្រើនក្នុងប្រទេសកម្ពុជាយើងដែរ។ វាមានទំហំច្រើន និងពណ៌ច្រើនដូចជា ពណ៌ទឹកក្រូច ស និងស្វាយ ព្រមទាំងសម្បូរទៅដោយវីតាមីន ជាតិរ៉ែ អង់ទីអុកស៊ីដង់ និងជាតិសរសៃ។ (អាន:ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?)យ៉ាងណាមិញ ដំឡូងជ្វាអាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដ៏អស្ចារ្យចំពោះសុខភាពដូចខាងក្រោមនេះ៖

  • ជារុក្ខជាតិមឺមមួយប្រភេទដែលមានជាតិអាមីដូង ហើយសម្បូរជាតិសរសៃ វីតាមីន និងរ៉ែ។ វាក៏មានអង់ទីអុកស៊ីដង់ខ្ពស់សម្រាប់ការពាររាងកាយពីរ៉ាឌីកាលសេរី និងជំងឺរ៉ាំរ៉ៃផងដែរ
  • ផ្ទុកទៅដោយជាតិសរសៃ និងអង់ទីអុកស៊ិដង់សម្រាប់ជំរុញដល់ការលុតលាស់បាក់តេរីល្អៗក្នុងពោះវៀន និងសុខភាពរបស់ពោះវៀន
  • តាមការស្រាវជ្រាវបានឲ្យដឹងថា សារធាតុ Anthocyanins និងអង់ទីអុកស៊ីដង់ផ្សេងៗទៀតដែលមានក្នុងដំឡូងជ្វាប្រហែលជាជួយការពារជំងឺមហារីកផង ប៉ុន្តែវាមិនទាន់មានការសិក្សាទៅលើមនុស្សនៅឡើយទេ។ 
  • សម្បូរសារធាតុ Beta-carotene និង Anthocyanins ដែលជាងអង់ទីអុកស៊ីដង់មួយប្រភេទ ជួយបង្ការការខ្វាក់ភ្នែក និងពង្រឹងដល់សុខភាពភ្នែក
  • ការសិក្សាទៅលើសត្វបានបង្ហាញថា ដំឡូងជ្វាប្រហែលជាជួយពង្រឹងដល់សុខភាពខួរក្បាល តាមរយៈការបន្ថយការរលាក និងបង្ការការខ្សត់ខ្សោយខាងសុខភាពផ្លូវចិត្ត។ ប៉ុន្តែ វានោតែមិនទាន់ដឹងនៅឡើយថា វាមានឥទ្ធិពលដូចគ្នាលើមនុស្សឬអត់។ (អាន:ថ្នាំងងុយគេង ពេលអ្នកគួរប្រើ)
  • ដំឡូងជ្វាគឺជាប្រភព Beta-carotene ដ៏ឆ្លាតវៃមួយ ដែលអាចបំលែងទៅជាវីតាមីន A  និងជួយទ្រទ្រង់ដល់ប្រព័ន្ធភាបស៊ាំ និងសុខភាពពោះវៀន៕