ការទទួលទានអាហារពេលល្ងាចដោយផ្ដោតលើ បន្លែ និងសាច់ត្រី គឺជាជម្រើសដ៏ឆ្លាតវៃបំផុតសម្រាប់សុខភាព ព្រោះវាជាប្រភេទអាហារដែលងាយរំលាយ និងសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមចាំបាច់។ ខាងក្រោមនេះគឺជាអត្ថប្រយោជន៍សំខាន់ៗដែលអ្នកនឹងទទួលបាន ៖
១. ជួយដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ និងសម្រួលដល់ការគេង
-ងាយរំលាយ៖ សាច់ត្រីមានសរសៃសាច់ទន់ជាងសាច់ជ្រូក ឬសាច់គោ ដែលធ្វើឱ្យក្រពះរំលាយបានលឿន (ប្រើពេលត្រឹមតែ ២ ម៉ោង)។ វាមិនធ្វើឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ថា “ឆ្អល់ពោះ” ឬ “ណែនពោះ” នៅពេលយប់ឡើយ។
-សម្បូរសរសៃ (Fiber)៖ បន្លែផ្ដល់ជាតិសរសៃជួយឱ្យពោះវៀនដំណើរការល្អ បង្ការការទល់លាមក និងធ្វើឱ្យអ្នកគេងលក់ស្រួលដោយមិនមានការរំខានពីការធ្វើការធ្ងន់របស់ក្រពះ។
២. ជួយគ្រប់គ្រងទម្ងន់ និងកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់
-កាឡូរីទាប៖ បន្លែ និងត្រី (ជាពិសេសត្រីស្ងោរ ឬអាំង) មានកាឡូរីទាបជាងអាហារបំពង ឬសាច់ក្រហម។ វាជួយការពារការលើសទម្ងន់ និងក្បាលពោះ។
-ប្រូតេអ៊ីនល្អ៖ សាច់ត្រីផ្ដល់ប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ដែលជួយឱ្យអ្នកឆាប់ឆ្អែត និងឆ្អែតបានយូរ កាត់បន្ថយការចង់ញ៉ាំអាហារសម្រន់ (Snack) នៅពេលយប់ជ្រៅ។
៣. ជំនួយដល់បេះដូង និងខួរក្បាល
-អាស៊ីតខ្លាញ់ Omega-3៖ នៅក្នុងត្រីសម្បូរទៅដោយ Omega-3 ដែលជួយកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់អាក្រក់ (Cholesterol) កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងជួយជំនួយដល់សុខភាពខួរក្បាល។
-សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម៖ បន្លែបៃតងសម្បូរទៅដោយវីតាមីន និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជួយការពារកោសិកាក្នុងរាងកាយ និងកាត់បន្ថយការរលាកផ្សេងៗ។
៤. ជួយឱ្យស្បែកស្អាត និងពន្យារភាពចាស់
-ការញ៉ាំបន្លែស្រស់ៗផ្ដល់ជាតិទឹក និងវីតាមីន C, E ខ្ពស់ ដែលជួយឱ្យស្បែកមានសំណើម ភ្លឺថ្លា និងកាត់បន្ថយស្នាមជ្រីវជ្រួញ។ ជាតិខូឡាជែន (Collagen) ពីស្រទាប់ស្បែកត្រីក៏មានប្រយោជន៍ដល់ភាពយឺតនៃស្បែកផងដែរ។
៥. រក្សាកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមឱ្យថេរ
-ប្រភេទនេះមានសន្ទស្សន៍ជាតិស្ករ (Glycemic Index) ទាប ដែលជួយកុំឱ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ខ្លាំងបន្ទាប់ពីញ៉ាំរួច។ វាល្អបំផុតសម្រាប់អ្នកដែលចង់បង្ការ ឬកំពុងមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម។