ការទទួលទានសាច់ (ជាពិសេសសាច់ក្រហម និងសាច់កែច្នៃ) ច្រើនហួសប្រមាណ អាចផ្ដល់ផលវិបាកអវិជ្ជមានជាច្រើនដល់សុខភាព រាប់ទាំងបញ្ហាក្នុងប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ រហូតដល់ជំងឺរ៉ាំរ៉ៃធ្ងន់ធ្ងរ ។
ខាងក្រោមនេះ គឺជាផលប៉ះពាល់ចម្បងៗ ៖
១. ប៉ះពាល់ដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ (ទល់លាមក)
សាច់មិនមានផ្ទុកជាតិសរសៃ (Fiber) នោះទេ។ ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំសាច់ច្រើនពេក ហើយមិនសូវញ៉ាំបន្លែ វានឹងធ្វើឱ្យប្រព័ន្ធរំលាយអាហារដំណើរការយឺត បង្កឱ្យមានការទល់លាមក និងហើមពោះ។
២. បង្កើនហានិភ័យជំងឺបេះដូង និងលើសឈាម
សាច់ក្រហម (សាច់គោ សាច់ជ្រូក សាច់ចៀម) សម្បូរទៅដោយខ្លាញ់ឆ្អែត (Saturated Fat) និងកូលេស្តេរ៉ូល។ ការញ៉ាំច្រើនពេកបណ្តាលឱ្យ៖
-កកស្ទះសរសៃឈាម។
-ឡើងសម្ពាធឈាម (លើសឈាម)។
-បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺខ្សោយបេះដូង និងគ្រោះថ្នាក់សរសៃឈាមខួរក្បាល។
៣. ជំងឺលើសអាស៊ីត (Gout)
សាច់មានផ្ទុកជាតិ Purine ខ្ពស់។ នៅពេលរាងកាយរំលាយជាតិ Purine វានឹងផលិតអាស៊ីតអ៊ុយរិក (Uric Acid)។ ប្រសិនបើអាស៊ីតនេះឡើងខ្ពស់ពេក វានឹងទៅកកកុញនៅតាមសន្លាក់ បង្កឱ្យមានការឈឺចាប់ខ្លាំង ហើម និងរលាក ដែលគេហៅថាជំងឺហ្គោដ។
៤. បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក
អង្គការសុខភាពពិភពលោក (WHO) បានចាត់ថ្នាក់សាច់កែច្នៃ (សាច់ក្រក ប៉ាតេ បង្គន់) ជាភ្នាក់ងារបង្កមហារីក។ ការញ៉ាំសាច់ក្រហម និងសាច់កែច្នៃច្រើនពេក ត្រូវបានគេរកឃើញថាមានទំនាក់ទំនងយ៉ាងជិតស្និទ្ធទៅនឹងមហារីកពោះវៀនធំ។
៥. ប៉ះពាល់ដល់តម្រងនោម
តម្រងនោមមានតួនាទីចម្រោះកាកសំណល់ដែលបានមកពីការរំលាយប្រូតេអ៊ីន។ ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំសាច់ច្រើនហួសកំណត់ តម្រងនោមត្រូវធ្វើការធ្ងន់ខ្លាំង ដែលអាចឈានទៅដល់ការចុះខ្សោយមុខងារតម្រងនោម ឬកើតគ្រួសក្នុងតម្រងនោម។
៦. បណ្តាលឱ្យធំក្លិនខ្លួន និងដង្ហើមមិនល្អ
នៅពេលរាងកាយរំលាយសាច់ក្នុងបរិមាណច្រើនពេក វានឹងបញ្ចេញសារធាតុគីមីម្យ៉ាងតាមរយៈញើស និងដង្ហើម ដែលធ្វើឱ្យអ្នកមានក្លិនខ្លួនមិនល្អ។