របបអាហារដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ចំពោះសុខភាពស្បែក និងកោសិកានៅក្នុងរាងកាយ ។ ប្រសិនបើអ្នកទទួលទានអាហារមួយចំនួនច្រើនហួសប្រមាណ វានឹងជំរុញឱ្យរាងកាយឆាប់ចុះខ្សោយ និងបង្កឱ្យមានជ្រួញមុនអាយុ ។
ខាងក្រោមនេះ គឺជាប្រភេទអាហារដែលធ្វើឱ្យមនុស្សឆាប់ចាស់ ៖
១. ស្ករ និងបង្អែម
នេះ គឺជាសត្រូវលេខមួយនៃភាពក្មេងជាងវ័យ ។ នៅពេលយើងញ៉ាំស្ករច្រើនពេក វានឹងបង្កើតឱ្យមានដំណើរការម្យ៉ាងហៅថា Glycation ដែលទៅបំផ្លាញ Collagen និង Elastin (ជាតិប្រូតេអ៊ីនដែលធ្វើឱ្យស្បែកតឹងណែន និងយឺត)។ វាធ្វើឱ្យស្បែកឆាប់យារធ្លាក់ និងមានជ្រួញ។
២. អាហារកែច្នៃ និងសាច់ប៉ាតេ
សាច់ដែលឆ្លងកាត់ការកែច្នៃដូចជា សាច់ក្រក ប៉ាតេ និងសាច់បន្ទះ (Bacon) មានផ្ទុកជាតិស៊ុលហ្វីត (Sulfites) និងសូដ្យូមខ្ពស់។ វាបង្កឱ្យមានការរលាកនៅក្នុងកោសិកា និងធ្វើឱ្យស្បែកបាត់បង់ជាតិសំណើម។
៣. អាហារប្រៃខ្លាំង
ជាតិអំបិលច្រើនពេកធ្វើឱ្យរាងកាយខ្សោះជាតិទឹក (Dehydration)។ នៅពេលរាងកាយខ្វះជាតិទឹក ស្បែកនឹងប្រែជាស្ងួត ស្រអាប់ និងងាយនឹងកើតមានស្នាមជ្រីវជ្រួញជុំវិញភ្នែក។
៤. អាហារបំពង និងខ្លាញ់ត្រង់
អាហារបំពងដែលមានខ្លាញ់ច្រើន អាចរារាំងលំហូរឈាមទៅកាន់ស្បែក និងបង្កឱ្យមានរ៉ាឌីកាល់សេរី (Free Radicals) ដែលបំផ្លាញកោសិកាស្បែក និងធ្វើឱ្យប្រព័ន្ធការពាររាងកាយចុះខ្សោយ។
៥. គ្រឿងស្រវឹង
គ្រឿងស្រវឹងធ្វើឱ្យថ្លើមធ្វើការធ្ងន់ និងបណ្តាលឱ្យរាងកាយបាត់បង់ជាតិទឹកយ៉ាងខ្លាំង។ វាក៏បំផ្លាញជាតិវីតាមីន A នៅក្នុងខ្លួន ដែលជាវីតាមីនចាំបាច់សម្រាប់បង្កើតកោសិកាថ្មី និងជួសជុលស្បែក។
៦. ភេសជ្ជៈដែលមានជាតិកាហ្វេអ៊ីនច្រើនពេក
ទោះបីជាកាហ្វេមានប្រយោជន៍ខ្លះៗ ប៉ុន្តែបើផឹកច្រើនពេក វាអាចរំខានដល់ដំណេក។ ការសម្រាកមិនបានគ្រប់គ្រាន់គឺជាមូលហេតុចម្បងដែលធ្វើឱ្យមុខមាត់មើលទៅចាស់ និងស្លេកស្លាំង។
៧. អាហារធ្វើពីម្សៅស
ដូចជា នំបុ័ងស នំខេក និងប៉ាស្តា។ អាហារទាំងនេះមានសន្ទស្សន៍ជាតិស្ករ (Glycemic Index) ខ្ពស់ ដែលធ្វើឱ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់រហ័ស បង្កឱ្យមានការរលាក និងឆាប់ចាស់ជាងវ័យ។
ដើម្បីរក្សាភាពក្មេងជាងវ័យ អ្នកគួរទទួលទានទឹកឱ្យបានច្រើន បន្លែបៃតង ផ្លែឈើស្រស់ និងអាហារដែលមានជាតិអូមេហ្គា ៣ (ដូចជាត្រីសាម៉ុន) ៕