ការដែលអ្នកចេះតែមានអារម្មណ៍ចង់ញ៉ាំ ឬឃ្លានរបស់ផ្អែមៗ មិនមែនជារឿងចៃដន្យឡើយ ប៉ុន្តែវាអាចបណ្ដាលមកពីមូលហេតុសរីរវិទ្យា និងទម្លាប់រស់នៅមួយចំនួនដូចខាងក្រោម៖
១. រាងកាយខ្វះថាមពល ឬអស់កម្លាំង
នៅពេលអ្នកសម្រាកមិនបានគ្រប់គ្រាន់ ឬធ្វើការហួសកម្លាំង រាងកាយនឹងស្វែងរកប្រភពថាមពលដែល«លឿនបំផុត» ដើម្បីយកមកប្រើប្រាស់ ។ ជាតិស្ករ គឺជាប្រភពថាមពលដែលងាយបំប្លែងបំផុត ដូច្នេះខួរក្បាលនឹងបញ្ជាឱ្យអ្នកឃ្លានរបស់ផ្អែមដើម្បីជួយឱ្យស្វាង ឬមានកម្លាំងភ្លាមៗ។
២. កម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមមិនទៀងទាត់
ប្រសិនបើអ្នករំលងការញ៉ាំអាហារ (ដូចជាមិនញ៉ាំអាហារពេលព្រឹក) កម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមនឹងធ្លាក់ចុះទាប ។ នៅពេលនោះ រាងកាយនឹងផ្ញើសញ្ញាអាសន្នទៅខួរក្បាលឱ្យស្វែងរករបស់ផ្អែមមកបំពេញជាបន្ទាន់ ដើម្បីលើកកម្រិតជាតិស្ករឡើងវិញ។
៣. ភាពតានតឹង និងអារម្មណ៍
ស្ករមានសមត្ថភាពជួយឱ្យរាងកាយបញ្ចេញសារធាតុ Dopamine (សារធាតុរីករាយ) នៅក្នុងខួរក្បាល។ នៅពេលអ្នកស្ត្រេស ព្រួយបារម្ភ ឬអផ្សុក អ្នកច្រើនតែចង់ញ៉ាំរបស់ផ្អែម ដើម្បីជួយឱ្យអារម្មណ៍ធូរស្រាល ឬមានក្ដីសុខមួយរំពេច (ដែលគេហៅថា “Emotional Eating”)។
៤. ការញ៉ាំអាហារដែលមានជាតិម្សៅច្រើនពេក
ការញ៉ាំបាយស នំបុ័ងស ឬមី ច្រើនពេក អាចធ្វើឱ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ភ្លាម ហើយក៏ធ្លាក់ចុះមកវិញយ៉ាងលឿន (Sugar Crash)។ ការធ្លាក់ចុះលឿនពេកនេះ បង្កឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ចង់ញ៉ាំបង្អែមបន្ថែមទៀតដើម្បីរក្សាលំនឹង។
៥. រាងកាយខ្វះជាតិរ៉ែមួយចំនួន
ការស្រាវជ្រាវខ្លះបង្ហាញថា ការឃ្លានរបស់ផ្អែមខ្លាំង អាចជាសញ្ញាបង្ហាញថារាងកាយរបស់អ្នកខ្វះជាតិរ៉ែមួយចំនួនដូចជា ម៉ាញេស្យូម (Magnesium), ក្រូមីញ៉ូម (Chromium) ឬ ស័ង្កសី (Zinc) ដែលជាអ្នកជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករ និងថាមពល។
៦. ការញ៉ាំទឹកមិនគ្រប់គ្រាន់
ជារឿយៗ ខួរក្បាលអាចមានការភាន់ច្រឡំរវាង “ការស្រេកទឹក” និង “ការឃ្លានអាហារ”។ ប្រសិនបើអ្នកខ្វះជាតិទឹក អ្នកអាចមានអារម្មណ៍ថាចង់ញ៉ាំរបស់ផ្អែម ទាំងដែលការពិតរាងកាយគ្រាន់តែត្រូវការទឹកប៉ុណ្ណោះ។
គន្លឹះជួយកាត់បន្ថយការឃ្លានរបស់ផ្អែម៖
-ញ៉ាំអាហារដែលមានជាតិប្រូតេអ៊ីន និងសរសៃ (Fiber)៖ ដូចជាសាច់ ស៊ុត និងបន្លែ ព្រោះវាជួយឱ្យឆ្អែតបានយូរ និងរក្សាជាតិស្ករឱ្យថេរ។
-ប្តូរមកញ៉ាំផ្លែឈើ៖ បើឃ្លានផ្អែមខ្លាំង គួរញ៉ាំផ្លែឈើ (ដូចជា ប៉ោម ឬក្រូច) ជំនួសឱ្យនំផ្អែម ឬភេសជ្ជៈកំប៉ុង។
-គេងឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់៖ កាត់បន្ថយអរម៉ូនឃ្លាន (Ghrelin)។
-ផឹកទឹកមួយកែវធំ៖ រាល់ពេលមានអារម្មណ៍ចង់ញ៉ាំបង្អែម សាកល្បងផឹកទឹកសិន ព្រោះវាអាចជាការស្រេកទឹក។