ទឹកដោះគោស្រស់ (Fresh Milk) ត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជា «អាហារដែលមានសារធាតុចិញ្ចឹមជិតពេញលេញ» ព្រោះវាសម្បូរទៅដោយវីតាមីន និងរ៉ែជាច្រើនមុខ ។
ខាងក្រោមនេះ គឺជាអត្ថប្រយោជន៍ធំៗចំនួន ៥ ដែលទឹកដោះគោស្រស់ផ្ដល់ជូនដល់សុខភាព ៖
១. ពង្រឹងសុខភាពឆ្អឹង និងធ្មេញ
នេះជាអត្ថប្រយោជន៍ដែលគេស្គាល់ច្បាស់ជាងគេ។
–កាល់ស្យូម (Calcium): ទឹកដោះគោជាប្រភពកាល់ស្យូមដ៏ល្អបំផុត ដែលជួយកសាងឆ្អឹង និងធ្មេញឱ្យរឹងមាំ។
–ការពារជំងឺពុកឆ្អឹង: ការញ៉ាំទឹកដោះគោទៀងទាត់ ជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺពុកឆ្អឹង (Osteoporosis) ជាពិសេសសម្រាប់មនុស្សចាស់។
២. ជួយកសាង និងជួសជុលសាច់ដុំ
-ទឹកដោះគោសម្បូរទៅដោយ ប្រូតេអ៊ីនគុណភាពខ្ពស់ (High-quality protein) ដែលមានគ្រប់អាស៊ីតអាមីណូដែលរាងកាយត្រូវការ។
-វាស័ក្តិសមបំផុតសម្រាប់ញ៉ាំក្រោយពេលហាត់ប្រាណ ដើម្បីជួយជួសជុលសាច់ដុំដែលខូចខាត និងជួយឱ្យសាច់ដុំលូតលាស់លឿន។
៣. ផ្ដល់ថាមពល និងជំនួយប្រព័ន្ធប្រសាទ (Energy & Nerves) ⚡
–វីតាមីន B12: មានច្រើនក្នុងទឹកដោះគោ ដែលជួយបំប្លែងអាហារទៅជាថាមពល និងជួយឱ្យប្រព័ន្ធប្រសាទដំណើរការល្អ។
-វាជួយកាត់បន្ថយការអស់កម្លាំង និងធ្វើឱ្យខួរក្បាលស្វាហាប់។
៤. សុខភាពបេះដូង
-ទឹកដោះគោមានផ្ទុក ប៉ូតាស្យូម (Potassium) ដែលជួយពង្រីកសរសៃឈាម និងកាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម (Blood Pressure)។
សូមចាំថា ដើម្បីសុខភាពបេះដូងល្អបំផុត អ្នកគួរជ្រើសរើសទឹកដោះគោដែលមានជាតិខ្លាញ់ទាប (Low-fat) ឬគ្មានជាតិខ្លាញ់ (Skim milk)។
៥. ជួយគ្រប់គ្រងទម្ងន់
-ដោយសារវាសម្បូរប្រូតេអ៊ីន ការញ៉ាំទឹកដោះគោអាចធ្វើឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ថា «ឆ្អែតបានយូរ» ដែលជួយកាត់បន្ថយការញ៉ាំចំណីផ្ដេសផ្ដាស។