ទឹកសណ្តែកខៀវ គឺជាភេសជ្ជៈដ៏ពេញនិយមមួយ នៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជាយើង ដែលមិនត្រឹមតែមានរសជាតិឆ្ងាញ់ប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងត្រូវបានចាស់ៗចាត់ទុកថាជា «ថ្នាំត្រជាក់» សម្រាប់កាត់បន្ថយកំដៅក្នុងរាងកាយទៀតផង ។
ខាងក្រោមនេះ គឺជាអត្ថប្រយោជន៍ដ៏អស្ចារ្យទាំង៦ នៃទឹកសណ្តែកខៀវចំពោះសុខភាព ៖
១. ជួយបន្ថយកំដៅក្នុងរាងកាយ
នេះជាអត្ថប្រយោជន៍ល្បីបំផុត ។ តាមក្បួនវេជ្ជសាស្ត្របុរាណសណ្តែកខៀវមានធាតុត្រជាក់ ។ ការពិសាទឹកសណ្តែកខៀវអាចជួយកាត់បន្ថយអាការ ក្តៅក្នុង (Heatiness) ការពារការកើតពងបែកមាត់ និងជួយឱ្យរាងកាយត្រជាក់ស្រួលនៅរដូវក្តៅ។
២. ជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករ និងការពារជំងឺទឹកនោមផ្អែម
សណ្តែកខៀវ មានសន្ទស្សន៍ជាតិស្ករទាប ដែលធ្វើឱ្យវាក្លាយជាប្រភពប្រូតេអ៊ីនដ៏ល្អសម្រាប់អ្នកមានបញ្ហាជាតិស្ករ ។ វាជួយឱ្យកម្រិតអាំងស៊ុយលីនមានស្ថេរភាព (ប្រសិនបើអ្នកមិនដាក់ស្ករសច្រើនពេកទេ)។
៣. ល្អសម្រាប់បេះដូង និងសម្ពាធឈាម
សណ្តែកខៀវ សម្បូរទៅដោយសារធាតុ ប៉ូតាស្យូម (Potassium) និងម៉ាញេស្យូម (Magnesium) ដែលជួយបញ្ចុះសម្ពាធឈាម ។ លើសពីនេះ ជាតិសរសៃ (Fiber) ក្នុងសណ្តែកខៀវ ជួយកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ (LDL) ក្នុងសរសៃឈាមបានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។
៤. ជួយសម្រកទម្ងន់
ទឹកសណ្តែកខៀវសម្បូរទៅដោយ ប្រូតេអ៊ីន និងជាតិសរសៃ ដែលធ្វើឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ថាឆ្អែតបានយូរ កាត់បន្ថយចំណង់អាហារឃ្លានផ្តេសផ្តាស។ វាជាអាហារសម្រន់ដ៏ល្អជំនួសឱ្យតែទឹកដោះគោដែលមានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់។
៥. ជំនួយដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ
ជាតិសរសៃនៅក្នុងសណ្តែកខៀវ ជួយសម្រួលដល់ចលនាពោះវៀន ការពារការទល់លាមក និងជួយបណ្តេញជាតិពុលចេញពីពោះវៀន ។ វាក៏ងាយស្រួលរំលាយជាងពពួកសណ្តែកដទៃទៀត ដែលធ្វើឱ្យមិនសូវហើមពោះ ។
៦. ជួយឱ្យស្បែកស្អាត
សណ្តែកខៀវសម្បូរ ទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម (Antioxidants) ដូចជា Vitexin និង Isovitexin ដែលជួយការពារកោសិកាស្បែកពីការខូចខាត និងជួយកាត់បន្ថយការរលាកផ្សេងៗលើស្បែក ។
ចំណុចគួរប្រុងប្រយ័ត្ន ៖ ទោះបីជាសណ្តែកខៀវមានប្រយោជន៍ខ្លាំង ប៉ុន្តែ «ស្ករ» ដែលគេដាក់ក្នុងទឹកសណ្តែក គឺជាសត្រូវនៃសុខភាព ។ ដើម្បីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ពិតប្រាកដ អ្នកគួរ៖
-ពិសាដោយដាក់ស្ករតិចបំផុត ឬប្រើស្ករត្នោត/ស្ករជំនួស (Stevia)។
-ពិសាទាំងកាកសណ្តែក ដើម្បីទទួលបានជាតិសរសៃពេញលេញ។