ជាទូទៅ បបរគ្រឿងសាច់មាន់ គឺជាជម្រើសអាហារពេលល្ងាចដែល «ស្រាល និងងាយរំលាយ» ជាងបាយសាច់ជ្រូក ឬបាយឆា ប៉ុន្តែវាក៏អាចធ្វើឱ្យអ្នកឡើងគីឡូបានដែរ ប្រសិនបើអ្នកមិនប្រយ័ត្នលើចំណុចខាងក្រោម ។
នេះ គឺជាការបកស្រាយលម្អិត
ហេតុផលដែលញ៉ាំបបរគ្រឿងពេលល្ងាច អាចធ្វើឱ្យឡើងគីឡូ ៖
១. សម្បូរជាតិម្សៅ: បបរធ្វើពីអង្ករ ដែលជាពពួកកាបូអ៊ីដ្រាតងាយបំបែក ។ ពេលញ៉ាំចូលទៅ វាឆាប់ប្រែទៅជាជាតិស្ករក្នុងឈាម ។ ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំរួចចូលគេងភ្លាម រាងកាយមិនបានប្រើប្រាស់ថាមពលនោះទេ វានឹងបំប្លែងទៅជាខ្លាញ់ស្តុកទុក ។
២. គ្រឿងផ្សំដែលមានខ្លាញ់ខ្ពស់: បបរគ្រឿងឆ្ងាញ់ តែងតែមាន៖
-ខ្លាញ់ និងស្បែកមាន់ ឬគ្រឿងក្នុង (មានកាឡូរី និងកូឡេស្តេរ៉ុលខ្ពស់)។
-ខ្ទឹមបំពង និងប្រេងខ្ទឹម: នេះជាប្រភពកាឡូរីដ៏ធំដែលមនុស្សភាគច្រើនមើលរំលង។
-ប៊ីចេង និងស្ករ: ការដាក់គ្រឿងរសជាតិច្រើនពេក ធ្វើឱ្យរាងកាយរក្សាទឹក (Water retention) ធ្វើឱ្យមើលទៅហាក់ដូចជាឡើងគីឡូ។
៣. បរិមាណ (Portion Contro): ដោយសារបបរជាអាហារទឹក យើងងាយនឹងញ៉ាំច្រើនហួសប្រមាណដោយមិនដឹងខ្លួន (ឧទាហរណ៍៖ ញ៉ាំមួយចានធំ ឬថែមពីរចាន) ។
តិចនិកញ៉ាំបបរគ្រឿងពេលល្ងាច កុំឱ្យឡើងគីឡូ៖
ប្រសិនបើអ្នកចូលចិត្តញ៉ាំបបរគ្រឿងពេលល្ងាច ហើយចង់រក្សារាង អ្នកគួរអនុវត្តតាមវិធីនេះ៖
១. ជ្រើសរើសសាច់ទ្រូងមាន់ (Chicken Breast): ជៀសវាងស្បែកមាន់ ស្លាបមាន់ ឬគ្រឿងក្នុង ។ សាច់ទ្រូងមាន់ផ្តល់ប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ តែមានខ្លាញ់ទាបបំផុត ។
២. ដាក់បន្លែឱ្យច្រើន (More Veggies): ដាក់សណ្ដែកបណ្ដុះ ស្លឹកខ្ទឹម ឬជីរឱ្យបានច្រើន ដើម្បីឱ្យឆាប់ឆ្អែត និងកាត់បន្ថយបរិមាណបបរ (អង្ករ) ។
៣. កាត់បន្ថយ ឬមិនដាក់ខ្ទឹមបំពង/ប្រេង: ព្យាយាមញ៉ាំដោយមិនដាក់ប្រេងខ្ទឹម ឬដាក់តែបន្តិចបានហើយ។
៤. ញ៉ាំមុនពេលចូលគេង ៣ ម៉ោង: កុំញ៉ាំរួចគេងភ្លាម ព្រោះវាងាយធ្វើឱ្យក្រពះពិបាករំលាយ និងសល់កាឡូរី។
៥. កាត់បន្ថយជាតិប្រៃ: កុំថែមទឹកត្រី ឬអំបិលច្រើនពេក ដើម្បីកុំឱ្យហើមខ្លួន។
បបរគ្រឿងសាច់មាន់ មិនមែនជាមូលហេតុផ្ទាល់ ដែលធ្វើឱ្យធាត់នោះទេ ប៉ុន្តែ «បរិមាណអង្ករ» និង «ខ្លាញ់ពីខ្ទឹមបំពង/សាច់» គឺជាអ្វីដែលអ្នកត្រូវប្រយ័ត្ន ៕