ទឹកអំពៅជាភេសជ្ជៈធម្មជាតិដ៏ពេញនិយមបំផុតមួយ នៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជាយើង ដោយសាររសជាតិផ្អែមត្រជាក់ និងតម្លៃសមរម្យ ។ ក្រៅពីមានរសជាតិឆ្ងាញ់ ទឹកអំពៅក៏ផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាពផងដែរ ប្រសិនបើពិសាក្នុងកម្រិតសមស្រប ។
ខាងក្រោមនេះ គឺជាអត្ថប្រយោជន៍សំខាន់ៗនៃទឹកអំពៅ ៖
១. ផ្តល់ថាមពលភ្លាមៗ
ទឹកអំពៅសម្បូរទៅដោយជាតិស្ករស៊ុយកូស (Sucrose) ដែលរាងកាយងាយស្រួលស្រូបយក ។ ដូចនេះហើយ ទើបវាជួយ ៖
-បំបាត់ការអស់កម្លាំង និងផ្តល់កម្លាំងបានលឿន។
-បំពេញជាតិទឹកក្នុងខ្លួនវិញ នៅពេលដែលអ្នកបែកញើសច្រើន ឬត្រូវកំដៅថ្ងៃ។
២. ជួយដល់សុខភាពថ្លើម
នេះ គឺជាអត្ថប្រយោជន៍ដ៏ល្បីល្បាញបំផុតមួយរបស់ទឹកអំពៅ ។ វាត្រូវបានគេណែនាំជាញឹកញាប់សម្រាប់អ្នកដែលមាន ជំងឺខាន់លឿង (Jaundice) ព្រោះវាជួយ ៖
-រក្សាកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមឱ្យមានស្ថេរភាព។
-ជួយឱ្យថ្លើមដំណើរការបានល្អ និងកម្ចាត់ជាតិពុលចេញពីរាងកាយ។
៣. ជួយប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ
ទឹកអំពៅមានប្រសិទ្ធភាពជាថ្នាំងាយបន្ទោបង់ស្រាលៗ (Mild Laxative) ដោយសារវាមានកម្រិតប៉ូតាស្យូមខ្ពស់។ វាជួយ៖
-កាត់បន្ថយបញ្ហា ទល់លាមក។
-ជួយឱ្យក្រពះមានតុល្យភាព pH និងកាត់បន្ថយការភើអាស៊ីត។
៤. ជំនួយដល់សុខភាពស្បែក
ទឹកអំពៅមានផ្ទុកនូវអាស៊ីតអាល់ហ្វាអ៊ីដ្រូស៊ី (Alpha Hydroxy Acids – AHAs) និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជួយ៖
-កាត់បន្ថយការកើតមុន។
-ជួយឱ្យស្បែកមានសំណើម និងភ្លឺថ្លាជាងមុន។
-ពន្យារភាពចាស់នៃស្បែក។
៥. ពង្រឹងសុខភាពឆ្អឹង និងធ្មេញ
ដោយសារវាសម្បូរទៅដោយជាតិកាល់ស្យូម និងផូស្វ័រ ទឹកអំពៅជួយធ្វើឱ្យធ្មេញ និងឆ្អឹងមានភាពរឹងមាំ ជាពិសេសចំពោះកុមារដែលកំពុងលូតលាស់។
ចំណុចដែលគួរប្រុងប្រយ័ត្ន
ទោះបីជាទឹកអំពៅមានប្រយោជន៍ក៏ដោយ អ្នកគួរពិចារណាលើចំណុចខាងក្រោម៖
-បរិមាណជាតិស្ករ ៖ ទឹកអំពៅមានជាតិស្ករខ្ពស់ណាស់ ។ អ្នកដែលមាន ជំងឺទឹកនោមផ្អែម គួរជៀសវាង ឬពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យជាមុន ។ សូម្បីតែអ្នកមានសុខភាពល្អ ក៏មិនគួរពិសាច្រើនហួសប្រមាណដែរ (មួយកែវក្នុងមួយ ថ្ងៃគឺគ្រប់គ្រាន់)។
-អនាម័យ ៖ ត្រូវប្រាកដថា ទឹកអំពៅដែលអ្នកទិញមានអនាម័យល្អ ព្រោះទឹកអំពៅឆៅងាយនឹងចម្លងមេរោគ ប្រសិនបើកិនមិនស្អាត ឬទុកចោលយូរ ។
-កុំទុកចោលយូរ ៖ គួរពិសាភ្លាមៗបន្ទាប់ពីកិនរួច ព្រោះវាងាយនឹងប្អូន ឬបាត់បង់រសជាតិ និងគុណភាព។