សម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺក្រពះរ៉ាំរ៉ៃ ការជ្រើសរើសអាហារ គឺជារឿងសំខាន់បំផុតមួយ ដើម្បីជួយសម្រួលដល់ការរលាក កាត់បន្ថយការឈឺចាប់ និងជួយឱ្យក្រពះឆាប់ជាសះស្បើយ។
ខាងក្រោមនេះ គឺជាពពួកអាហារដែលងាយស្រួលរំលាយ និងល្អសម្រាប់ក្រពះ ៖
១. ក្រុមអាហារដែលផ្តល់ថាមពល (ងាយរំលាយ)
-បបរ ឬ បាយទន់ៗ ៖ ជាអាហារមូលដ្ឋានដែលល្អបំផុត ព្រោះវាស្រាល និងមិនធ្វើឱ្យក្រពះធ្វើការធ្ងន់។
-នំបុ័ង (ពណ៌ស)៖ នំបុ័ងស ឬនំកែកឃឺ (Crackers) អាចជួយបន្សាបអាស៊ីតក្រពះបានខ្លះ។
-ដំឡូងស្ងោរ៖ ដំឡូងបារាំង ឬដំឡូងជ្វាដែលស្ងោរឆ្អិនល្អ ងាយស្រួលរំលាយណាស់។
-ស្រូវសាលី (Oatmeal)៖ សម្បូរទៅដោយកាកសរសៃ (Fiber) ដែលជួយសម្រួលដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ ប៉ុន្តែគួរញ៉ាំក្នុងបរិមាណសមល្មម។
២. ក្រុមសាច់ និងប្រូតេអ៊ីន (មានជាតិខ្លាញ់តិច)
-សាច់ត្រី៖ ជាពិសេសត្រីដែលមានសាច់ទន់ ដូចជាត្រីរ៉ស់ ត្រីផ្ទក់ ឬត្រីសមុទ្រសម្បូរអូមេហ្គា-៣ (ជួយកាត់បន្ថយការរលាក)។
-សាច់ទ្រូងមាន់៖ គួរចម្អិនដោយស្ងោរ ឬចំហុយ (ដកស្បែកចេញ) ជៀសវាងការបំពង។
-ស៊ុត៖ ស៊ុតស្ងោរ ឬស៊ុតចំហុយ (ជៀសវាងស៊ុតចៀនប្រើប្រេងច្រើន)។
-តៅហ៊ូ៖ ជាប្រភពប្រូតេអ៊ីនពីរុក្ខជាតិដែលងាយរំលាយ។
៣. ក្រុមបន្លែ និងផ្លែឈើ
-ផ្លែឈើដែលមិនជូរ ៖ ដូចជា ល្ហុងទុំ (ល្អបំផុតសម្រាប់អ្នកឈឺក្រពះ), ចេកណាំវ៉ាទុំ, ផ្លែប៊ឺរ (Avocado), និងត្រសក់ស្រូវ។
-បន្លែចម្អិនឆ្អិន៖ ដូចជា ល្ពៅ, ការ៉ុត, ត្រឡាច, និងបន្លែបៃតងផ្សេងៗ។ បញ្ជាក់៖ គួរស្ងោរឱ្យផុយល្អ ជៀសវាងញ៉ាំបន្លែឆៅ ព្រោះវាអាចធ្វើឱ្យហើមពោះ។
៤. ក្រុមភេសជ្ជៈ និងផ្សេងៗ
-ទឹកដោះគោជូរ (Yogurt)៖ ដែលមាន Probiotics ជួយប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងបាក់តេរី H. Pylori (បាក់តេរីបង្កជំងឺក្រពះ)។
-ទឹកឃ្មុំ៖ មានសារធាតុប្រឆាំងបាក់តេរី និងជួយព្យាបាលដំបៅ។
-តែខ្ញី (Ginger tea)៖ ជួយបំបាត់ការចង្អោរ និងហើមពោះ (គួរញ៉ាំទឹកខ្ញីក្តៅឧណ្ហៗ មិនមែនខ្ញីហឹរខ្លាំងពេកទេ)។
-ទឹកដូង៖ សម្បូរជាតិរ៉ែ និងជួយធ្វើឱ្យក្រពះត្រជាក់ ៕