ការពិសា ទឹកខ្ញីក្តៅៗ នៅពេលព្រឹក (ជាពិសេសពេលពោះទទេ) គឺជាទម្លាប់បុរាណមួយ ដែលត្រូវបានគេទទួលស្គាល់ទាំងនៅក្នុងវិទ្យាសាស្ត្រទំនើប និងឱសថបុរាណចិន ថា មានប្រសិទ្ធភាពខ្លាំងក្នុងការដាស់រាងកាយឱ្យដំណើរការបានល្អ។
នេះ គឺជាអត្ថប្រយោជន៍សំខាន់ៗទាំង ៦ ដែលអ្នកនឹងទទួលបាន៖
១. ជួយប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ និងបណ្ដេញខ្យល់
នេះគឺជាអត្ថប្រយោជន៍ដែលគេស្គាល់ច្បាស់ជាងគេ ។
–កាត់បន្ថយការហើមពោះ ៖ ទឹកខ្ញីជួយកម្ចាត់ខ្យល់ក្នុងក្រពះ និងពោះវៀន ធ្វើឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ស្រាលខ្លួន មិនតឹងពោះ។
–ជួយដល់ការបន្ទោរបង់ ៖ ការពិសាទឹកក្តៅឧណ្ហៗលាយខ្ញី ជួយដាស់ពោះវៀនឱ្យធ្វើចលនា ធ្វើឱ្យការបន្ទោរបង់នៅពេលព្រឹកមានភាពងាយស្រួល។
២. ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ
–ខ្ញីមានសារធាតុ Gingerol ដែលជាភ្នាក់ងារប្រឆាំងការរលាក និងអុកស៊ីតកម្មយ៉ាងខ្លាំងក្លា។
-ការពិសាវាជារៀងរាល់ព្រឹក ជួយការពាររាងកាយពីការឆ្លងមេរោគ ផ្តាសាយ និងជួយសម្រួលបំពង់ក បើអ្នកមានអាការៈក្អក ឬឈឺក។
៣. ជួយក្នុងការសម្រកទម្ងន់
–ដុតបំផ្លាញកាឡូរី៖ ខ្ញីមានលក្ខណៈក្តៅ (Thermogenic) ដែលជួយដំឡើងកម្ដៅក្នុងខ្លួន និងជំរុញឱ្យដំណើរការមេតាបូលីស (Metabolism) ធ្វើការលឿនជាងមុនក្នុងការដុតបំផ្លាញខ្លាញ់។
–កាត់បន្ថយការឃ្លាន៖ វាជួយឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ឆ្អែត និងកាត់បន្ថយចំណង់ចង់ញ៉ាំអាហារផ្អែមនៅពេលព្រឹក។
៤. ជួយសម្រួលការឈឺចាប់ និងការរលាក (Pain Relief)
-ប្រសិនបើអ្នកឧស្សាហ៍ឈឺសន្លាក់ ឬរលាកសាច់ដុំក្រោយហាត់ប្រាណ ទឹកខ្ញីអាចជួយបាន។
–សម្រាប់ស្ត្រី៖ វាមានប្រសិទ្ធភាពខ្លាំងក្នុងការកាត់បន្ថយ ការឈឺចាប់ពេលមកដូវ (Menstrual cramps) ប្រហាក់ប្រហែលនឹងការលេបថ្នាំបំបាត់ការឈឺចាប់ដែរ។
៥. ធ្វើឱ្យឈាមរត់បានស្រួល
-វីតាមីន ជាតិរ៉ែ និងអាស៊ីតអាមីណូនៅក្នុងខ្ញី ជួយស្តារចរន្តឈាម និងការពារបញ្ហាសរសៃឈាមបេះដូង។ វាក៏ជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃកំណកខ្លាញ់ក្នុងសរសៃឈាមផងដែរ។
៦. ជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករ
-សម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២ ឬអ្នកដែលចង់ការពារ ការពិសាទឹកខ្ញីអាចជួយកែលម្អកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមឱ្យនៅកម្រិតល្អ។