ការពិសា ទឹកល្ពៅ មិនត្រឹមតែមានរសជាតិឆ្ងាញ់ និងប្លែកមាត់ប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាក៏ជាភេសជ្ជៈសុខភាពដ៏អស្ចារ្យដែលសម្បូរទៅដោយវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែសំខាន់ៗផងដែរ។
ខាងក្រោមនេះគឺជាអត្ថប្រយោជន៍ធំៗចំនួន៧ នៃទឹកល្ពៅ ចំពោះសុខភាព៖
១. ជួយឱ្យភ្នែកភ្លឺច្បាស់ (វីតាមីន A ខ្ពស់)
ល្ពៅមានពណ៌លឿង ដោយសារវាសម្បូរទៅដោយសារធាតុ បេតាការ៉ូតែន (Beta-Carotene) ដែលរាងកាយនឹងបំប្លែងទៅជា វីតាមីន A។
-អត្ថប្រយោជន៍៖ ជួយការពារភ្នែកពីការខូចខាតដោយពន្លឺថ្ងៃ, ការពារជំងឺភ្នែកឡើងបាយ និងជួយឱ្យមើលឃើញច្បាស់នៅពេលយប់។
២. ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ
ទឹកល្ពៅសម្បូរទៅដោយ វីតាមីន C ដែលជាជំនួយការដ៏សំខាន់ក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺផ្តាសាយ និងការឆ្លងមេរោគផ្សេងៗ។ ការពិសាទឹកល្ពៅជាប្រចាំ ជួយឱ្យរាងកាយរឹងមាំ និងមិនងាយឈឺ។
៣. ជួយដល់សុខភាពស្បែក និងសម្រស់
-វីតាមីន C និង E៖ ជួយផលិតកូឡាជែន (Collagen) ធ្វើឱ្យស្បែកតឹងណែន និងកាត់បន្ថយស្នាមជ្រួញ។
-សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម៖ ជួយការពារស្បែកពីការបំផ្លាញរបស់កាំរស្មី UV និងការបំពុលបរិយាកាស។
៤. ជួយដល់ការគេង (គេងលក់ស្រួល)
ល្ពៅមានផ្ទុកសារធាតុម្យ៉ាងហៅថា ទ្រីបតូផាន (Tryptophan) ដែលជាអាស៊ីតអាមីណូ ជួយរាងកាយផលិតសារធាតុសេរ៉ូតូនីន (Serotonin)។ សារធាតុនេះ ជួយឱ្យអារម្មណ៍ស្ងប់ និងជួយឱ្យអ្នកគេងលក់បានស្កប់ស្កល់។
៥. ល្អសម្រាប់បេះដូង និងសម្ពាធឈាម
ជាតិ ប៉ូតាស្យូម (Potassium) នៅក្នុងទឹកល្ពៅ មានតួនាទីជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាមឱ្យនៅកម្រិតល្អ និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។ វាក៏ជួយកាត់បន្ថយជាតិកូឡេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ (LDL) ផងដែរ។
៦. ជួយដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ
ប្រសិនបើអ្នកក្រឡុកល្ពៅទាំងសាច់ (មិនច្រោះយកកាកចេញអស់) វានឹងផ្តល់នូវ ជាតិសរសៃ (Fiber) យ៉ាងច្រើន។
-អត្ថប្រយោជន៍៖ ជួយសម្រួលដល់ការបន្ទោរបង់ ការពារការទល់លាមក និងជួយឱ្យពោះវៀនមានសុខភាពល្អ។
៧. ជួយសម្រកទម្ងន់
ទឹកល្ពៅមានកាឡូរីទាប ប៉ុន្តែធ្វើឱ្យមានអារម្មណ៍ឆ្អែតបានយូរ (ដោយសារជាតិសរសៃ)។ ដូច្នេះ វាជាជម្រើសភេសជ្ជៈដ៏ល្អសម្រាប់អ្នកដែលកំពុងតមអាហារ ឬចង់រក្សារាង។