ជំងឺរលាកក្រពះពោះវៀន ឬដែលយើងច្រើនហៅថា “ពុលអាហារ” ឬ “រាករូស” គឺជាការរលាកនៅស្រទាប់ខាងក្នុងនៃក្រពះ និងពោះវៀន ដែលបង្កឡើងដោយវីរុស បាក់តេរី ឬការញ៉ាំអាហារមិនស្អាត។
ខាងក្រោមនេះ គឺជារោគសញ្ញាសំខាន់ៗ ដែលអ្នកជំងឺតែងជួបប្រទះ៖
១. រោគសញ្ញាជាក់លាក់លើប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ
-រាករូស (Diarrhea): ជាធម្មតាគឺរាកជាទឹក និងញឹកញាប់ (អាចមិនមានឈាម)។
-ក្អួត ឬចង់ក្អួត (Nausea and Vomiting): អ្នកជំងឺអាចមានអារម្មណ៍ចង់ក្អួតខ្លាំង ឬក្អួតចេញមកតែម្ដង។
-ឈឺពោះ និងរមួលពោះ: មានអារម្មណ៍ឈឺចុក ឬរមួលនៅក្នុងពោះជាប្រចាំ ឬមួយឆាវៗ។
២. រោគសញ្ញាផ្សេងទៀតនៃរាងកាយ
-គ្រុនក្ដៅ: អាចមានក្ដៅខ្លួនស្ទិញៗ ឬក្ដៅខ្លាំង អាស្រ័យលើមេរោគ។
-ឈឺក្បាល និងឈឺសាច់ដុំ: មានអារម្មណ៍ថាឈឺខ្លួនប្រាណ ឈឺក្បាល ឬអស់កម្លាំង។
-បាត់បង់ចំណង់អាហារ: មិនឃ្លានអាហារ ឬញ៉ាំអ្វីមិនចូល។
៣. សញ្ញានៃការខ្វះជាតិទឹក
ដោយសារជំងឺនេះធ្វើឱ្យរាងកាយបាត់បង់ទឹកតាមរយៈការរាក និងក្អួត វាអាចបណ្ដាលឱ្យខ្វះជាតិទឹក ។ សូមប្រយ័ត្នចំពោះសញ្ញាទាំងនេះ៖
-មាត់ស្ងួត ឬស្បែកស្ងួត។
-ស្រេកទឹកខ្លាំងខុសធម្មតា។
-នោមតិច ឬទឹកនោមមានពណ៌លឿងចាស់ខ្លាំង។
-វិលមុខ ឬល្ហិតល្ហៃខ្លាំងនៅពេលក្រោកឈរ។
ពេលណាត្រូវទៅជួបគ្រូពេទ្យ? ប្រសិនបើអ្នកឃើញមាន ឈាមក្នុងលាមក, ក្អួតមិនឈប់លើសពី ៤៨ ម៉ោង, ក្ដៅខ្លួនលើសពី ៤០អង្សាសេ, ឬមានសញ្ញាខ្វះជាតិទឹកធ្ងន់ធ្ងរ សូមស្វែងរកជំនួយជាបន្ទាន់។