ការសិក្សាស្រាវជ្រាវពីបស្ចិមប្រទេសបានបង្ហាញពីសក្ដានុពលដ៏គួរឲ្យចាប់អារម្មណ៍របស់មើមការ៉ុតក្នុងការប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក។ នេះបើយោងតាមការចុះផ្សាយរបស់សារព័ត៌មានបរទេស។
១. បំផ្លាញកោសិកាមហារីកគ្រាប់ឈាម
ការសិក្សាមួយបានធ្វើតេស្តឥទ្ធិពលនៃ ទឹកការ៉ុតស្រស់ ទៅលើកោសិកាមហារីកគ្រាប់ឈាម។ លទ្ធផលបានរកឃើញថា ទឹកការ៉ុតមានសមត្ថភាពធ្វើឲ្យកោសិកាមហារីកទាំងនោះ ខូចខាត និង បញ្ឈប់វដ្ដលូតលាស់ របស់ពួកវាបានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។
- ការណែនាំ៖ ទោះបីជាទឹកការ៉ុតមិនអាចជំនួសថ្នាំព្យាបាលបានក៏ដោយ ការបន្ថែមទឹកការ៉ុតក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ គឺជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់អ្នកជំងឺមហារីកគ្រាប់ឈាម។
២. បន្ថយហានិភ័យមហារីកសុដន់ឡើងវិញ
ការសិក្សាមួយទៀតបានផ្តោតលើសារធាតុ Carotenoids ដែលមានច្រើនក្នុងការ៉ុត។ អ្នកវិទ្យាសាស្ត្របានរកឃើញថា កម្រិតសារធាតុ Carotenoids ខ្ពស់ក្នុងឈាម អាចជួយ កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការលាប់ឡើងវិញ របស់ជំងឺមហារីកសុដន់យ៉ាងសំខាន់។
សេចក្តីសន្និដ្ឋាន៖ ការ៉ុតមិនត្រឹមតែល្អសម្រាប់ភ្នែកទេ ប៉ុន្តែវាមានសារធាតុជីវសាស្ត្រសកម្មដែលដើរតួជាអ្នកប្រយុទ្ធដ៏សំខាន់ក្នុងការថែរក្សាសុខភាព និងប្រឆាំងមហារីក៕