តម្រងនោមមានតួនាទីសំខាន់បំផុតក្នុងការច្រោះជាតិពុល និងគ្រប់គ្រងជាតិទឹកក្នុងខ្លួន។ ក៏ប៉ុន្តែការទទួលទានអាហារខុសទំនងជារៀងរាល់ថ្ងៃ អាចបង្កើនបន្ទុកការងារដល់សរីរាង្គមួយនេះ រហូតឈានដល់ខូចខាតធ្ងន់ធ្ងរ។
យោងតាមការចុះផ្សាយរបស់សារព័ត៌មានបរទេស បានឱ្យដឹងថាក្រុមអ្នកជំនាញសុខភាពបានព្រមានអំពីអាហារ ៥ ប្រភេទដែលប៉ះពាល់ដល់តម្រងនោមបំផុត ប្រសិនបើទទួលទានច្រើនជ្រុល៖
១. អាហារមានជាតិប្រៃ (សូដ្យូម) ខ្ពស់៖ ជាឃាតករលាក់កំបាំង
- អាហារដែលត្រូវប្រយ័ត្ន៖ អាហារកែច្នៃដូចជាសាច់ក្រក, ត្រីខ, អាហារផ្អាប់ប្រៃ, និងសូម្បីតែមីកញ្ចប់។
- មូលហេតុ៖ សូដ្យូមខ្ពស់ធ្វើឱ្យរាងកាយទាញជាតិទឹកមកស្តុកទុកច្រើន បង្កើនសម្ពាធឈាមដែលជាមូលហេតុចម្បងធ្វើឱ្យតម្រងនោមធ្វើការធ្ងន់ និងខូចខាតសរសៃឈាមតូចៗរបស់វា។
២. ប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ហួសហេតុ៖ បន្ទុកលើតម្រងនោម
- អាហារដែលត្រូវប្រយ័ត្ន៖ ការបរិភោគសាច់ក្រហមច្រើនពេក ឬការបន្ថែមប្រូតេអ៊ីនម្សៅ ក្នុងបរិមាណច្រើនលើសពីតម្រូវការរាងកាយ។
- មូលហេតុ៖ តម្រងនោមត្រូវទទួលបន្ទុកក្នុងការបញ្ចេញកាកសំណល់អាសូត ដែលកើតឡើងពីការបំបែកប្រូតេអ៊ីន។ ការបង្កើនកាកសំណល់នេះច្រើនពេក ធ្វើឱ្យតម្រងនោមចុះខ្សោយលឿន។
៣. អាហារមានជាតិខ្លាញ់ និងចៀនបំពង៖ បំផ្លាញសរសៃឈាម
- អាហារដែលត្រូវប្រយ័ត្ន៖ សាច់ខ្លាញ់, នំចៀន, និងអាហារឆ្អិនដោយខ្លាញ់ច្រើន។
- មូលហេតុ៖ ខ្លាញ់មិនល្អបង្កើនកម្រិតខ្លាញ់ក្នុងឈាម ដែលនាំឱ្យកើតមានជំងឺក្រិនសរសៃឈាមហើយជំងឺនេះមិនត្រឹមតែប៉ះពាល់បេះដូងទេ គឺវាក៏បំផ្លាញសរសៃឈាមតូចៗនៅក្នុងតម្រងនោមដោយផ្ទាល់។
៤. ភេសជ្ជៈ និងអាហារមានជាតិស្ករខ្ពស់៖ មូលហេតុមហារីកតម្រងនោម
- អាហារដែលត្រូវប្រយ័ត្ន៖ ភេសជ្ជៈផ្អែមៗ (ដូចជាកូកាកូឡា, ទឹកក្រូច), នំខេក និងបង្អែមគ្រប់មុខ។
- មូលហេតុ៖ ការទទួលទានជាតិស្ករច្រើនជ្រុលបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម ដែលជាមូលហេតុចម្បងបំផុតនៃជំងឺតម្រងនោមរ៉ាំរ៉ៃ។
៥. ជាតិអាល់កុល (សុរា/ស្រា)៖ ធ្វើឱ្យខ្សោះជាតិទឹក
- មូលហេតុ៖ គ្រឿងស្រវឹងធ្វើឱ្យរាងកាយខ្សោះជាតិទឹក និងធ្វើឱ្យតម្រងនោមត្រូវប្រឹងប្រែងខ្លាំងដើម្បីរក្សាលំនឹងជាតិទឹកនិងសារធាតុគីមីក្នុងឈាម។ ការទទួលទានជាប្រចាំនឹងបង្កើនបន្ទុកការងាររ៉ាំរ៉ៃដល់តម្រងនោម។
ការក្រើនរំលឹកដល់ប្រជាពលរដ្ឋ៖ ដើម្បីការពារតម្រងនោម សូមកាត់បន្ថយអាហារទាំង ៥ ប្រភេទនេះ និងទទួលទានទឹកស្អាតឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់។ ប្រសិនបើមានជំងឺប្រចាំកាយដូចជា ទឹកនោមផ្អែម ឬលើសឈាម សូមពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យជំនាញដើម្បីរៀបចំរបបអាហារដែលស័ក្តិសមសម្រាប់សុខភាពតម្រងនោមរបស់អ្នក៕