ស៊ុតត្រូវបានគេទទួលស្គាល់ថាជាអាហារប្រូតេអ៊ីនដ៏មានជីវជាតិ និងងាយស្រួលក្នុងការបរិភោគ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភបានបញ្ជាក់ថា បរិមាណនៃការបរិភោគស៊ុតប្រចាំថ្ងៃ គឺអាស្រ័យទាំងស្រុងទៅលើស្ថានភាពសុខភាពផ្ទាល់ខ្លួនរបស់បុគ្គលម្នាក់ៗ។ នេះបើតាមសារព័ត៌មានបរទេស។
១. សម្រាប់អ្នកដែលមានសុខភាពល្អធម្មតា:
ប្រសិនបើរាងកាយរបស់អ្នកមានភាពរឹងមាំ និងគ្មានប្រវត្តិជំងឺរ៉ាំរ៉ៃដូចជា ការលើសទម្ងន់ ជំងឺទឹកនោមផ្អែម ជំងឺតម្រងនោម ឬ បញ្ហាកូលេស្តេរ៉ូលខ្ពស់ អ្នកអាចបរិភោគស៊ុតបានដោយសេរី និងមានសុវត្ថិភាព៖
- កម្រិតណែនាំ: អ្នកអាចញ៉ាំស៊ុតជាមធ្យម ១ គ្រាប់ក្នុងមួយថ្ងៃ ឬបរិមាណសរុប ៧ គ្រាប់ក្នុងមួយសប្តាហ៍។
២. សម្រាប់អ្នកដែលមានបញ្ហាសុខភាព (ត្រូវប្រុងប្រយ័ត្ន):
ចំពោះអ្នកដែលមានបញ្ហាសុខភាពដែលទាមទារការត្រួតពិនិត្យរបបអាហារខ្ពស់ ជាពិសេសអ្នកដែលមាន ជំងឺទឹកនោមផ្អែម ជំងឺតម្រងនោម ឬកូលេស្តេរ៉ូលខ្ពស់ ត្រូវតែមានការប្រយ័ត្នចំពោះផ្នែកមួយនៃស៊ុត៖
- ជៀសវាងស៊ុតលឿង: ដោយសារស៊ុតលឿងមានផ្ទុកកូលេស្តេរ៉ូលខ្ពស់ ក្រុមអ្នកជំងឺនេះគួរតែ កាត់បន្ថយ ឬជៀសវាងស៊ុតលឿង។ ផ្ទុយទៅវិញ អ្នកអាចបន្តបរិភោគ ស៊ុតស បាន ដើម្បីទទួលបានប្រូតេអ៊ីន។
សេចក្តីដាស់តឿន: ស៊ុតនៅតែជាអាហារដ៏មានប្រយោជន៍។ ដើម្បីកំណត់បរិមាណ និងវិធីបរិភោគដែលសមស្របបំផុតតាមលក្ខខណ្ឌសុខភាពផ្ទាល់ខ្លួន សូមណែនាំឲ្យពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យ ឬអ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភជាមុនសិន៕