នៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ ប្រេងអូលីវ ត្រូវបានគេរកឃើញថាមានអត្ថប្រយោជន៍លើសពីការរំពឹងទុកក្នុងការការពារជំងឺរ៉ាំរ៉ៃធ្ងន់ធ្ងរ។
យោងតាមការចុះផ្សាយរបស់សារព័ត៌មានបរទេស បានឱ្យដឹងថាលោកវេជ្ជបណ្ឌិតដែលជាអ្នកជំនាញផ្នែកចំណីអាហារ និងសុខភាព បានចែករំលែកនូវព័ត៌មានសំខាន់ៗអំពីលក្ខណៈសម្បត្តិពិសេសរបស់ប្រេងអូលីវនេះ ដែលប្រេងធម្មតាគ្មានដូចខាងក្រោមនេះ៖
១. កាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុល LDL យ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព
យោងតាមអ្នកជំនាញ ប្រេងអូលីវគឺជាប្រភពខ្លាញ់ល្អដ៏ល្អឥតខ្ចោះ៖
- សមាសភាពខ្លាញ់៖ ៧៧% ជាខ្លាញ់មិនឆ្អែត ដែលក្នុងនោះ ៨០% ជាអាស៊ីត Oleic។
- លក្ខណៈសម្បត្តិពិសេស៖ ប្រេងនេះ គ្មានអំបិល និង គ្មានកូឡេស្តេរ៉ុល។
- ប្រសិទ្ធភាព៖ លោកវេជ្ជបណ្ឌិតបានបញ្ជាក់ថា ការទទួលទានអាស៊ីត Oleic ត្រឹមត្រូវ ជួយរក្សាកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលឲ្យមានលំនឹង និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺដែលបង្កពីកូឡេស្តេរ៉ុលខ្ពស់។
២. សម្បូរសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងវីតាមីន E
ប្រេងអូលីវមានសមាសធាតុសំខាន់ៗដើម្បីប្រឆាំងនឹងរ៉ាឌីកាល់សេរី៖
- វីតាមីន E: ត្រឹមតែមួយស្លាបព្រានៃប្រេងអូលីវ អាចផ្តល់ ៨% នៃតម្រូវការវីតាមីន E ប្រចាំថ្ងៃ។
- សារធាតុ Polyphenol: ប្រេងអូលីវមានផ្ទុកសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មធម្មជាតិ និង Polyphenol ដែលកម្រត្រូវបានរកឃើញក្នុងប្រេងចម្អិនផ្សេងទៀត។
- ការការពារ៖ សារធាតុទាំងនេះរួមចំណែកដ៏សំខាន់ក្នុងការទប់ស្កាត់ជំងឺបេះដូង ជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល និងជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
៣. ការពារប្រព័ន្ធសរសៃឈាមបេះដូង និងជំងឺភ្លេចភ្លាំង
លោកវេជ្ជបណ្ឌិត បន្ថែមថា ប្រេងអូលីវមានសមត្ថភាពការពារប្រព័ន្ធសរសៃឈាមបានយ៉ាងល្អ៖
- អ្នកដែលទទួលទានខ្លាញ់មិនឆ្អែតពីប្រេងអូលីវជាប្រចាំ គឺមាន កម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុល LDL ទាប។
- វាជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាម ពង្រឹងសរសៃឈាម កាត់បន្ថយការប្រមូលផ្តុំប្លាកែត និងមានសក្តានុពលក្នុងការការពារជំងឺភ្លេចភ្លាំងទៀតផង។
៤. ទប់ទល់នឹងផលវិបាកនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម
ប្រេងអូលីវដើរតួនាទីជាភ្នាក់ងារប្រឆាំងការរលាកដ៏សំខាន់៖
- ប្រឆាំងការរលាក៖ វាជួយកាត់បន្ថយការរលាក ដែលជាមូលហេតុនាំមុខនៃជំងឺរ៉ាំរ៉ៃជាច្រើន។
- ការពារផលវិបាក៖ ដោយសារមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់ វាជួយកាត់បន្ថយការខូចខាតដោយសារភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្មពីកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមខ្ពស់ ដែលអាចកាត់បន្ថយផលវិបាកដូចជា ជំងឺសរសៃប្រសាទ ជំងឺសម្ពាធឈាមខ្ពស់ និងជំងឺបេះដូងសម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
សេចក្តីសន្និដ្ឋាន: ដោយសារសមត្ថភាពទប់ទល់កម្ដៅខ្ពស់ ប្រេងអូលីវស័ក្តិសមសម្រាប់ការចម្អិនម្ហូបជាច្រើនប្រភេទ។ ដូច្នេះអ្នកជំនាញលើកទឹកចិត្តឲ្យសាធារណជនសាកល្បងប្រើប្រាស់ប្រេងអូលីវដើម្បីរក្សាសុខភាពរឹងមាំដោយមិនចាំបាច់បារម្ភពីខ្លាញ់អាក្រក់ក្នុងអាហារប្រចាំថ្ងៃ៕