ផ្លែម្រះត្រូវបានគេស្គាល់ថាមានរសជាតិល្វីង ប៉ុន្តែអត្ថប្រយោជន៍របស់វាចំពោះអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម គឺល្វីងអនន្ទដ៏អស្ចារ្យ។ តាមរយៈការសិក្សាវិទ្យាសាស្ត្រ និងការប្រើប្រាស់ជាឱសថបុរាណនៅតំបន់អាស៊ីអស់រយៈពេលជាយូរ ម្រះត្រូវបានគេរកឃើញថាមានសមត្ថភាពពិសេសក្នុងការគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម។
យន្តការសកម្មភាព៖ ដំណើរការដូចអាំងស៊ុយលីន
អ្នកជំនាញផ្នែកវេជ្ជសាស្ត្របានពន្យល់ថា ផ្លែម្រះមានផ្ទុកនូវសមាសធាតុសំខាន់ៗជាច្រើន ដែលរួមមាន Charantin, Vicine, និង Polypeptide-P។ សារធាតុទាំងនេះត្រូវបានគេជឿថាមានដំណើរការស្រដៀងនឹង អ័រម៉ូនអាំងស៊ុយលីន របស់មនុស្ស៖
- បន្ថយជាតិស្ករ: សារធាតុទាំងនេះអាចជួយ បន្ថយកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមទាំងចំពោះអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ១ និងប្រភេទទី ២។
- ជំរុញការបន្សាបជាតិស្ករ: វាជួយបង្កើនការស្រូបយកជាតិស្ករដោយកោសិកាសាច់ដុំ និងថ្លើម ធ្វើឲ្យការប្រើប្រាស់ជាតិស្ករក្នុងរាងកាយមានប្រសិទ្ធភាពជាងមុន។
កម្រិត និងការប្រុងប្រយ័ត្ន
របាយការណ៍ជាច្រើនបានណែនាំថា ការទទួលទានម្រះ ដូចជាការ ផឹកទឹកម្រះមួយកែវរាល់ថ្ងៃ អាចមានឥទ្ធិពលវិជ្ជមានលើការគ្រប់គ្រងជាតិស្ករ។
ការដាស់តឿនសំខាន់៖
- ការត្រួតពិនិត្យ: ដោយសារឥទ្ធិពលបញ្ចុះជាតិស្កររបស់ម្រះមានភាពខ្លាំងក្លា អ្នកជំងឺដែលកំពុងប្រើថ្នាំពេទ្យសម្រាប់ជំងឺទឹកនោមផ្អែម (ដូចជា Metformin) គួរតែ ពិនិត្យកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមឲ្យបានញឹកញាប់ ដើម្បីចៀសវាងការធ្លាក់ជាតិស្ករទាបពេក។
- រោគសញ្ញា: ប្រសិនបើអ្នកមានរោគសញ្ញាដូចជា ឈឺពោះ រាករូស ឬគ្រុនក្តៅ គួរតែបញ្ឈប់ការបរិភោគ ឬពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យ។
សេចក្តីណែនាំ: ផ្លែម្រះមិនមែនជាថ្នាំព្យាបាលជំនួសអាំងស៊ុយលីន ឬថ្នាំពេទ្យដទៃទៀតឡើយ។ វាត្រូវបានគេប្រើជាអាហារ ឬជាការគាំទ្រផ្នែកអាហារូបត្ថម្ភប៉ុណ្ណោះ។ ដូច្នេះ មុននឹងចាប់ផ្តើមប្រើប្រាស់ផ្លែម្រះជាប្រចាំសម្រាប់ព្យាបាលជំងឺទឹកនោមផ្អែម សូមពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យជំនាញដើម្បីទទួលបានកម្រិតថ្នាំដែលត្រឹមត្រូវ និងសុវត្ថិភាព៕