ជំងឺខ្លាញ់រុំថ្លើម កំពុងតែក្លាយជាបញ្ហាសុខភាពដ៏ធំមួយនៅក្នុងសង្គមបច្ចុប្បន្ន។ បញ្ហានេះកើតឡើងនៅពេលដែលមានជាតិខ្លាញ់ច្រើនលើសលប់ប្រមូលផ្តុំនៅក្នុងកោសិកាថ្លើម។ ការយល់ដឹងពីកត្តាហានិភ័យសំខាន់ៗ អាចជួយឲ្យយើងមានការប្រុងប្រយ័ត្ន និងផ្លាស់ប្តូរទម្លាប់រស់នៅបានទាន់ពេលវេលា។
ជំងឺខ្លាញ់រុំថ្លើម ត្រូវបានគេរកឃើញញឹកញាប់បំផុតនៅក្នុងក្រុមមនុស្សទាំង ៤ ខាងក្រោមនេះ៖
១. អ្នកជំងឺដែលមានជំងឺមូលដ្ឋានធ្ងន់ធ្ងរ
- មនុស្សដែលមានជំងឺមូលដ្ឋានផ្សេងទៀត គឺជាក្រុមហានិភ័យខ្ពស់។ ក្នុងនោះមាន៖
- ជំងឺទឹកនោមផ្អែម: ជាពិសេសអ្នកដែលមានជាតិស្ករក្នុងឈាមមិនស្ថិតស្ថេរ។
- កូលេស្តេរ៉ុលក្នុងឈាមខ្ពស់: អ្នកដែលមានកម្រិតកូលេស្តេរ៉ុលមិនល្អ (LDL) និងទ្រីគ្លីសេរីដខ្ពស់។
២. អ្នកមានបញ្ហាធាត់ដុះក្បាលពោះ ឬលើសទម្ងន់
- ជំងឺធាត់ដុះក្បាលពោះ: អ្នកដែលមានការប្រមូលផ្តុំខ្លាញ់ច្រើននៅតំបន់ពោះ (ទោះបីរាងកាយទាំងមូលមិនធាត់ខ្លាំងក៏ដោយ)។ ខ្លាញ់នៅតំបន់កណ្តាលនេះ មានទំនាក់ទំនងផ្ទាល់ទៅនឹងការបញ្ជូនជាតិខ្លាញ់ទៅកាន់ថ្លើម។
- អ្នកជំងឺលើសទម្ងន់: ការមានទម្ងន់លើសកម្រិតជាទូទៅ ធ្វើឲ្យរាងកាយមានភាពធន់នឹងអាំងស៊ុយលីន ដែលជាកត្តាបង្កឲ្យមានខ្លាញ់រុំថ្លើម។
៣. អ្នកចូលចិត្តញ៉ាំអាហារផ្អែម និងជាតិស្ករច្រើន
- ការទទួលទានអាហារផ្អែមខ្លាំង ភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករ ឬភេសជ្ជៈផ្អែមៗ (ជាពិសេស Fructose) ច្រើនជ្រុល គឺជាកត្តាជំរុញឲ្យថ្លើមបំប្លែងជាតិស្ករលើសទាំងនោះទៅជាខ្លាញ់ ហើយស្តុកទុកនៅក្នុងកោសិកាថ្លើមតែម្តង។
៤. អ្នកមិនហាត់ប្រាណឬមានសកម្មភាពតិចតួច
- របៀបរស់នៅបែបសុខស្រួល និងការមិនហាត់ប្រាណ ធ្វើឲ្យដំណើរការដុតបំផ្លាញខ្លាញ់របស់រាងកាយមានភាពយឺតយ៉ាវ។ ដូច្នេះហើយ ថាមពល និងខ្លាញ់ដែលលើសត្រូវបានប្រមូលផ្តុំនៅក្នុងខ្លួន រួមទាំងថ្លើមផងដែរ។
ដំបូន្មានសុខភាព៖ បើអ្នកស្ថិតក្នុងក្រុមទាំងនេះ!
សូមពិគ្រោះជាមួយវេជ្ជបណ្ឌិតដើម្បីធ្វើតេស្តសុខភាពថ្លើមរបស់អ្នក (ដូចជាការវាស់អង់ស៊ីមថ្លើម ឬអេកូសាស្ត្រ) ហើយចាប់ផ្តើមផ្លាស់ប្តូរទម្លាប់រស់នៅ ដោយកាត់បន្ថយជាតិស្ករ និងបង្កើនការហាត់ប្រាណជាប្រចាំ៕
(ប្រភព៖ បរទេស)