ផ្លែទន្លាប់ គឺជាផ្លែឈើដ៏ពេញនិយម ប៉ុន្តែផ្នែកដែលយើងតែងតែបោះចោល គឺ សម្បករបស់វា បែរជាមានផ្ទុកនូវអំណាចឱសថដ៏អស្ចារ្យសម្រាប់សុខភាពទៅវិញ។ សម្បកទន្លាប់ត្រូវបានគេរកឃើញថាជាខែលការពារដ៏រឹងមាំប្រឆាំងនឹង ជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងផលវិបាករយៈពេលវែងរបស់វា។
១. Flavonoids ជាភ្នាក់ងារប្រឆាំងទឹកនោមផ្អែម៖
- សារធាតុសកម្ម: សម្បកផ្លែទន្លាប់មានផ្ទុកនូវ សារធាតុ Flavonoids ដែលត្រូវបានគេទទួលស្គាល់ថាជា ភ្នាក់ងារប្រឆាំងនឹងជំងឺទឹកនោមផ្អែម ធម្មជាតិដ៏មានសក្តានុពល។
២. ប្រឆាំងនឹងការបង្កើត AGEs ដ៏គ្រោះថ្នាក់៖
- ប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម: ក្រៅពី Flavonoids សម្បកទន្លាប់ក៏សម្បូរទៅដោយ សារធាតុប្រឆាំងនឹងអុកស៊ីតកម្ម ផ្សេងទៀត ដែលធ្វើការប្រឆាំងនឹងការកើតឡើងនៃសារធាតុ Advanced Glycation End Products (AGEs) ដ៏គ្រោះថ្នាក់។
- យន្តការកើត AGEs: សារធាតុ AGEs នេះកើតឡើងនៅពេលដែល ប្រូតេអ៊ីន ឬជាតិខ្លាញ់លាយបញ្ចូលគ្នាជាមួយនឹងស្ករក្នុងឈាម (ជាពិសេសនៅពេលជាតិស្ករក្នុងឈាមខ្ពស់រ៉ាំរ៉ៃ)។
- ផលវិបាកធ្ងន់ធ្ងរ: សារធាតុ AGEs នេះមានពាក់ព័ន្ធយ៉ាងជិតស្និទ្ធទៅនឹង ជំងឺទឹកនោមផ្អែម និង ផលវិបាកសុខភាពរយៈពេលវែង ដូចជាការខូចតម្រងនោម សរសៃប្រសាទ និងសរសៃឈាម។
ដូច្នេះ សូមពិចារណាក្នុងការប្រើប្រាស់សម្បកផ្លែទន្លាប់ (អាចយកទៅធ្វើតែ ឬសារធាតុចម្រាញ់) ដើម្បីទាញយកអត្ថប្រយោជន៍ដ៏សំខាន់នេះក្នុងការការពារសុខភាព និងគ្រប់គ្រងជំងឺទឹកនោមផ្អែមរបស់អ្នក!
(ប្រភព៖ បរទេស)