សុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារមិនមែនត្រឹមតែការរក្សាអនាម័យនោះទេ តែវារួមបញ្ចូលទាំងរបៀបរៀបចំ និងចម្អិនផងដែរ។ អាហារមួយចំនួនដែលយើងតែងតែទទួលទានប្រចាំថ្ងៃ អាចមានផ្ទុកនូវសារធាតុបង្កគ្រោះថ្នាក់ដោយធម្មជាតិ ហើយសារធាតុទាំងនោះនឹងក្លាយជា ជាតិពុល ប្រសិនបើពួកវាត្រូវបានរៀបចំ ឬចម្អិនដោយមិនត្រឹមត្រូវតាមក្បួនខ្នាត។
សូមក្រឡេកមើលអាហារ ៥ មុខដែលអ្នកត្រូវប្រុងប្រយ័ត្នខ្ពស់៖
១. ដំឡូងមី
- សារធាតុគ្រោះថ្នាក់: ដំឡូងមីឆៅមានផ្ទុកសារធាតុម្យ៉ាងហៅថា Cyanogenic Glycosides។
- គ្រោះថ្នាក់: សារធាតុនេះអាចបំប្លែងទៅជា សារធាតុពុលស៊ីយ៉ានុត ដែលអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ធ្ងន់ធ្ងរដល់ជីវិត ប្រសិនបើចម្អិនមិនបានត្រឹមត្រូវ។
- របៀបការពារ៖ ត្រូវតែបកសំបកឲ្យស្អាតល្អ ត្រាំទឹក និងស្ងោរវាឲ្យបានឆ្អិនល្អមុននឹងទទួលទាន។
២. សណ្តែកក្រហមឆៅ
- សារធាតុគ្រោះថ្នាក់: សណ្តែកក្រហមឆៅមានផ្ទុកសារធាតុ Lectin មួយប្រភេទគឺ Phytohemagglutinin។
- គ្រោះថ្នាក់: ការបរិភោគសណ្តែកក្រហមឆៅ ឬមិនទាន់ឆ្អិនត្រឹមត្រូវ អាចបណ្តាលឱ្យមានការពុលស្រួចស្រាវ ដែលមានរោគសញ្ញាដូចជា ចង្អោរ ក្អួត និងរាគ។
- របៀបការពារ៖ ត្រូវតែត្រាំវាក្នុងទឹកឲ្យបានយ៉ាងហោចណាស់ ៥ ម៉ោង ហើយយកទៅស្ងោរក្នុងទឹករំពុះយ៉ាងតិចបំផុត ១០ នាទី ដើម្បីបំផ្លាញសារធាតុ Lectin នេះ។
៣. ទឹកឃ្មុំឆៅចំពោះទារក
- សារធាតុគ្រោះថ្នាក់: ទឹកឃ្មុំឆៅអាចមានផ្ទុក បាក់តេរី Botulism Spores។
- គ្រោះថ្នាក់: បាក់តេរីនេះអាចបង្កឱ្យកើតជំងឺ Botulism (ដែលប៉ះពាល់ដល់សរសៃប្រសាទ) ជាពិសេសគឺចំពោះទារកអាយុក្រោម ១ ឆ្នាំ ដោយសារប្រព័ន្ធរំលាយអាហាររបស់ពួកគេនៅខ្សោយ។
- របៀបការពារ៖ សូមជៀសវាងផ្តល់ទឹកឃ្មុំគ្រប់ប្រភេទ (ទាំងឆៅ និងចម្រោះ) ដល់ទារកក្នុងវ័យនេះ។
៤. សណ្តែកដីចំពោះអ្នកមានអាឡែស៊ី
- សារធាតុគ្រោះថ្នាក់: ប្រូតេអ៊ីនធម្មជាតិនៅក្នុងសណ្តែកដី។
- គ្រោះថ្នាក់: សណ្ដែកដីគឺជាមូលហេតុចម្បងមួយនៃការអាឡែហ្ស៊ីអាហារធ្ងន់ធ្ងរ។ ចំពោះអ្នកដែលមានប្រតិកម្មអាឡែហ្ស៊ី សូម្បីតែបរិមាណតិចតួចក៏អាចបណ្តាលឱ្យមានប្រតិកម្ម អាណាហ្វីឡាក់ទិច ដែលជាស្ថានភាពគំរាមកំហែងអាយុជីវិត។
- របៀបការពារ៖ អ្នកមានអាឡែហ្ស៊ីត្រូវតែជៀសវាងទាំងស្រុង និងពិនិត្យស្លាកសញ្ញាអាហារឲ្យបានច្បាស់លាស់។
៥. សាច់ជ្រូកឆៅ ឬមិនទាន់ឆ្អិន
- សារធាតុគ្រោះថ្នាក់: ប៉ារ៉ាស៊ីត Trichinella។
- គ្រោះថ្នាក់: ការទទួលទានសាច់ជ្រូកឆៅ ឬមិនទាន់ឆ្អិនត្រឹមត្រូវ អាចបង្កើនហានិភ័យនៃការឆ្លងមេរោគប៉ារ៉ាស៊ីតនេះ ដែលអាចបណ្តាលឱ្យកើតជំងឺ Trichinellosis ដែលមានរោគសញ្ញាដូចជា ឈឺសាច់ដុំ គ្រុនក្តៅ និងឈឺពោះ។
- របៀបការពារ៖ ត្រូវចម្អិនសាច់ជ្រូកឲ្យឆ្អិនទាំងស្រុង (កម្ដៅខាងក្នុងត្រូវដល់ ១៤៥°F / ៦៣°C) មុននឹងទទួលទាន។
សេចក្តីសន្និដ្ឋាន: ការយកចិត្តទុកដាក់លើរបៀបរៀបចំអាហារ គឺជាផ្នែកមួយដ៏សំខាន់នៃសុខភាពល្អ។ សូមចម្អិន និងទទួលទានអាហារទាំងនេះដោយប្រុងប្រយ័ត្ន!
(ប្រភព៖ បរទេស)