មនុស្សជាច្រើនទំនងជានៅមានការភាន់ច្រឡំ និងគិតថា ខ្ទិះដូង មិនមែនជាអាហារល្អសម្រាប់សុខភាពបេះដូងនោះទេ ព្រោះតែវាមានផ្ទុក ជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតខ្ពស់។ ប៉ុន្តែ ការសិក្សាស្រាវជ្រាវថ្មីៗបានបង្ហាញការពិតផ្ទុយពីការយល់ច្រឡំនេះ!
១. ខ្ទិះដូងមិនបង្កើនខ្លាញ់អាក្រក់ទេ៖
- លទ្ធផលសិក្សា៖ ការសិក្សាបានរកឃើញថា កម្រិតខ្លាញ់ឆ្អែត ដែលមាននៅក្នុងខ្ទិះដូង មិនបានធ្វើឲ្យកើនឡើងកម្រិតខ្លាញ់អាក្រក់ ឬកូឡេស្តេរ៉ូលអាក្រក់ (LDL) នោះទេ។
- បង្កើនខ្លាញ់ល្អ (HDL): ផ្ទុយទៅវិញ ខ្លាញ់នៅក្នុងខ្ទិះដូងបានជួយ បង្កើនកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូលល្អ (HDL) ឬខ្លាញ់ល្អទៅវិញ។
២. តួនាទីសំខាន់នៃកូឡេស្តេរ៉ូលល្អ (HDL)៖
កូឡេស្តេរ៉ូលល្អ (HDL) ដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការការពារសុខភាពសរសៃឈាមបេះដូងរបស់អ្នក៖
- ការពារបេះដូង: ខ្លាញ់ល្អជួយ ការពារបេះដូង ពីការប្រមូលផ្តុំខ្លាញ់មិនល្អនៅក្នុងសរសៃឈាម។
- បន្សាបខ្លាញ់អាក្រក់: វាក៏ជួយ កម្ចាត់ខ្លាញ់អាក្រក់ពីរាងកាយ ផងដែរ។
- កម្ចាត់នៅថ្លើម: ក្រៅពីនេះ កូឡេស្តេរ៉ូលល្អជួយ នាំយកខ្លាញ់មិនល្អពីថ្លើម និង បំបែកខ្លាញ់ទាំងនោះ មុននឹងបំផ្លាញចោលពីប្រព័ន្ធរាងកាយ។
ដូច្នេះ សូមកុំខ្លាចរអាក្នុងការប្រើប្រាស់ខ្ទិះដូង! វាមិនត្រឹមតែផ្តល់រសជាតិឆ្ងាញ់ទេ ថែមទាំងជាជំនួយការដ៏ល្អក្នុងការ បង្កើនខ្លាញ់ល្អ ដើម្បីការពារបេះដូងរបស់អ្នកទៀតផង៕
(ប្រភព៖ បរទេស)