អារម្មណ៍នៃ កម្ដៅហឹរ គឺជាបំណងប្រាថ្នាមួយដែលមនុស្សជាច្រើនចូលចិត្ត ប៉ុន្តែការទទួលទានអាហារហឹរមុនពេលចូលគេង អាចបង្កផលប៉ះពាល់ធ្ងន់ធ្ងរដល់ គុណភាពដំណេក និង សុខភាពរយៈពេលវែង របស់អ្នក។
១. ប៉ះពាល់ដល់ដំណេក៖
- បង្កើនសីតុណ្ហភាពរាងកាយ៖ សារធាតុសកម្ម Capsaicin នៅក្នុងម្ទេស គឺជាសារធាតុរំញោចដែលបណ្តាលឱ្យរាងកាយ “ឡើងកម្ដៅ”។ ការគេងលក់ស្រួលមួយយប់តម្រូវឱ្យមានការកាត់បន្ថយសីតុណ្ហភាពរាងកាយតាមធម្មជាតិ ប៉ុន្តែ Capsaicin ធ្វើផ្ទុយពីនេះ។
- រំខានដំណេក: វាធ្វើឱ្យរាងកាយឡើងកម្ដៅ ធ្វើឱ្យ ពិបាកក្នុងការងងុយគេង ហើយងាយ ភ្ញាក់ពីគេងនៅពាក់កណ្តាលយប់។
- កាត់បន្ថយពេលវេលាគេង៖ ការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង International Journal of Psychophysiology បានបង្ហាញថា ការទទួលទានអាហារហឹរនៅជិតពេលចូលគេង បាន កាត់បន្ថយពេលវេលានៃការគេង យ៉ាងខ្លាំង។
២. ហានិភ័យសុខភាពធ្ងន់ធ្ងរ៖
- បញ្ហារំលាយអាហារ: ម្ទេសអាចបង្កឱ្យមាន ការក្រហាយទ្រូង, ច្រាលអាស៊ីត (GERD) និង ជំងឺរំលាយអាហារ បានយ៉ាងងាយ ប្រសិនបើទទួលទានជាប្រចាំនៅពេលល្ងាច។
- គ្រោះថ្នាក់បង្កមហារីកថ្លើម៖ កាន់តែគ្រោះថ្នាក់ជាងនេះទៅទៀត ម្ទេសប្លោក ឬម្សៅម្ទេសអាចមានផ្ទុកសារធាតុ Aflatoxin ដែលជាសារធាតុបង្ក មហារីកថ្លើម ដែលគេស្គាល់ យោងទៅតាមអង្គការសុខភាពពិភពលោក (WHO)។
សេចក្តីសន្និដ្ឋាន៖
ក្នុងរយៈពេលវែង ការទទួលទានអាហារហឹរមិនត្រឹមតែកាត់បន្ថយ គុណភាពនៃការគេង របស់អ្នកប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងធ្វើឱ្យ អាយុជីវិតរបស់អ្នកខ្លី ផងដែរ ដោយសារតែឥទ្ធិពលដ៏គ្រោះថ្នាក់របស់វាទៅលើ ថ្លើម និង ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ។ សូមចៀសវាងអាហារហឹរមុនពេលចូលគេង ដើម្បីសុខភាពបរិបូរណ៍!
(ប្រភព៖ បរទេស)