ស្ករ គឺជាគ្រឿងផ្សំធម្មតាមួយ ប៉ុន្តែការញ៉ាំច្រើនពេកនៅពេលល្ងាចអាចបង្កឲ្យមានបញ្ហា គេងមិនលក់ធ្ងន់ធ្ងរ និងផលវិបាកសុខភាពរយៈពេលវែង។
១. ជាតិស្ករបង្កឲ្យមានភាពតានតឹងផ្លូវចិត្ត និងរាងកាយ
នៅពេលដែលអ្នកញ៉ាំអាហារ ឬភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករច្រើនពេកនៅពេលល្ងាច កម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នកនឹង កើនឡើងយ៉ាងឆាប់រហ័ស ហើយ ធ្លាក់ចុះភ្លាមៗ។ ការប្រែប្រួលភ្លាមៗនេះបណ្តាលឱ្យរាងកាយរបស់អ្នកឆ្លើយតបដោយការ បញ្ចេញអ័រម៉ូន ស្ត្រេស៖
- Adrenaline និង Cortisol: អ័រម៉ូនទាំងពីរនេះធ្វើឱ្យ បេះដូងរបស់អ្នកលោតញាប់ និង សរសៃប្រសាទរបស់អ្នកតានតឹង ធ្វើឱ្យអ្នក គេងមិនលក់ ជំនួសឱ្យការសម្រាកឱ្យបានល្អ។
២. គុណភាពដំណេកធ្លាក់ចុះ និងផលវិបាកសុខភាព
ការសិក្សាស្រាវជ្រាវដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង American Journal of Clinical Nutrition បានបង្ហាញថា៖
- រំខានដំណេកជ្រៅ: ការទទួលទានអាហារដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់ជួយ កាត់បន្ថយការគេងជ្រៅ និង បង្កើនភាពញឹកញាប់នៃការភ្ញាក់ នៅពេលយប់។
- ប៉ះពាល់អាយុវែង: ការគេងមិនលក់យូររំខានដល់ ចង្វាក់ Circadian (នាឡិកាជីវសាស្រ្ត) ដែលនាំឱ្យមានបញ្ហាធ្ងន់ធ្ងរដូចជា៖ ធាត់, ជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 និង ការរលាករ៉ាំរ៉ៃ—កត្តាទាំងអស់នេះត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជា “អ្នករួមចំណែកសំខាន់ចំពោះអាយុវែង”។
អនុសាសន៍របស់អ្នកជំនាញ៖
ដើម្បីការពារបេះដូង និងគុណភាពដំណេករបស់អ្នក សមាគមន៍បេះដូងអាម៉េរិក (AHA) ណែនាំឲ្យកំណត់ការទទួលទាន ជាតិស្ករបន្ថែម មិនគួរលើសពី ២៥ ទៅ ៣៦ ក្រាម ក្នុងមួយថ្ងៃ ឡើយ។
សូមកាត់បន្ថយការញ៉ាំស្ករនៅពេលល្ងាច ដើម្បីធានាបាននូវដំណេកស្កប់ស្កល់ និងអាយុវែង!
(ប្រភព៖ បរទេស)